הוועדה לפניות הציבור התכנסה בעקבות פניות של אנשים אשר חלו במהלך עבודתם וכאשר הפכו להיות בעלי מוגבלות החל נגדם מסע במטרה לגרום לפיטוריהם מן העבודה, גם במפעלים ממשלתיים.
בפתח הישיבה אמרה ח”כ סופה לנדבר, יו”ר הוועדה לפניות הציבור שחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, נועד למנוע אפליה וקיפוח חברתי וכלכלי של אנשים בגלל המוגבלות שלהם. היא ביקשה שהפונים יציגו את המקרה שלהם.
מר יעקב כהן, ממטה הפעולה של הנכים בישראל הצביע על מגמה לפיה מנסים לגרום לפיטוריהם של אנשים שחלו במהלך עבודתם ונעשו נכים. מדובר במועסקים קבועים שמקום העבודה שלהם משתמש בנכותם ובליקויים שלהם כדי להגביל ולהשפיל אותם. וזה בניגוד לחוק המחייב את המעסיק לדאוג לתנאי עבודה הולמים. נציבות השוויון לאנשים עם מוגבלות במשרד המשפטים אמורה לפקח על ביצוע החוק, אך לדבריו היא אינה מטפלת במקרים אלה.
אבנר בטיסט, הפונה הציג את סיפורו האישי ואת כל מה שעבר עליו ברפא”ל-מקום עבודתו מאז נודע על נכותו. מר בטיסט סיפר שמאחר ועבודתו אינה פיזית, מחלתו אינה משפיעה עליה ולמרות זאת נערמו עליו קשיים והגבלות מטעם מקום העבודה, לטענתו במגמה לגרום לכך שיתפטר, וזאת למרות רצונו ויכולתו להמשיך בעבודתו, כרגיל. במסגרת זו התעלמו ממנו, העבירו אותו לחדר מרוחק בקומה גבוהה בבניין שבו המעלית אינה תקינה ואסרו עליו לעבוד שעות נוספות, על אף שמבחינה רפואית אין שום הגבלה כזאת.
נציג רפא”ל, מר אליעזר שחר, הממונה על יחסי עבודה אמר שמר בטיסט נמצא כיום בהליך שימוע והוא חבר בוועדת השימוע לכן הוא מנוע מלהתייחס למספר נושאים בעניינו. לדבריו מר בטיסט אינו עובד בשעות המקובלות. שעות העבודה אמנם גמישות אך מר בטיסט צריך להיות במקום העבודה עד 9:00 בבוקר והוא אינו עושה זאת. כמו כן אסור לו להישאר לבד במתקן של רפא”ל בגלל נכותו.
גב` נעמי מורביה מהנהלת מטה מאבק הנכים סיפרה שהיא עברה מסלול ייסורים דומה לזה שעבר מר בטיסט. במקום עבודתה נחשפה לגזים רעילים שגרמו לה לחלות. לאחר שחלתה הורעו תנאי עבודתה ובהליך של שימוע נאלצה לעזוב את העבודה. היא מקווה שהמקרה של מר בטיסט יסתיים באופן שונה.
ד”ר שלמה אלישר, מנהל אגף השיקום במשרד הרווחה אמר שצריך לגלות רגישות לצרכים ספציפיים ולא להיות קשוחים, בייחוד כשאין מחלוקת על כישורים מקצועיים. אם אדם בעל מוגבלויות מסוגל לעמוד בדרישות המקצועיות החוק מחייב את המעסיק לספק לו תנאים הולמים וראוי לגלות גמישות ולבצע התאמות, גם בתחום הזמן.
לדברי גב` מטי גרינברג נציגת הסתדרות עובדי המדינה נושא השימוע הוא אקט לפני פיטורין, לדעתה נראה שדוחפים את האיש החוצה וסיפורו מזעזע. היא מציעה להקים פורום שידון בעניינו וישמע אותו, לפני שמקיימים שימוע.
בסיכום הישיבה אמרה ח”כ סופה לנדבר, יו”ר הוועדה שרפא”ל הוא מפעל הראוי לשבחים בשל עבודתו אך יחד עם זאת היא רואה יחס אכזרי כלפי בן-אדם. מצד אחד מתייחסים אל הפונה כאל בריא, אך מצד שני מתייחסים אליו כאל נכה, וכנכה מגיעה לו הגנת החוק.
ח”כ סופה לנדבר פונה להנהלת רפא”ל בבקשה להתחשב בתרומתו של העובד ולקיים בוררות ולא שימוע בעניינו.
חדשות
הועדה לפניות הציבור דנה בנושא הרעת תנאי העבודה ופיטורים של אנשים עם מוגבלויות
21/02/2007
קטגוריה: Access Israel News
מאמרים נוספים בנושא
הירשמו לנגישון והשארו מעודכנים
תשאירו מייל עכשיו ונדאג שתשארו מעודכנים כל הזמן