על פי תקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (התאמות נגישות לשירות), תשע"ג-2013, חיית שירות היא "חיה אשר אולפה באופן פרטני לבצע משימות בעבור אדם עם מוגבלות, כלב נחייה, כלב סימון (hearing dog) שאולף להתריע על השמעת צלילים לאנשים עם מוגבלות שמיעה, כלב שאולף לסייע לאנשים בספקטרום האוטיסטי או חיה אחרת אשר אולפה לספק הגנה אישית או לבצע פעולות חילוץ של אנשים עם מוגבלות או לבצע פעולות סיוע יומיומיות בעבורם".
חיית השירות הוותיקה והמוכרת ביותר היא כלב הנחיה. קיימת הפרדה בחקיקה בין כלבי נחייה לעיוורים לחיות השרות האחרות. חקיקת כלבי הנחייה קדמה אפילו לחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות – חוק איסור הפליית אנשים עם עיוורון המלווים בכלבי נחייה, תשנ"ג-1993. חוק זה חל גם על כלבי נחייה בתהליך הכשרה.
אז מה הן בעצם חיות שירות ומה תהליך ההכשרה שהן עוברות?
חיות שירות עוברות תהליך לא פשוט שתחילתו בבדיקת התאמת החיה לתפקיד. כלב נחייה שמוביל אדם עם עיוורון צריך להיות כלב רגוע וממושמע, שלא יחליט לרוץ אל הכביש פתאום כי ראה חתול או ציפור. כלב שמשמש כעזרה לאדם עם מוגבלות פיזית עלול להצטרך לסחוב משא. כלב שמסייע לאדם עם מוגבלות בשמיעה צריך להגיב היטב לגירויים קוליים. חיה שמשמשת לתמיכה רגשית צריכה להיות רגועה ומרגיעה. לכן הכלבים ייבדקו בסביבה מתאימה לסביבה בה יעבדו, כדי לראות שהם מתאימים.
מכאן, גורים שנמצאו מתאימים יכנסו לשנת אומנה בה הם ילמדו לחיות בבית ובעולם. לאחר מכאן כלב בוגר יוכשר במשך כ-4-6 חודשים לתפקידו.
ההכשרה מסתיימת בהיכרות עם האדם ולמידה הדדית. הקשר בין אדם לבין חיית השירות שלו הוא קשר קרוב מאוד.
חיות שירות יכולות להיות מוכשרות למגוון משימות – הובלת אדם, התראה על רעש, הגנה על אדם מפני התקף אפילפטי, הזעקת עזרה, פתיחת דלתות, נשיאת חפצים, חברה והרגעה ועוד.
חיות שירות שאינם כלבים קיימות, אם כי פחות בישראל.
ישנם סוסים מיניאטוריים שיכולים להיות מוכשרים כסוסי נחייה או כמסייעים לאנשים עם מוגבלות פיזית. יש גם קופי קפוצ'ין שמסייעים לאנשים עם מוגבלות פיזית בזכות יכולתם לתפוס בצורה דומה לאדם ואפילו נחשים. עם זאת, בארה"ב אסרו ב-2010 את השימוש בפרימאטים כחיות שירות מסיבות שנוגעות לרווחת בעל החיים והסכנה להעברת מחלות לבני האדם.
בעלי החיים המגוונים ביותר הם בעלי חיים לתמיכה רגשית. זהו תחום חדש שמתפתח מאוד בשנים האחרונות.
בישראל בעבר הרחוק היה ניסיון עם קופים ואפילו עם סוסי פוני קטנים. אבל באופן גורף ישנם מגוון של כלבים המיומנים לשרות וסיוע למגוון אנשים עם מוגבלויות כפי שתיארנו.
איך מזהים חיות שירות?
כלב נחייה הוא חיית השירות שהכי קלה לזיהוי. הרתמה בה משתמשים אנשים עם עיוורון כדי להיעזר בכלב הנחייה ברורה ובולטת האדם העיוור הנעזר בכלב נחייה תמיד מחזיק ברתמה של הכלב בעת שזה הולך לצידו. חשוב לדעת שאין לבקש תעודה כאשר מדובר בכלב נחייה.
בתמונה – נירו, כלב הנחיה של מדריך עמותת נגישות ישראל דרור כרמלי, מוביל את דרור ברחוב. צילם – אלי בן בוחר.
כלבי שרות גם הם הולכים לצד האדם אותו הם משרתים אבל לא בהכרח מוחזקים עם רתמה.
בארץ לא מעוגן בחוק כל נושא ההכשרות, תעודת כלב שאומן, תעודה לאדם עם המוגבלות והכלב, מי מוסמך להכשיר, סוג ריתמת הזיהוי שחיית השרות מחוייבת ללבוש, הזכויות בתקופת האימון הזכות לכניסה למקומות ציבור ותחבורה ציבורית.
בארץ אין כרגע תעודה אחידה לחיות שירות. הנושא מורכב ונמצא בדיונים וקבלת החלטות בנציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות לקראת התאמות ותוספות במסגרת תקנות נגישות השרות.
חיות שירות רבות וכן גורים באימון מצוידים פעמים רבות בווסט בד שעליו כתוב בבירור "גור באימון" או "חיית שירות" – שימו לב לכיתוב.
בתמונה – כלב שירות לבוש בווסט אדום עומד בקצה בריכת שחיה. בבריכה אישה עם כובע ים כתום נשענת על קיר הבריכה ומחייכת אל הכלב.
על פי נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, הסימן המזהה בעל חיים כחיית שירות יכול להיות תעודה מגוף מוסמך בחו"ל, הדגמה של הפעולה שבעל החיים עושה לסיוע, הצגת שימוש בעזרים עם שם הגוף המאלף או מכתב מטעם המאלף.
מה חובת נותני שירות לעשות במקרה של חיית שירות?
על פי תקנות נגישות השירות, חובה לתת לאדם עם מוגבלות להסתייע בחיית השירות בעת מתן השירות. נותן השירות אינו מחויב לטפל או לפקח על חיית שירות.
במקרים שבהם נאסרה כניסת בעלי חיים, על נותן השירות לספק מתקן הולם לשהות בעל החיים במהלך מתן השירות.
חשוב להבין שאנשים עם מוגבלות שנעזרים בחיית שירות לרוב תלויים בה מאוד. חיות השירות מאומנות ומבצעות תפקיד – אלו לא חיות מחמד שיכולות לנהוג באופן בלתי צפוי. לאור זאת, המלצתנו היא לפרש את התקנה בצורה הרחבה ביותר ולהגביל כניסת בעלי חיים רק למקומות שבהם באמת לא ניתן להימנע מכך.
נקודה חשובה אחרונה
חיית שירות היא בעל חיים עובד – אל תפריעו לה. לפני מגע או טיפול בחיית שירות בקשו אישור מהאדם אותו היא משרתת.
משולחנם של רכזי נגישות
חברות תעופה
טסים לחו"ל עם בעל חיים – האם מדובר בחיית שירות שזכאית לעלות לתא הנוסעים? האם כל אישור מרופא מספיק? זו שאלה קשה, כי במהלך טיסה האיזון בין צרכי הפרט וצרכי הכלל שונה מאשר בשירות ציבורי על הקרקע. אין תשובה ברורה לשאלה.
מרכז בריאות
כלב שירות שאופי המשימה שלו מחייב שלא יהיה קשור ברצועה (למשל כלב שתפקידו להזעיק עזרה במקרה של אובדן הכרה) –האם מרכז בריאות יכול לחייב קשירה ברצועה? גם כאן אין תשובה חד משמעית. בהתייעצות עם מאלף חיות שירות ההמלצה הייתה כן לחייב ברצועה במקומות בהם אופי השירות המיוחד מחייב כלב עם רצועה.
תחבורה ציבורית
ומה לגבי התחבורה הציבורית? תקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (הסדרת נגישות לשירותי תחבורה ציבורית) אינן כוללות התייחסות לחיות שירות. על פי מנהל הרשות הארצית לתחבורה ציבורית, מותר להעלות כלבי שירות לאוטובוסים ללא זמם.
♦ כשאתם נתקלים בשאלות קשות כאלו – חשוב לפעול ברגישות, בשיח פתוח עם האדם עם המוגבלות ולא לשכוח את צרכי הפרט בשם צרכי הכלל. כמו כן, חשוב להתייעץ עם מורשה נגישות השירות.
מחלקות הייעוץ וההדרכה של נגישות ישראל לרשותכם לייעוץ והדרכה להנגשת השרות בארגונכם.