הודעה לעיתונות מטעם ועדת הכספים
ועדת הכספים דנה היום בנושא העברת האחריות על טיפול בנפגעי תאונות דרכים מחברות הביטוח לקופות החולים * מטרת החוק – למנוע הוצאות מנהלתיות מיותרות לחברות הביטוח ולקופות ובתי החולים ולספק טיפול יעיל ומהיר יותר לנפגעי התאונות * המשך הדיון והצבעה – בשבוע הבא
ועדת הכספים, בראשותו של סטס מיסז`ניקוב, קיימה היום, רביעי, דיון בנושא הצעת החוק הממשלתית לפיה האחריות על הטיפול בנפגעי תאונות דרכים תועבר מחברות הביטוח לקופות החולים. במסגרת ההצעה מוצע כי בשלוש השנים הקרובות, עד שנת 2010, תעביר ”אבנר” ל”קרנית” הקרן שהוקמה לנפגעי תאונות הדרכים, סכום של 400 מיליון שקל, ומשם יעבור הכסף לביטוח הלאומי שיחלק אותו בין קופות החולים.
בדברי ההסבר להצעת החוק נכתב כי: ”כיום מימון הטיפול בנפגעי תאונות דרכים מוטל על חברות הביטוח אולם קופות החולים מממנות ומספקות את רוב השירותים, בעיקר בשלב שלאחר שחרור הנפגע מאשפוז שיקומי. השיטה הקיימת, שבה חברות הביטוח נדרשות להתחשבן עם קופות החולים ובתי החולים לגבי טיפולים שניתנו למבוטחים, ושבה קופות ובתי החולים תובעות במקביל השבה מחברות הביטוח, כרוכה בהוצאות מנהליות כבדות הן לחברות הביטוח והן לקופות ולבתי החולים. קופות החולים נאלצות להקים מערך התחשבנות מורכב מול חברות הביטוח ולנהל עימן משא ומתן לעניין הטיפולים הרפואיים. כמו כן, מערך מורכב זה עלול לפגוע בנפגעי התאונות, אשר עשויים להידרש ללא צורך לשאלת זהותו של הגורם החייב במימון התשלום, בלא שיש להם עניין בך, מלבד לקבל את הטיפול באופן יעיל ומהיר”
להצעה מתנגדים מנהלי בתי חולים, לשכת עורכי הדין בישראל ומטה הפעולה של הנכים.
לטענת לשכת עורכי הדין, ”העברת האחריות תפגע בזכויות נפגעי התאונות, תרע את איכות הטיפול בהם ואף במקרים מסוימים תמנע מנפגעים רבים לקבל טיפול רפואי הולם. במקום להעלות את רמת הטיפול לכלל האוכלוסייה מורידים את רמת הטיפול של הנפגעים ששילמו במיטב כספם עבור הביטוח”
מטה הפעולה של הנכים אומר כי ”יש לנו חשש כי מתן סמכות יתר לקופות החולים תעמיד את אוכלוסיית הנפגעים במציאות קשה שתפגע בהם ותצר את צעדיהם. אנו בדעה לתת לנפגעים את זכות הבחירה לאופן ולדרך בה יטופלו”.
ד”ר ניסים אוחנה, מנהל המרכז הרפואי רעות, אמר כי ”הנפגעים יהיו לחלוטין תלויים בהחלטות קופות החולים, בשאלה אם יזכו לשיקום, מהו היקפו והיכן יתבצע. הוצאת חברות הביטוח תפחית את התחרותיות ותדגיש את כשלי השוק במערכת הבריאות. לשמחתנו, רמת השיקום בישראל היא מן הגבוהות בעולם ויהיה זה למצער לפגוע בה”.
יו”ר הוועדה, סטס מיסז`ניקוב: ”בהרבה מקרים, במיוחד במצב של התדיינויות משפטיות, הוצאות רבות מגולגלות בסופו של דבר לכיסו של הנפגע והמטרה היא לאשר הצעה שתיטיב עם האזרחים ותחסוך בזבוז כסף מיותר לנפגעי תאונות הדרכים”.