תקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (תחבורה ציבורית) – הרכבת הקלה, אושרו בוועדת העבודה והרווחה בכנסת ובמליאה. עמותת "נגישות ישראל" ביקשה לקיים דיון חוזר, לצורך הכנסת תוספות ותיקונים לנוסח התקנות
ועדת המשנה לשוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות בראשות ח"כ אילן גילאון, אישרה ב-24.5 את התקנות להנגשת הרכבת הקלה לטובת אנשים עם מוגבלות. כמו כן אושרו התקנות במליאה והועברו לחתימת השר.
מדובר בתקנות המסדירות את נושא הנגישות ברכבת הקלה, בהן נקבע בין היתר כי תוך 18 חודשים:
-
תתאפשר כניסה לחיית שירות (כמו כלב נחיה) לתחומי הרכבת, לרציף ולקרונות ותתאפשר התניידות קלה בעזרתה במרחב.
-
יופעלו אותות קוליים לכבדי ראייה ואותות חזותיים לכבדי שמיעה בזמן פתיחת וסגירת דלתות, ובכך יישמר ביטחונם. על מנת למנוע פתיחה אוטומטית של הדלתות, יותקן לחצן לצורך פתיחתן. כמו כן, יותקנו מאחזי יד בגבהים שונים.
-
המדרכות המובילות מרציף הרכבת אל התחנה יותאמו לגישת כיסאות גלגלים.
-
2 מקומות בסככת ההמתנה יותאמו לגישה ושהות של אנשים עם מוגבלות.
-
מסלול ההליכה עד דלת הקרון יסומן ב"פס מוביל" עבור מוגבלים בראייה ועיוורים.
ח"כ גילאון: "אני מאושר שגם הרכבת הקלה בירושלים ואלה שיבואו אחריה יתאימו עצמן עבור אנשים עם מוגבלויות. זהו נדבך נוסף בדרך הארוכה והצודקת שאנחנו עושים למען נגישות המרחב הציבורי כולו".
תוספות ותיקונים נדרשים
עמותת "נגישות ישראל" ביקשה לקיים דיון חוזר, מאחר והעבירה מספר התייחסויות מהותיות שיש להוסיף לנוסח התקנות אשר בסופו של דבר לא אושרו. יובהר כי לאחר שנוסח התקנות מאושר, צפוי לקחת זמן רב עד שיאושרו נוסחים אחרים לתיקונן ועל כן העמותה עומדת על כך שיוכנסו כבר עכשיו:
-
תקנות התחבורה הציבורית הכלליות משנת 2003 אינן מפנות לתקנות נגישות השירות שתוקפן נכנס בשנת 2013. גם בתיקון תקנות התחבורה הציבורית לנגישות ברכבת הקלה לא קיימת הפנייה לתקנות נגישות השירות.
העמותה ביקשה כי עד שתתקיים רביזיה בתקנות הכלליות משנת 2003, תהיה קיימת הפניה לתקנות נגישות השירות בתיקון הרכבת הקלה, שכן קיימות שם הנחיות לפינוי בשעת חירום, נגישות במוקד הטלפוני, נגישות באתר האינטרנט, הדרכות עובדים ועוד.
קיימת חשיבות רבה בהפניה לתקנות נגישות השירות הן מבחינת מתן שירות נגיש לאנשים עם מוגבלות והן בפן הבטיחותי. -
ביקשנו שיצוין בתקנות כי תותקן מערכת לכריזת הודעות בשעת חירום עבור קהל העיוורים ולקויי ראייה.
-
נוכח ההתפתחויות הטכנולוגיות משנת 2003, ביקשנו כי תהיה חובה על מפעילי הרכבת הקלה להתקין מסך מידע שיוכל להציג ולהשמיע מפות ומסלולי נסיעה, יסייע בהכוונת הנוסעים, יסייע ברכישת כרטיסים ועוד ועוד. זהו כלי מצוין שיוכל לתת מענה לאנשים עם מוגבלויות שונות כגון: מוגבלות בראייה, בשמיעה, נפשית, קוגנטיבית ושכלית.
-
לצרכי בטיחות ועצמאות הנוסעים עם מוגבלות, ביקשנו להקטין את המרווחים בין הרכבת לרציף לצרכי בטיחות.
-
ביקשנו כי יהיו ברכבת כיסאות נגישים לפי ת"י 1918, נאמר בדיון כי הנושא איננו רלוונטי, ממתינים לנימוק מדוע אין לכך רלוונטיות.
-
לצרכי בטיחות במהלך הנסיעה ברכבת, ביקשנו כי יצוין נושא עיגון כיסאות הגלגלים באמצעות חגורת בטיחות ובאמצעים נוספים, נציג משרד התחבורה טען שאין לכך רלוונטיות ברכבת הקלה, דרשנו לקבל נימוק בכתב מדוע.
עם תשובת הוועדה למכתבנו, נשוב ונעדכן.