מאת: ניצן סדן, כלכליסט
אפליקציה שאומרת למשתמש איזה שטר הוא אוחז בידו ומה צבע בגדיו, מערכת ניווט לעיוורים שמבוססת על צליל ומשדר אולטרה-סאונד שמחליף את מקל הנחייה; פיתוחים שמנגישים את מהפכת המובייל ללקויי הראיה.
למהפכת המובייל פנים רבות, אך עד לאחרונה, לא יכל ליהנות ממנה ציבור העיוורים ולקויי הראיה. עתה מתחילות חברות הטכנולוגיה להציג מוצרים ושירותים שנועדו להקל את חיי קהל זה, באמצעות שילובי ממשק וחיישנים עם טלפונים חכמים.
בשבוע שעבר נחשפה אפליקציית Via Opta Daily, שעושה עבור עיוורים משהו פשוט מאוד: אומרת להם איזה חפץ נמצא בידם. מדובר בסיוע חיוני עבורם, במיוחד כשמדובר בחפצים שונים בעלי מרקם זהה – כמו למשל, שטרות כסף. האפליקציה גם מדקלמת עבורם את תחזית מזג האוויר, אומרת מהו הצבע של החפץ שהם אוחזים (חיוני כשבוחרים תלבושת, למשל) וכוללת ממשק הפעלה קולית לחיוג והודעות.
אמנם ישנו מצב נגישות משופרת במערכות ההפעלה הנפוצות בסמארטפונים וטאבלטים, אך אין להן יכולות שכאלה – נקודה שלראייתי על אפל, גוגל ומיקרוסופט לתקן.
פיתוח מעניין נוסף הוא מערכת ניווט לעיוורים שפיתחה מיקרוסופט. מדובר באוזניות שמחוברות לשירות הניווט המקוון של החברה, אשר משמיעות קליקים בהתאם לכיוון התנועה של המנווט. שינוי בצליל מעיד על סטיה מהמסלול, מה שמאפשר ללקויי ראיה להסתובב בעיר בחופשיות, תוך הסתמכות מופחתת משמעותית על שילוט או סיוע מאנשים אחרים.
סמסונג לקחה את הפיתוח הזה צעד אחד קדימה ופיתחה כיסוי לסמארטפון שמשדר אותות אולטרה-סאונד וקולט את ההחזרים. מדובר במערכת איתור מכשולים מבוססת הד, בדומה לשיטת הניווט של עטלפים בחשכה. המערכת מפיקה צלילים בהתאם למרחק ולכיוון בהם נמצא מכשול בדרך, מה שמאפשר להחליף את מקל הנחיה המסורתי.
ואולם, הפיתוחים הללו הם מועטים ביחס למה שמאפשרת כיום הטכנולוגיה: ניתן לפתח בקלות התקן שיכיל לייזר שיסרוק את הסביבה ויאתר מכשולים גם בטווח של מאות מטרים ויאפשר לעיוורים גם "להשקיף" למרחוק. יש לקוות שחברות הטכנולוגיה השונות ישקיעו יותר בתחום הנגישות, כדי לסייע לאנשים עם מוגבלויות.