ועדת החוקה, חוק ומשפט קיימה היום דיון ביישום חוק הליכי חקירה והעדה (התאמה לאנשים עם מוגבלות שכלית או נפשית), זאת במסגרת יום הנכה הבינלאומי המצוין בכנסת.
אנשים עם מוגבלות שכלית או נפשית חשופים לניצול, לפגיעות פיזיות ומיניות ויכולת ההתגוננות שלהם קטנה. מערכת אכיפת החוק הותירה אנשים אלה ללא הגנה מספקת, חוקרים מתקשים לדובב אותם, בתי המשפט יוצרים אווירה מאיימת שמתקשה עליהם להתמודד איתה ועוד ועוד. החוק שנחקק לפני 4 שנים קובע כי חקירת אנשים עם מוגבלות שכלית תעשה בידי חוקר מיוחד שהוכשר לכך וחקירתם של אנשים עם מוגבלות נפשית תישאר בידי חוקרי המשטרה, עוד קובע החוק שחקירתם של אלה תתועד בוידאו וכן אמצעים נוספים שיקלו על חקירה והעדה של אנשים עם מוגבלות שכלית או נפשית.
בישיבת הוועדה היום, מסרו נציגי משרד הרווחה כי לנושא הוקצו 1.5 תקנים בלבד ובפועל מרבית המקרים נחקרים בידי חוקרי ילדים ובכך נפגע גם מערך חקירת הילדים. משרד הרווחה פנה מספר פעמים למשרד האוצר לתקצוב תקנים לחוקרים מקצועיים לציבור האנשים עם מוגבלויות אך האוצר לא נענה לבקשותיו. נציג האוצר טען כי מאז 2005 הוקצו 233 תקנים חדשים למשרד הרווחה ואין האוצר מתערב בשיקולי חלוקת התקנים בתוך המשרד עצמו. מנכ”ל משרד המשפטים ציין את חשיבותו של המעקב אותו מבצעת ועדת החוקה אחר ביצוע החוקים, והוסיף כי יפעל למצוא דרך להביא את המצב לפתרון באופן מיידי שכן לא ייתכן שהחוק לא מבוצע.
יו”ר הוועדה, ח”כ דוד רותם אמר כי כאדם נכה לא ישקוט עד אשר יוקצו התקנים וכוח האדם הדרוש לביצוע החוק. והוסיף: ”המצב כיום הוא רע וחמור. אנו מציינים היום את הנכה הבינלאומי אבל לא באמת פועלים לפתור את המצב. בישראל כ- 750,000 אנשים עם מוגבלויות אשר החברה בישראל לא באמת מוכנה לקבלם כשווים בין שווים. במדינה מתוקנת לא ייתכן מצב בו חוק לא מבוצע. על המשרדים הרלוונטים להגיע לפתרון מיידי. על נציבות שירות המדינה לפעול בכל דרך אפשרית, ואף לשקול פטור מחובת המכרזים למשרות אלה על-מנת להביא פתרון מהיר לבעיית חוסר כח האדם. אני לא אשקוט עד אשר החוק יבוצע במלואו ואנשים אלה יזכו ליחס ההוגן הקבוע בחוק.”
הודעה לעיתונות מטעם ועדת החוקה, חוק ומשפט