חה"כ מיכאל נודלמן: "זו בושה שבמדינת ישראל יש כל כך הרבה אלימות כלפי קשישים ובהם עולים חדשים – אדאג לחקיקה שתגן על זקנים עולים מפני אלימות והתעללות". 41% מן הזקנים העולים החדשים סובלים מאלימות כלפיהם. רק כ-9% מהם פונים למשטרה לעומת כ-25% מן הוותיקים".
ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות בראשות ח"הכ פרופ' מיכאל נודלמן, דנה היום בנושא אלימות נגד קשישים עולים חדשים. הוועדה שמעה היום במסגרת הדיון, על קיומן של בעיות רבות לעולים זקנים בישראל. הדיונים התקיימו לציון היום הבינלאומי למניעת אלימות נגד קשישים.
חה"כ מיכאל נודלמן: "זו בושה שבמדינת ישראל יש כל כך הרבה אלימות כלפי קשישים ובהם עולים חדשים. אדאג לחקיקה שתגן על זקנים עולים מפני אלימות והתעללות. נתונים בישראל מלמדים כי כ-41% מן הזקנים העולים החדשים סובלים מאלימות כלפיהם. רק כ-9% מהם פונים למשטרה לעומת כ-25% מן הוותיקים". הוא אמר: "הוועדה תקיים דיון שייוחד למיגור תופעת ההתעללות בקשישים עולים במסגרת בתי אבות הפועלים שלא בפיקוח."
חה"כ אברהם מיכאלי: "צריך למצוא מנגנונים לפשט הליכים בירוקרטיים, כדי לאפשר העברת עולים קשישים למוסדות מבלי להידרש לחתימת כל בני המשפחה…. הוא הדגיש כי לאור המידע כי אין מחסור במקומות, חשוב להנגיש את המידע אודותם לעולים קשישים, מעבר לנגישות המידע באינטרנט, שאינו מהווה מקור זמין לזקנים עולים".
חה"כ מזור בוהיינה: "עצוב לשמוע על התייחסות לקשישים, על המדינה לעשות מאמץ להגן על הקשישים.".
נעמי רייכמן, מנהלת מרכז לאלימות של משרד הרווחה באשדוד: דווחה כי במקרים רבים בקרב עולים חדשים נאלצים במקרים בהם נכדים בשימוש באלכוהול מגיבים בתוקפנות כלפי קשישים במשפחה. לדבריה במקרים אלה קשה לצאת ממעגל האלימות. היא ציינה כי מתקיימת הסברה לקשישים עולים בעיקר במועדונים ובמרכזי יום. במקרה של אלימות קיים קושי הן להרחיק מן הבית, והן להורה הקשיש להתלונן על אלימות מצד בנו או נכדו.
הוועדה שמעה מפי זהבה וייזר אחות ארצית באגף לשירותים חברתיים במשרד הרווחה, על קיומם של 22 מעונות שלא ברישוי ובהם שוהים כ-350 זקנים עולים ממדינות חבר העמים. הזקנים שוהים בתנאים מחפירים והמפעילים גוזלים מהם סל קליטה, פנקסי צ'קים וכרטיסי אשראי. בתנאים פיזיים והיגיינים קשים, במצב של הזנחה והתעללות – מרותקים הזקנים לחדרים כשהם כפותים או נעולים בחדרים.
נציגות המשטרה הבהירו לוועדה כי ללא צו בית משפט, שוטרים אינם רשאים להיכנס ולפעול.
חברי הוועדה ייפעלו לתיקון חקיקה בנושא בסיוע המשרדי הרווחה ובטחון הפנים.
גב' מרים בר גיורא, עמדה על כך שבמשפחות עולים נפוצה התופעה של דיור משותף ל-3 דורות ולעיתים מוטל עומס טיפולי כבד על המשפחה ומגביר מתחים.
גב' אילה אמן ממשרד הגמלאים הציגה בפני הוועדה את תכניתו המקיפה לטיפול באלימות נגד זקנים של מנכ"ל המשרד "השמש ההפוכה" בתקציב 900 אלף ₪ שתופעל ב-7 יישובים בתקציב של כ-60 אלף ₪ לעיר.