Skip to main content

חדשות

טיפים ועדכונים בנושא הטמעת הנגישות לאנשים עם מוגבלות – אוגוסט 2017

קטגוריה: חדשות לאנשי מקצוע

שנת הלימודים בפתח, סוף חופשת הקיץ, אך נושא הנגישות לא נח לרגע, רוב הארגונים פועלים במרץ להשלמת הנגישות לקראת אוקטובר 2017. עבודת הנגשת הארגון אינה פשוטה וככל שמתקדמים בה מגלים מורכבויות שדורשות חשיבה והתאמה ולעיתים אף בדיקה אל מול הגופים המחוקקים.

במאמר שלפניכם: עדכון בנושא הרביזיה בתקנה העוסקת בהנגשת אתרי האינטרנט. פירוט לגבי הנגשת המידע ומכשור אוטומטי וכן חשיבות שימור ההנגשה ותחזוקתה.

בנוסף, בתחתית העמוד תוכלו למצוא עדכוני חקיקה ועדכונים על פעילות העמותה – אלה יתעדכנו באופן קבוע בכל דיוור.

 עוד בכתבה:

1. עיקרי הריביזיה המוצעת בנושא תקנה 35 חובת הנגשת אינטרנט

2. הנגשת מכשירים אוטמטיים

3. טיפים ועדכונים בנושא הנגשת מידע

4. נגישות צריך לתחזק אל תתנו להשקעה שלכם לרדת לטימיון

5. עדכונים משפטיים מעולם הנגישות

6. עדכונים מפעילויות נגישות ישראל – מוזמנים לקרוא על פעילויות העמותה. כולל עדכונים על פעילות מקצועית בניו יורק וושינגטון.

1. הנגשת אתרי האינטרנט ואפליקציות – לקראת הרביזיה

עמותת נגישות ישראל מובילה מזה תקופה ארוכה רביזיה בתקנה 35 שעניינה חובת הנגשת אתרי אינטרנט.

מטרת הרביזיה הינה ליצור איזון בין הצורך בנגישות מחד ובין הקושי ביישום החובה ולקונות רבות שהתגלו בתקנה 35 מאידך.

העמותה פעלה רבות לקידום הרביזיה מול נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות וגורמי עניין רבים אחרים.

השבוע התפרסם נוסח עדכני של הרביזיה לאישור הכנסת לאחר שעבר שינויים על ידי משרד המשפטים והאוצר.

הנוסח הנ"ל ידון בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות בכנסת ביום 5.9.2017.

 

2. מכשירים אוטומטיים


מכשירים אוטומטיים נחלקים למספר סוגים עיקריים בנקאיים כגון משיכת כספים ומידע, מערכות לתורים, קיוסקי מידע, מכשירי כירטוס, מזון וחניה. כל אלה נדרשים לעמידה בתקנה 25 לתקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (התאמות נגישות לשירות), תשע"ג-2013 ("תקנות נגישות השירות"). תקנות אלה מפנות להנחיות מפורטות בתקן הישראלי לנגישות 1918 חלק 4 החדש מפברואר 2015.

צוות העמותה פיתח מומחיות בתחום זה הן לעיצוב החומרה הנדרשת והן לייעוץ בכל הקשור לתוכנה. הנגשת מכונות אוטומטיות הינו תהליך מורכב הן הנדסית והן מבחינת תוכנה ולוגיקה. ליעוץ ניתן לפנות למחלקת יעוץ – 

3. הנגשת מידע

אחד הנושאים המורכבים והיקרים הינו הנגשת מידע, הן המידע בתוך אתרי האינטרנט כגון מסמכי וורד, PDF, Excel, וסרטונים בכפוף לתקנה 35 להנגשת אתרי אינטרנט בתקנות נגישות לשירות והן הנגשת מידע לבקשת לקוח עם מוגבלות כנדרש בתקנה 29, כאמור יכולת להמיר מידע לפורמטים מגוונים בהתאם למוגבלות של הלקוח וצרכיו.

נכון להיום יש מספר פתרונות טכנולוגים מעניינים שמאפשרים הוזלה משמעותית של העלויות ויישום ועמידה בדרישה באופן פשוט. חלק מהפתרונות אוטומטיים לחלוטין, חלקם אוטומטיים באופן חלקי וחלק ידניים. נשמח לסייע לכם במידע על האפשרויות השונות על מנת לעמוד בצורך חשוב זה.

הנגשת קבצי אקסל- שאילתא לנציבות

קובץ אקסל לפעמים הינו מורכב להנגשה ולא תמיד מתאפשרת הנגשתו באופן מלא על מנת שיאפשר שימושיות מלאה לאדם עיוור העושה שימוש בתוכנת קורא מסך.
פנינו בשאילתא לנציבות בנושא זה על מנת להבין כיצד ניתן לתת מענה לבעיות אלה. על פי תשובתם במקרה של מורכבות מסמך שכזה ניתן לבקש פטור טכנולוגי , כאשר היועץ הטכנולוגי ומורשה נגישות שירות חותמים על טופס והארגון שומר את הטופס אצלו.

נקודה נוספת היא שלעיתים קיימים דוחות של אקסל במאות ואלפי עמודים ואין זה ישים שהיועץ ירשום בכל נקודה בדו"ח מדוע לא ניתן להנגיש (כפי שמנחה התקן לעשות) במקרה שכזה ישנה אפשרות שהיועץ יציין בכלליות את האלמנטים שלא ניתן להנגיש. לידיעתכם ותשומת לבכם.

בכל מקרה חשוב להנגיש ככל שמתאפשר במסגרת היכולות וההנחיות של תוכנת אקסל.

4. שימור ותחזוקת הנגישות

לקראת סיומה של שנת 2017 ארגונים רבים סיימו את תהליך הטמעת ההנגשה, עם זאת לא תמה המלאכה אם לא מתחזקים את הנגישות היא לא נשמרת וכל ההשקעה שהארגון השקיע יכולה לרדת לטמיון.

יש חשיבות גדולה מאוד בשימור ותחזוקת הנגישות בתחומים השונים. תהליך הכולל התעדכנות מתמדת בעדכונים של חקיקה, שאילתות ותביעות ייצוגיות המתרחשות בשוק. עדכון ורענון הנהלים ומערך ההדרכות. תחזוקת הסדרי הנגישות הקיימים, בדיקת השרותים ע"י משתמשי קצה וירידה לפרטים הקטנים מבחינת יכולת העובדים לתת שירות נגיש ולתת מענה לבעיות הצצות בשטח בחיי השיגרה, הפעולות שכדאי לבצע על מנת למנוע תלונות ותביעות מיותרות, ועוד.

אנו מזמינים אותכם ליצור עימנו קשר ולקבוע פגישה על מנת לקבל עוד מידע על שירותי העמותה בנושא התחזוקה וכבר להצטרף לחברות והארגונים שהחלו ליהנות משרות זה מול העמותה. לפרטים:

 

5. עדכונים משפטיים מעולם הנגישות

חקיקה – הצוות המשפטי של עמותת נגישות ישראל מאוד פעיל בקידום חקיקות נגישות וכתיבה ואישור תקנות שונות. לצד יוזמות חדשות יש לא מעט עדכונים שחשוב להכיר. חומר מפורט נמצא בפורטל האינטרנטי המשפטי לעניין נגישות מיוזמת עמותת נגישות ישראל – 

במהלך שנת 2016 ו-2017 אושרו ופורסמו מספר תקנות נגישות חדשות שיש להן חשיבות רבה:

  1. תיקון לחוק חניה לנכים, תשנ"ד – 1993 

שנכנס לתוקפו ביום 28.3.2017 המאפשר חניה באזור "פריקה וטעינה" בתנאים מסוימים.

  • תיקון חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, תשנ"ח – 1998– ייצוג הולם לאנשים עם מוגבלות בגופים ציבוריים

 שנכנס לתוקפו בחודש ינואר 2017 ומחייב גופים ציבוריים מסוימים להעסיק אנשים עם מוגבלות משמעותית בשיעור של 5%.

  • תיקון לתקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (הסדרת נגישות לשירותי תחבורה ציבורית), תשס"ג – 2003 

שפורסם ביום 21.11.2016 לפיו נדרשו התאמות נגישו נוספות מרכבת ישראל ודרישות נגישות לרכבת מקומית.

  • תקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (התאמות נגישות למקומות ציבוריים קיימים שהם מוסדות להשכלה גבוהה ולשירותי השכלה גבוהה שהם נותנים), התשע"ז-2016

 שפורסמו ביום 14 בנובמבר 2016 ומחייבות מוסדות להשכלה גבוהה לבצע התאמות נגישות. 

  • תקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (התאמות נגישות לשירותי בריאות ולמקומות נתינתם), תשע"ו-2016 

אשר פורסמו ביום 22.9.2016 ומחייבות בתי חולים, מרפאות קופות חולים ומכונים רפואיים לבצע התאמות פיסיות.

  • תיקון תקנה 35 לתקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (התאמות נגישות לשירות), תשע"ג-2013 

אשר פורסם ביום 13.10.16 ונתן הארכה של שנה (26 באוקטובר 2017) לחובה להנגיש אתרי אינטרנט קיימים המספקים שירות ציבורי עבור אנשים עם מוגבלות.

  • תיקון לחוק עסקאות גופים ציבוריים, תשל"ו – 1976 

שנכנס לתוקפו ביום 16.8.2016 .
תיקון זה מחייב גופים ציבוריים מסוימים (כגון: מדינה, עמותות מסוימות, חברות ציבוריות, רשויות מקומיות ועוד) לדרוש מספקים המוכרים להם נכס או נותנים להם שירות, הצהרות בנוגע למתן ייצוג הולם לאנשים עם מוגבלות, כתנאי להתקשרות עימם
.
מטרת התיקון להוות למעשה עוד כלי מחייב להטמעת חקיקה המחייבת כיום מעסיקים להעסיק אנשים עם מוגבלות בשיעורים מסוימים .
המשמעות היא שכל מי שרוצה לעבוד עם אותם גופים ציבוריים יידרש להתחייב בתצהיר בכתב כלפי אותו גוף כי הינו עומד ביישום החובות להם נדרש על פי הדין בכל הנוגע למתן ייצוג הולם לאנשים עם מוגבלות כאשר ישנם סוגים
שונים של הצהרות הנדרשות לפי התיקון, בהתאם למספר העובדים המועסקים אצל הספק. כן נדרש הספק להעביר העתק מהתצהיר למנכ"ל משרד העבודה הרווחה והשירותים החברתיים
.

  • תיקון לחוק איסור הפליית אנשים עם עיוורון המלווים בכלבי נחייה, תשנ"ג-1993

תיקון זה נכנס לתוקפו ביום 19.7.2016 והוא קובע קנסות למספר למי שיגביל זכותו של עיוור להיכנס למקום ציבורי או להשתמש בתחבורה ציבורית כשהוא מלווה בכלב נחיה, או לא יאפשר כניסה למקומות ציבוריים לכלבי נחיה במהלך תהליך הכשרתם, גם אם אינם מלווים אדם עיוור, אלא על ידי חונך או מאמן או יימנע מהעסקה של אדם בשל היותו עיוור המלווה בכלב נחיה.
בנוסף לאמור לעיל, אושרו לאחרונה בוועדת העבודה והרווחה בכנסת שני קבצים של תקנות נגישות אשר הועברו לחתימות השרים הרלוונטיים וטרם פורסמו בתקנות ולפיכך עדיין אינן מחייבות:

  • תקנות נגישות שעניינן נגישות באוטובוסים בינעירוניים לאנשים עם מוגבלות חושית

– תקנות אלו אושרו בוועדת העבודה והרווחה ביום 21.6.2017 ולפיהן אוטובוסים בינעירוניים יידרשו לכלול שילוט נגיש, כריזה קולית וחזותית, מושבים מיוחדים, שילוט נגיש בתחנות ועוד.

  • תקנות תכנון ובנייה – נגישות מוסדות חינוך חדשים

– תקנות אלו אושרו בוועדת העבודה והרווחה ביום 30.1.2017 .

  • לבסוף יצוין כי ביום 13.6.2017 אישרה ועדת הפנים בראשות ח"כ דודי אמסלם לקריאה שניה ושלישית את הצעת חוק לתיקון חוק חניה לנכים של יו"ר הוועדה שעניינו הקצאת מקום חניה לנכה סמוך למקום מגוריו.

 

6. עדכונים מפעילויות נגישות ישראל – מוזמנים לקרוא על פעילויות העמותה. כולל עדכונים על פעילות מקצועית בניו יורק וושינגטון.

עמותת נגישות ישראל פועלת במרץ לקידום הנגישות במספר מישורים. במישור האסטרטגי טיפול בתחומים הדורשים קידום העמקה כגון נגישות במערכת החינוך, הבריאות, מצבי חרום והטכנולוגיה.

  • העמותה מפעילה מאמצים רבים לקידום יוזמות חקיקה חדשות וסיום אישורן של תקנות נגישות, כל זאת כחלק מבג"ץ הנגישות של עמותת נגישות ישראל. במידה ואתם נתקלים בנושאים שאתם חשים שחסרים בחקיקה ובתקנות אנא שתפו אותנו ונבחן אפשרות לפעול בעניין
  • ארגונים רבים נמצאים מול צוות הייעוץ של העמותה בהליכי בדיקה וסיום הנגישות ולקראת קבלת "אות הארגון הנגיש".
  • העמותה מבצעת הדרכות שונות ואיכותיות בארגונים רבים, החל מהדרכות לשירות נגיש, הדרכות שבפועל מייצרות שינוי גישה ועד הדרכות חברתיות כחלק מהעסקת עובדים עם מוגבלות ובמטרה לייצר מודעות.
  • העמותה פועלת לקידום פתרונות אמת לכל נושא פינוי בחרום למצבים השונים.
  • העמותה חזרה בפעילות מקצועית בניו יורק וושינגטון הן במטרה ללמוד והן במטרה לייצר שיתופי ידע. נושאי הפגישות היו בתחום הפארקים, תחבורה ציבורית, מכשירים אוטומטיים, מצבי חרום ועוד.
  • יובל וגנר נשיא העמותה הוזמן להיות המרצה הפותח בוועידה הבינלאומית

M-Enabling בה השתתפו מעל 700 נציגים מכל העולם בתחום טכנולוגיות הנגשה.

  • עוד על פעילויות רבות נוספות ניתן ללמוד באתר העמותה

מאמרים נוספים בנושא

הירשמו לנגישון והשארו מעודכנים
תשאירו מייל עכשיו ונדאג שתשארו מעודכנים כל הזמן