הקשר בין רישוי עסקים ונגישות
במדינת ישראל בשנת תשכ"ח- 1968 חוקק חוק רישוי עסקים, אשר עודכן בשנת 2010. בחוק ובתקנות מוגדר שעסקים מחוייבים בהתאם לסוג פעילותם לפעול בהיתר זמני או רשיון זמני / תקופתי / לצמיתות.
בנוסף, חוקק חוק שויויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, תשנ"ח-1998) ובתוכו התווסף בשנת 2006פרק נגישות ובכפוף לו, תוקנו תקנות הנגישות למבנים חדשים חלק ח' 1 לתקנות התכנון והבניה (בקשה להיתר, תנאיו ואגרות), תש"ל-1970) מבנים קיימים (תקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (התאמות נגישות למקום ציבורי שהוא בניין קיים), תשע"ב-2011), וטיוטת תקנות השרות הצפויות להיכנס לתוקף בשנת 2013- חשוב להבין שמדובר בהליך חקיקה מאוד מורכב.
במסגרת פעילות מחלקת רישוי עסקים נדרשת גם אכיפת נושא הנגישות, הן עבור עסקים והן עבור אירועים הדורשים רישיון לקיומם.
לוח הזמנים המחייב נגישות מוגדר בחוק שוויון זכויות:
- כל עסק חדש חייב בהנגשה החל מפתיחתו.
- בעל עסק עם עד 5 עסקים/חנויות/סניפים נדרש להנגיש בהליך שתחילתו מיידית עם פרסום התקנות וסופו עד נובמבר 2015.
- בעל עסק עם מעל 5 עסקים/חנויות/סניפים נדרש להנגיש בהליך שתחילתו מיידית עם פרסום התקנות וסופו עד נובמבר 2017.
למחלקות רישוי עסקים ברשויות השונות תפקיד מהותי בהפיכת ישראל למדינה נגישה. הקפדתה של המחלקה על קיום הסדרי הנגישות בעסקים השונים אשר דורשים רישיון עסק לשם תפקודם, תוודא שהעסקים באותה הרשות יהיו נגישים לכלל התושבים- גם לאלה שחיים עם מוגבלויות שונות.
חשוב לדעת שעסק נגיש שווה לעסק מרוויח- הנחה זו מבוססת על כך שככל שהעסק נגיש יותר, כך יותר לקוחות יוכלו להיכנס לתחומו וליהנות ממוצריו ומשרותיו ועל כן יהיה יותר רווחי.
קיימות סיבות נוספות לשאלה "למה כדאי להנגיש?" בין אלו ניתן למנות נוחות, שביעות רצון של הלקוחות, אחריות חברתית ואפילו הימנעות מפגיעה תדמיתית בעסק, שעשויה לעלות עקב כתבה בעיתון או תביעה אזרחית, שכן החוק כיום מאפשר לכל אזרח לתבוע כל עסק שאינו נגיש ואשר אינו עומד בדרישות החוק והתקנות, עד לסכום של 50,000 ₪, ללא הוכחת נזק.
אז איך אנו ממליצים למנהל רישוי עסקים להטמיע את נושא אכיפת הנגישות במחלקת רישוי עסקים בראשותו?
- קבלת החלטה להטמיע את נושא הנגישות.
- ביצוע הכשרות לכל עובדי ופקחי המחלקה לנושא חוקי ותקנות הנגישות (מומלץ גם לבצע את ההכשרה תוך הכרות עם לקוחות בעלי מוגבלויות ואף התנסויות במוגבלויות השונות).
- שכירת שירותים או התקשרות עם מורשה נגישות מתו"ס (מבנים תשתיות וסביבה) ומורשה נגישות השרות לליווי המחלקה – כפי שדורש סעיף 8ב' לחוק לרישוי עסקים.
- עדכון נהלי הפנייה לקבלה ולחידוש רישיון עסק – תוך מתן דגש נרחב יותר והטמעת חובת ההנגשה
- לוודא שכל בקשת רשיון עסק כוללת אישור של מורשה נגישות, המפרט את הסדרי הנגישות שנעשו או הקלות ופטורים במידה וניתנו בהתאם לחוק.
- הכנת חומרי הסברה והדרכה לכלל חובות ההנגשה הנדרשות לפי סוגי העסקים השונים (לרבות לאישורים זמניים הנדרשים בין היתר גם לאירועים)
- דיוור לכלל העסקים – הכולל מידע אודות חובות ההנגשה.
- הפקת כנס לעסקים ברשות בנושא דרישות הנגישות השונות הנדרשות בחוק ובתקנות, מי חייב ומי לא, על אכיפה- זמנים ופטורים אפשריים ולמה כדאי להנגיש.
אז אם אתם מעוניינים בסיוע בהטמעת הנגישות אצלכם במחלקת רישוי עסקים – צרו עימנו קשר ונשמח לסייע
בברכה ובהצלחה
צוות עמותת נגישות ישראל