ועדת החינוך, התרבות והספורט דנה היום בנושא הוצאות החינוך הגבוהות אותן מוציאות משפחות לילדים אוטיסטים – דיון מהיר של ח”כ ואסל טאהא.
ועד הפעולה של ההורים המשלבים (גוף עצמאי של הורים לילדים המשולבים יחידנית בחינוך הרגיל) ערך סקר, אשר בחן את הפער בין תפיסת מצב השילוב בעיני משרד החינוך, לבין תפיסת ההורים. מהסקר עולה, כי 73% מהמשפחות נאלצות לממן את עלויות הסייעת (מתאמת השילוב) מכספם – חלקן באופן מלא (9%), וחלקן מוסיפות על הסיוע שניתן (64%).
קיימת מחלוקת בין משרד החינוך לבין ההורים: בעוד שההורים מיחסים חשיבות גבוהה לתפקיד הסייעות בהצלחת השילוב, עמדת משרד החינוך היא כי הסייעות, תפקידן לסייע לגורמים החינוכיים.
מלכי איציק, חברת ועד ההורים ועורכת הסקר הציגה את עמדת ההורים, לפיה לסייעת (”מתאמת השילוב”) תפקיד חשוב ביותר, והיא הגורם המהותי בו תלויה הצלחת השילוב. לדבריה, ”בכל העולם, לסייעת תפקיד מאוד דומיננטי – ואילו לדעת משרד החינוך הסייעת היא לא יותר מאשר עוזרת למורה. להורים חשובה ההשכלה של הסייעת, והם מוכנים להשקיע בהכשרתה ובשכרה-בהתאם. בעיה נוספת שחשוב לתת עליה את הדעת: תקציב משרד החינוך, שמועבר לרשויות המקומיות למימון הפעולות השילוב (ביניהן תשלום לסייעות), אינו מגיע ליעדו.”
סמדר מליחי ממשרד החינוך: ”הגדרת התפקיד של הסייעת שנויה במחלוקת. המחנכת היא זו שאחראית על החינוך, ולה יש כמה סוגי תמיכות-בהן הסייעת. מנהל ביה”ס הוא זה שקובע את דרגת תפקוד התלמיד (א-ד), ובהתאם לכך, כל תלמיד מקבל שעות סיוע. בשנים האחרונות אמנם קיבלו הסייעות תוספת מסויימת, אם כי ההעדפה היא לצוות המקצועי.”
ד”ר לאה שקד, ממונה על שירות החינוך המיוחד במשרד החינוך: ”מדיניות משרד החינוך היא להשקיע בהכשרת המורים. אנחנו סבורים שמשרד החינוך הוא שמוביל את המדיניות החינוכית, ולא ההורים. צריך לתת תוספת תקציבית לשילוב, אך גם אם היא תינתן, היא לא תגיע לסייעות. אנו מבקשים לקבל אמון מההורים. לא יתכן שסייעת שאין לה השכלה אקדמית, תהייה מנהלת השילוב. הדבר מייתר את מורות השילוב והעובדים הפרא רפואיים. תפקיד הסייעת, מבחינה פדגוגית, הוא להביא את הילד לרמת עצמאות הכי גבוהה.”
ח”כ ואסל טאהא, יוזם הדיון, סבור שהוצאות החינוך הנדרשות מההורים גבוהות מדי וקשה למשפחות רבות לשאת בעול. ”משרד החינוך צריך להגדיל את התקציב לטיפול בילדים בעלי צרכים מיוחדים, כן יש לקבוע קריטריונים לבחירת אנשי מקצוע מיומנים”.
ח”כ מיכאל מלכיאור, יו”ר הוועדה: ”חוק השילוב אינו ממומן כפי שצריך. הצעתי לחברי הוועדה להגיש בג”צ נגד המדינה בנושא אי יישום החוק! יש פער גדול בין עמדת משרד החינוך לבין ההורים באשר לחשיבות הסייעות. משרד החינוך שינה כבר את עמדתו בנושא – הנציגים שהופיעו בעבר בוועדה, ציינו שיש להגביר את שעות הסייעות.” הרב מלכיאור הביע תמיהה על החשיבות המועטה שמיחס משרד החינוך לסייעות.
חגי שריר, אב לילד אוטיסט: ”על פי החוק, מנהל ביה”ס קובע את הצרכים לשילוב. מצד שני, משרד החינוך הוציא חוזר מנכ”ל, שבו טבלה המגבילה את מתן שעות הסייעת. בפועל, המנהל מוגבל ע”י חוזר מנכ”ל.”
לאה פרנקל מהסתדרות המורים: ”יש לדבר על הצרכים של הילדים-ולא על הגדרת התפקיד של אלה שעונים על הצרכים. חבל שהדיאלוג מתנהל סביב הפרטים, ולא מתמקד בעיקר.”
החלטות הוועדה
1. הוועדה דורשת ממשרד החינוך לוודא שהתקציבים אשר מועברים למרכז השלטון המקומי אכן מגיעים לייעדם ולתת על כך דיווח תוך חודש.
2. לאור הפער בין העמדות, דורשת הוועדה שנציגי משרד החינוך ישבו עם ההורים, ויגיעו להסכמות בנושא.