סעיף 8 לחוק שוויון ההזדמנויות בעבודה, התשמ"ח – 1988 (להלן – החוק העיקרי), מונע ממעביד או הזקוק לעובד לפרסם מודעה בדבר הצעת עבודה או שליחה להכשרה מקצועית שיש בה משום הפליה על פי הוראות סעיף 2. סעיף 2 לחוק העיקרי לכאורה מגן על דורש עבודה מהפליה בקבלה לעבודה והכשרה או השתלמות מקצועית. בפועל, במיוחד בשלב הראיון, יש הזדמנויות למעביד או לזקוק לעובד להפלות את דורש העבודה באמצאות דרישות ובקשות מידע על מעמדו האישי, בין שאר המעמדים שמוגנים ע"י סעיף 2 לחוק העיקרי.
מקובל בחברה הישראלית שאישה בגיל הפוריות המוזמנת לראיון עבודה צריכה להתמודד עם שאלות על מעמדה האישי. המעביד עלול לבקש, בין השאר, מידע על: מצבה המשפחתי, כוונתה להיכנס להריון, מה היא עושה עם הילדים אחר הצהריים, ועוד שאלות שאינן רלוונטיות לאופי התפקיד או להתאמת המעמדת אליו. הצעת חוק זאת תמנע מהמעביד או הזקוק לעובד לדרוש מידע על נושאים אלה או אחרים שמטרתם כביכול להפלות את דורש העבודה.
במספר מדינות בארה"ב, כולל ניו-יורק וקליפורניה, קיים איסור חוקי על בקשות מידע בראיון העשויות ליצור או לרמוז על הפלייה על רקה גיל, גזע, אמונה, צבע, מוצא לאומי, נטייה מינית, שירות צבאי, מין, נכות, מטען גנטי או מצב משפחתי. באותו אופן, בלטבייה וצ'כיה יש איסור חוקי מפורש על שאלות הנוגעות לנישואים ולהריון.
סעיף 2א לחוק העיקרי מונע מהמעביד או הזקוק לעובד לדרוש את הפרופיל הצבאי בכל עניין המנוי בסעיף 2(א), כולל בקבלה לעבודה והכשרה או השתלמות מקצועית. כפי שהחוק בפרוש מגן על דורש העבודה בדבר הפרופיל הצבאי שלו – כי הבקשה לא רלוונטית לאופי התפקיד או למידת ההתאמה של המועמד אליו – כך גם צריך החוק להגן על דורש העבודה מדרישות ובקשות מידע על מעמדו האישי, בין שאר המעמדים שמוגנים ע"י סעיף 2 לחוק העיקרי.
הצעת חוק תועיל לסעיף 2 לחוק העיקרי. תיקון זה יגן על דורש העבודה באופן מקיף ע"י איסור על המעביד או הזקוק לעובד לדרוש מידע בנושא המביע, באופן ישיר או עקיף, הגבלה, פרט או הפליה מחמת המעמדים המוגנים ע"י סעיף 2 לחוק העיקרי
הצעת חוק של חבר הכנסת גדעון סער