ועדת העבודה, הרווחה והבריאות, בראשות היו”ר ח”כ משה שרוני, דנה היום בשתי הצעות ב”דיון מהיר” של ח”כ אריה אלדד וח”כ זהבה גלאון בנושא: השתלת איברים לחולים ישראלים מנידונים למוות בסין.
ח”כ משה שרוני, יו”ר הוועדה טען כי למדינה אין אלטרנטיבות להשתלות בסין. הנתונים הקשים המצביעים על רשימת המתנה ארוכה של חולים הזקוקים להשתלה מעידים על הצרכים הרבים. אם קופות החולים לא יממנו את ההשתלות בסין – ייווצר מצב נורא שרק העשירים יוכלו לצאת להשתלות בסין והאמירה ”החיים לעשירים והמוות לעניים” תקבל חיזוק מצמרר.
ח”כ אריה אלדד, יוזם ההצעה: ”הדיווחים המגיעים מסין לגבי השתלות שנעשות שם הם, שהאיברים נלקחים לא רק מרוצחים ואנסים שמוצאים להורג, אלא גם ממתנגדי משטר ”מדובר בבנק חי של תורמי איברים. אנשים מוצאים להורג בסין על פי הצרכים. עצם הגעתו של אדם מישראל במימון זה או אחר להשתלה בסין מוציאה פסק דין מוות אל הפועל”.
ח”כ זהבה גלאון, יוזמת ההצעה: ”אין טענה כלפי מי שנאבק על חייו ומבקש להצילם באמצעות השתלת איברים בסין, אך יש להציב סייגים למימוש השתלות אלו, וקובעי המדיניות אמורים לקבוע סייגים אלו ולא החולים. לקופות החולים יש עניין לשלוח את החולים להשתלה בסין. השיקול שלהם הוא כלכלי. על משרד הבריאות לחייב את קופות החולים להפסיק מימון השתלות אלה בסין לא על ידי חוזר מנכ”ל אלא באמצעות חקיקה”.
ח”כ אברהם רביץ: ”כל הנעשה בסין נעשה באופן חוקי. המצב הרגיל במדינה כמו סין הוא כזה שיש הרבה גופות מן המוכן על המדף. אני לא מאמין שצדים אנשים ברחוב על מנת לקחת מהם איברים להשתלה”.
ח”כ חיים אמסלם: ”אנחנו לא צריכים להיות יותר צדיקים מן האחרים. כל העולם נוסע לסין על מנת לבצע השתלות, ואסור למנוע גם מן הישראלים לעשות מעשה זה להצלת חיים”.
עו”ד נתן סמוך, נציג משרד הבריאות: ”העמדה החד משמעית של משרד הבריאות היא להתנגד לפעולות שכרוכות בסחר איברים בחו”ל. משרד הבריאות, באמצעות חוזר מנכ”ל, הבהיר לקופות החולים כי חל איסור להשתמש בכסף ציבורי למטרה זו. ואולם בדיונים שהתקיימו בבתי דין לעבודה הובהר כי באמצעות חוזר מנכ”ל לא ניתן לאכוף עמדה זו של המשרד, ובית הדין הורה לקופות החולים השונות לממן השתלות בסין”.
הרב יגאל שפרן, נציג הרבנות הראשית לישראל: ”עמדת הרבנות הראשית היא שאין היא מתנגדת לכך שיהודי יקבל תרומת איברים בחו”ל, ובתנאי שממילא מדובר באנשים שהיו מוצאים להורג אלמלא קיבל היהודי את התרומה”.
פרופ` גורמן גבריאל מהמרכז הלאומי להשתלות מסר כי בארץ לעומת אירופה המערבית אחוז ההסכמות לתרומות איברים הוא פחות מ-45% לעומת 80% בחו”ל. אחוז האוכלוסיה הבוגרת שחתמה על כרטיס תורם בארץ הוא 7% לעומת 40% בארצות אחרות. יש צורך בקמפיין ממושך לשכנע את האוכלוסיה לתרום איברים מן המת”.
ד”ר הקלסמן יגאל משירותי בריאות כללית דיווח לוועדה הנהלת הקופה החליטה להתנות מימון של השתלה בסין בקבלת מסמך רשמי של הנהלת בתי החולים הממשלתיים שם, על מקור התרומה. מקור התרומה חייב להיות מאדם שמת ממוות מוחי או כתוצאה מתאונה או מחלה קשה. מיום פרסום חוזר מנכ”ל (ינואר 2006) הקופה מימנה כ-10 השתלות בסין”, אמר.
נציגי קופות חולים מאוחדת, מכבי ולאומית דיווחו לוועדה כי הם פועלים על פי חוזר מנכ”ל משרד הבריאות אלא אם כן ניתנה פסיקה אחרת של בית המשפט.
עמוס כנף, יו”ר העמותה למושתלי כליה טען כי אם תתקבל ההחלטה שלא לאפשר לקופות החולים לממן את ההשתלות בסין ייווצר מצב שהחיים והרווחה ינתנו רק לעשירים, כי הם יוכלו לבצע מכספם את ההשתלות בסין. ואולם, לעניים מבטיחה החלטה זו מוות בטוח כי אין ידם משגת לבצע את ההשתלה.
רועי בר אילן מעמותת פאלון דיווח לוועדה כי סין מחזיקה מאות אלפי בני אדם בחיים אותם הם מייעדת לתרומות איברים. ”האנשים מעולם לא עמדו בפני שופט, לא נגזר עליהם גזר דין מוות, לא עברו תהליך משפטי והם ממוספרים על פי סוג הדם”.
ד”ר יעקב לביא, מנהל ההשתלות בבית החולים תל-השומר: ”אין ספק שבסין מזה למעלה מ-20 שנה מוצאים להורג אנשים על פי הזמנה לצורך העברת אבריהם להשתלה. זאת על פי דיווחים של רופאים סינים שברחו למערב. עשרות אלפים של מתנגדי משטר מוכנסים בסין למחנות לצורך לקיחת אברים. מתן אפשרות לקיים השתלות בסין משמעותה לתת יד לפשע נגד האנושות”.
להלן החלטות הוועדה בסיכום הישיבה:
1) הוועדה מתנגדת לכל פעולה של סחר באיברים.
2) הוועדה נגד כל תופעה שמשמעותה שימוש באדם כאמצעי ללא הסכמתו ללקיחת איברים אחרי מותו ורואה בכך הפרה בוטה של זכויות אדם.
3) הוועדה מודעת לבעיה הכאובה של חוסר באיברים להשתלה בארץ, ולסבל הרב והממושך בו נתונים החולים הזקוקים להשתלה.
4) הוועדה תזרז דיוניה בהצעת החוק להשתלת איברים במגמה להגדיל באופן משמעותי את האפשרות לקבל תרומות איברים מן המת, וכאשר ניתן גם מן החי.
5) הוועדה קוראת למשרד הבריאות לנקוט בצעדים לחיזוק שיתוף הפעולה עם מרכזי השתלה בארצות המכבדות הנחיות האתיקה המקובלות בארץ.
6) הוועדה קוראת למשרד הבריאות ולקופות החולים לנהל מסע תקשורתי מקיף ורחב לעודד מתן תרומות איברים מן המת.
חדשות
ועדת העבודה דנה בשתי הצעות בנושא: השתלת איברים לחולים ישראלים מנידונים למוות בסין
28/11/2006
קטגוריה: Access Israel News
מאמרים נוספים בנושא
הירשמו לנגישון והשארו מעודכנים
תשאירו מייל עכשיו ונדאג שתשארו מעודכנים כל הזמן