הודעה לעיתונות מטעם ועדת החינוך, התרבות והספורט
יו”ר הוועדה, ח”כ הרב מיכאל מלכיאור: ”האלימות הורסת כל חלקה טובה בכל תחומי חיינו”
ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת דנה היום בהצעות לדיון מהיר בנושא משחק האינטרנט: ”מכות בית אבות” – של ח”כ ברכה וגלזר. המדובר במשחק מחשב ברשת האינטרנט ”נענע”, במסגרתו עובד בבית אבות מארח את חברתו במקום. הוא עורך לה סיור על סגווי (סוג של קורקינט), ובדרך יש קשישים שעומדים בדרכם ומפריעים להם. חבר לעבודה אמור לפנות להם את הדרך ע”י הכאת הקשישים עד זוב דם. המנצח במשחק הוא זה שמכה כמה שיותר זקנים.
ח”כ הרב מיכאל מלכיאור, יו”ר ועדת החינוך התרבות והספורט: ”שלא נשלה את עצמנו, מחוץ לביה”ס יש גורמים רבים בחברה שמשפיעים על כולנו, וחלקם מרעילים את החברה. האלימות הורסת כל חלקה טובה בכל תחומי חיינו. יש להוקיע ולהקיא משחקים אלה בכל דרך אפשרית”.
ח”כ מוחמד ברכה: ”המשחק מיצג תופעה רחבה הרבה יותר, בכל הקשור להתעללות בקשישים. לא עובר שבוע בלי דיווחים על קשיש במקום זה או אחר, שעבר התעללות. העצוב הוא, שהגענו למצב שבו אנחנו מזהירים את הקשישים כיצד לנהוג וממה להיזהר, במקום לעשות הכל כדי למגר את התופעה. שמעתי על ילד שאמר שהמשחק הזה מרגיע אותו”.
ח”כ אלחנן גלזר: ”אני שותף לתחושות הקשות בנושא. אני מתפלא איך משחק מבחיל כל כך מגיע לאתר אינטרנט פעיל כל כך”.
ח”כ שמואל הלפרט: ”הילדים לא אשמים. אנחנו חושפים אותם לזוועות של הטלוויזיה והאינטרנט. מה אנו מצפים?! פעם היתה צנזורה על סרטים ותיאטרון, אלא שכל יפי הנפש ואבירי הדמוקרטיה לחמו כדי שאפשר יהיה לראות את הכל, והצנזורה בוטלה. ילד רוצה לחקות את מה שהוא רואה – זה טבעי. יש להחזיר הצנזורה”.
ח”כ עבאס זכור: ”הילדים היום שולטים במחשב טוב מהוריהם. הבעיה היא תרבות. צריך להכניס יותר שעות תרבות בבתי הספר. צריך ללמד ילד שמחזיק בסכין, איך להשתמש בו לטובה ולא לרעה”.
איזק סימון, קצין נוער במשטרה: ”מי שאמור לבדוק את הנושא הספציפי, הם יחידת פשעי המחשב במשטרה, ואני אעביר להם את הסוגיה לבדיקה. אנו שותפים מלאים למשרד החינוך בנושא ההסברה. ביום האינטרנט הבינלאומי, נכנס שוטר לכל כיתות ביה”ס בכדי להסביר את הסכנות הטמונות באינטרנט. אנו, במשטרה עושים הכל כדי להלחם בתופעה עד חורמה”.
רוני דיין, מנהל גף יישומי בחינוך, מינהל מדע וטכנולוגיה במשרד החינוך: ”חברת אינטרנט שמקבלת רשמית רשיון להעביר מידע לציבור באמצעות האינטרנט, ראוי שמשרד התקשורת יפקח עליה. משרד החינוך פועל במספר מישורים הן בהיבט ההדרכתי – ערכי והן בהיבט של חסימות תכנים לא כשרים”.
דורית בכר, מפמ”ר מידענות אכיפה וערכים ברשת במשרד החינוך: ”אנו עורכים פעילות רבה בתוך בית הספר. הבנו שהבעיה המרכזית היא מודעות, ובסקר שערכנו, גילינו שבעיקר אין מודעות להורים. הם חושבים בתמימות שילדיהם גולשים לצרכים לימודיים – חינוכיים, אך למעשה הפער הוא גדול מאוד. אנו עובדים כל השנה בכל שכבות הגיל, אך כמה שנעשה, זה לא יהיה מספיק. הקידמה משיגה אותנו כל הזמן”.
יו”ר הוועדה, ח”כ הרב מיכאל מלכיאור, סיכם את החלטות הוועדה:
1. הוועדה משבחת את משרד החינוך, שעושה עבודה מבורכת בנושא לימוד הסכנות הטמונות בגלישה באינטרנט.
2. הוועדה מבקשת ממשרד החינוך להגיש לה תוכנית עתידית, שתכלול את כל הגורמים הקשורים בנושא, לרבות משרד התקשורת והמשטרה.