טקסט נגיש של התמונה בצד שמאל: #סדרת_המדריכים כל מה שרציתם לדעת על נגישות בספרות.
בתמונה מוצג ציור של ספר פתוח עם סימנייה.
ספרות היא חלק מהתרבות, צורת תקשורת וביטוי אנושי. אז איך מנגישים ספרות?
אפשר לחלק את הספרות לשני מרכיבים – הספר עצמו, והתוכן.
הנגשת הספר
כדי לאפשר לאנשים עם מוגבלות לקרוא ספר, אפשר להתייחס אליו כאל מידע ולהנגיש אותו בהתאם לתקנה 29 לתקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (התאמות נגישות לשירות), תשע"ג-2013.
ישנם ספרים בדפוס מוגדל, הם לרוב יהיו גדולים וכבדים יותר. בקורא ספרים דיגיטלי ניתן להגדיל את הכתב בלי לשלם על כך במשקל הספר.
ספרים קוליים הופכים להיות פופולריים יותר עם השנים, והיום ניתן למצוא ספרים קוליים באפליקציות שונות ולא רק בספריה המרכזים לעיוורים ולבעלי לקויות קריאה שמנגישה ספרים כבר 70 שנים.
אפשר גם לדבר על עלות של ספרים והיכולת לשאול ספרים מספריות, אבל אלו שאלות שנוגעות לגישה ולא לנגישות.
הנגשת התוכן
נושא חדש יותר בהנגשת ספרות הוא הנגשת התוכן לאנשים עם מוגבלות בקריאה או בהבנה.
כאשר הבעיה היא רק בפעולת הקריאה, ספר קולי יכול להיות פתרון מספק. אבל מה קורה כאשר ישנו גם קושי בהבנה? הקושי יכול לנבוע ממוגבלות שכלית התפתחותית, גיל או שפת אם שונה.
אדם מבוגר עם מוגבלות שכלית התפתחותית יופנה פעמים רבות לספרי ילדים – אבל גם אם הם יותר מתאימים ליכולת הקריאה שלו, הם לא מתאימים לעולם הרגשי שלו כאדם מבוגר.
בשבדיה, כבר ב-1967 התחילו להנגיש ספרות בשפה פשוטה, ובימינו יש מבחר של ספרים בשפה פשוטה שניתן להנות מהם. בליטא הספר הראשון בשפה פשוטה יוצג ב-2024 ביריד הספרים של וילנה. גם באנגלית ישנם ספרים שניתן לקרוא בגרסת שפה פשוטה.
כשמתרגמים ספר לשפה פשוטה יש הרבה דילמות – מה עם העושר הלשוני והאסתטיקה של השפה? האם ילדים בבתי הספר שיתבקשו לקרוא ספרים יבחרו בספר בשפה פשוטה ולא יחשפו לספרות מורכבת יותר? התשובה לשאלות האלו לא ברורה מאליה – אבל בסופו של דבר, האפשרות לתת לאנשים עם מוגבלות את היכולת לקחת חלק גם בפעילות התרבותית הזו גוברת.
בעברית עוד לא קיימת ספרות מונגשת בשפה פשוטה, נקווה שבקרוב גם התחום הזה יתפתח.
מחלקות הייעוץ וההדרכה של נגישות ישראל לרשותכם לייעוץ והדרכה להנגשת השרות בארגונכם.
קריאה נוספת:
כתבה על ספרות נגישה ביריד הספרים של וילנה – קישור לאתר באנגלית – לחצו כאן
ספר בנושא נגישות שקיים גם בגרסת סיכום בשפה פשוטה – קישור לאתר באנגלית – לחצו כאן
הספריה המרכזית לעיוורים ולבעלי לקויות קריאה – קישור לאתר הספריה – לחצו כאן