ראש הממשלה: ”לא נמגן את עצמנו לדעת”
יו”ר הוועדה לענייני ביקורת המדינה ח”כ זבולון אורלב:
”השאלה איפה עובר הגבול בין מיגון עצמי לאיבוד עצמי לדעת”
הוועדה לענייני ביקורת המדינה קיימה היום דיון בדו”ח מבקר המדינה בנושא: ההיערכות לטיפול המערכתי בעורף בעתות חירום וביצועו בעת המלחמה – דו”ח מבקר המדינה על היערכות העורף ותפקודו במלחמת לבנון השנייה, עמ` 1.
מנכ”ל משרד מבקר המדינה, מר שמואל גור: ראש הממשלה, מפקד פיקוד העורף ושר הבטחון הקודם כשלו באורח חמור בטיפול בעת מלחמת לבנון השניה.
רשות אינה יכולה לפעול בחוסר סבירות ובחוסר מידתיות. ליקויים רבים שהתגלו במלחמה קרו בשל תשתית נורמטיבית לקויה ובשל היעדרותו של גוף ממלכתי אחד שיתכלל את כל נושא הטיפול בעורף.
ממשלות ישראל לדורותיהם לא עצבו תפיסת בטחון לגבי תפקוד העורף בעת חירום.
בין הגופים שטפלו בעורף התגלו בעיות של סמכות ואחריות.
יש להדגיש כי הממשלה הושבעה חודשיים לפני תחילת המלחמה.
ראש הממשלה אהוד אולמרט: גם אם יהיה הסכם שלום עד סוף 2008 לא מדובר בהסכם שלום כולל, כך שהאיום קיים.
הדו”ח חשוב ונעשתה עבודה ראויה ע”י משרד המבקר והמבקר. יש דברים שלא מקובלים עלינו ועליהם אנו חלוקים מדובר בנושא שבמשך שנים רבות לא קיבל את הטיפול המבוקש. אין ספק עבודת המבקר תסייע לכל גופי הממשל לעסוק בנושאים האלה ולשפר.
הממשלה הזו, שאני עומד בראשה, איננה פועלת כדי למגן את מדינת ישראל לדעת.
אם ננתח את האיום הקיים הרי שלכאורה משתמעת מסקנה שיש לנקוט פעולות מיגון והמשמעות אינה מתקבלת על הדעת בסדרי עדיפויות אחראים של מדינת ישראל ואין לכך הצדקה. המשמעות היא לשעבד את נכסי המדינה רק למיגון.
יהיו מקרים שהמיגון לא יתן מענה כך חשבתי לגבי מיגון ירושלים, כשהייתי ראש העיר, כך אני סבור לגבי ישובים בצפון ובדרום יש לנהוג בזהירות אך בפרופורציה הנכונה.
אנו צריכים להפסיק לאיים על עצמנו צריך להשקיע את המינימום ההכרחי כדי להבטיח חיים ולא כדי להבטיח נוחות במקלטים.
דו”ח המבקר מדבר על מחדלים שנעשו במשך שנים. ב- 12 ביולי הפעילות פרצה כי נחטפו חיילים לא אנחנו התחלנו אנחנו לא יזמנו אנחנו הותקפנו.
ב- 13 ביולי, חצי משרי ממשלת ישראל היו בצפון הארץ בפגישות עם ראשי הרשויות המקומיות ולא היו במשרדיהם המצב כפי שמתואר בדו”ח לפיו ישיבה ראשונה של הממשלה בנושא העורף היה רק ביום ה-19 למלחמה זו תמונה המחטיאה את הפעילות המקיפה שנעשתה ע”י שרי הממשלה.
”אנו נשקיע במיגון רק את מה שהכרחי וחיוני להצלת חייים ותו לא יש הרבה מאוד נושאים המטופלים ע”י ממשלה זו בפעם הראשונה בתולדות ישראל כתוצאה מהפקת לקחים אחרי המלחמה”.
מנכ”ל משרד ראש הממשלה מר רענן דינור: מדובר בממשלה שהתכנסה חודשיים לפני המלחמה את השאלות יש לשאול את הממשלות הקודמות. ממשלות לא נערכו למלחמה בעורף, במיוחד אלה שכיהנו מ- 1991 כשאיום על העורף היה תרחיש אפשרי.
ביום הראשון למלחמה הודיע הרמטכ”ל ומפקד פיקוד העורף כי המערכות מוכנות.
כיום מבינים כולם את הצורך בגוף מתכלל לנושא העורף.
מנכ”ל משרד רוה”מ, מר רענן דינור הבהיר כי פעילות הממשלה היא הרבה מעבר לישיבות ממשלה.
ראש הממשלה אהוד אולמרט: לא הייתה שום סיבה להפעיל את מל”ח ואילו הנסיבות היו קיימות כיום לא הייתי מפעיל את מל”ח. מל”ח מופעל רק כשהרשויות האחרות אינן פועלות כסדרן, כש 3/4 מדינה פועלת ותוססת, אין סיבה לפתוח מחסני חירום!
פיקוד העורף עשה עבודה יוצאת מן הכלל לא היה צורך בכוח אדם ולכן לא גוייס. פיקוד העורף עמד בכל המשימות.
באשר לסוגיות פינוי האוכלוסיה בזמן המלחמה אמר מנכ”ל משרד רוה”מ כי משרד רוה”מ פעל מתחילת המלחמה ב- 16 לחודש לפינוי אוכלוסיה בעייתית. בסוף המלחמה החליטה הממשלה לפנות אוכלוסיה לשם רענון הרענון, הפינוי לא נעשה ע”י גורמים התנדבותיים, כפי שנוטים לחשוב העברנו את כל הנתונים למשרד מבקר המדינה 140,000 איש שפינתה הממשלה.
ראש הממשלה הוסיף אנחנו מדינה שאיננה בורחת לרגע אחד הנושא של פינוי הצפון לא עמד על הפרק!
אנחנו הוצאנו 140 אלף איש, גורם אחר הוציא באופן חד פעמי 4000 איש. את המימון הכולל נתנה ממשלת ישראל.
יו”ר הוועדה לענייני ביקורת המדינה ח”כ זבולון אורלב: התמונה שצויירה היום בוועדה שונה לחלוטין מהתמונה שהצטיירה מקריאת הדו”ח, מהדיונים הקודמים שהתקיימו בוועדה ומהלך הדוחות שהיו ב- 33 ימי מלחמה בקרב תושבי הצפון לדעתנו, תמונת המצב היתה שונה לחלוטין
מדובר על החלטות שהתקבלו במהלך המלחמה יסוד תיקון הליקויים הוא בהבנה שהיו ליקויים אם הכל היה בסדר – אז מה יתוקן?
יושבים עכשיו תושבי הצפון ושואלים האם ראש הממשלה ומנכ”ל משרדו מדברים על אותה מדינה.
ראש הממשלה – אמר בסיכום הישיבה: אף אחד לא אמר שאין מקום לשיפורים יחד עם זאת אם הייתי עומד כיום בדילמה של 12 ביולי הייתי מקבל אותה החלטה שקיבלתי באותם נתונים יחד עם זאת יש מקום לשיפורים.
יש לזכור שהמלחמות של פעם, כבר לא יהיו יותר. המלחמה העתידית תהיה בעורף השאלה היא בהשקעת סדרי עדיפויות האם נמגן עצמנו עד כדי טירוף או שנשקיע משאבים עפ”י סדרי עדיפויות אחרים ביצירת כלי התרעה ולא כלי מיגון, כדי שאם תהיה מלחמה תהיה קצרה ויעילה ולא נשקיע במשאבים שישבשו את סדרי החיים שלנו.
סיכום דיון
1. הוועדה קובעת כי דו”ח מבקר המדינה הוא המצע, התשתית והעובדות המוסמכות עבור הכנסת ועבור הרשויות המבצעות להסקת מסקנות ולהפקת הלקחים.
2. לא מקובל על הוועדה שהרשות המבצעת מתווכחת עם העובדות כפי שבו עולות מדו”ח המבקר.
3. הוועדה דורשת מכל בעלי התפקידים הביצועיים להפיק את הלקחים ולתקן את הדרוש תיקון.
4. תמונת העורף הכוללת כפי שמצטיירת מהדו”ח היא תמונה קשה וחמורה תמונה של אזרחים רבים שנפגעו והירגשו מופקרים ואין מערכת שלטונית שדואגת להם.
5. הוועדה רשמה את הדיווח של ראש הממשלה מר אהוד אולמרט, מנכ”ל משרד ראש הממשלה, מר רענן דינור, השר עמי איילון וסגן שר הבטחון מר מתן וילנאי.
6. הוועדה תמשיך לעקוב אחר ביצוע ההחלטות.
חדשות
דו”ח מבקר המדינה בנושא: ההיערכות לטיפול המערכתי בעורף בעתות חירום וביצועו בעת המלחמה
04/12/2007
קטגוריה: Access Israel News
מאמרים נוספים בנושא
הירשמו לנגישון והשארו מעודכנים
תשאירו מייל עכשיו ונדאג שתשארו מעודכנים כל הזמן