Skip to main content

צפו: מה גרם למשותק לקום מכיסא הגלגלים וללכת?

בשנים האחרונות הוצגו מספר פיתוחים, שסייעו לנכים בגפיים להתהלך. הכירו את הדגם המשודרג של השלד הרובוטי שכולל גם גירוי חשמלי, המאפשר לנכה להתרומם בכוחות עצמו ולהניע את רגליו גם ללא עזרת הרובוט

האם כיסא הגלגלים יהפוך לנחלת העבר? מדענים אמריקנים פיתחו שלד רובוטי הכולל גם גירוי חשמלי לעמוד השדרה, שמפעיל את הגפיים המשותקות.

בשנת 2011, אישר מינהל המזון והתרופות את ה- ReWalk – שלד רובוטי חיצוני, פרי פיתוח כחול לבן. השלד מחובר לגפיים התחתונות ומניע אותן באמצעות קביים. לאחר אימון, איפשר השלד הרובוטי לנכים להתרומם מכיסא הגלגלים ולהתהלך באמצעות התנועה הרובוטית של השלד החיצוני.

הפיתוח אף הופיע בסדרת הטלויזיה Glee שם נראיתה דמותו של ארטי, הכוכב המרותק לכיסא גלגלים, כשהוא קם ומתהלך באמצעות השלד הרובוטי. ה- ReWalk נמצא בשימוש של מספר מדינות וגם בישראל מתהלכים באמצעותו מספר נכי צה"ל, עדיין במסגרת מחקרית המתבצעת במרכז הרפואי שיבא.

חברות רבות פיתחו מיתקנים דומים לזה הישראלי, כשהאחרון והמבטיח בהם הוא שלד רובוטי שפותח באוניברסיטת קליפורניה. הוא כולל לא רק מיפרקים המחוברים לגפיים ומניעים אותם, אלא גם זרם חשמלי המחובר לעמוד השדרה, וגורם להפעלת הגפיים.

בניסוי שהתבצע לאחרונה באוניברסיטת קליפורניה, נראה נכה בן 39 המרותק לכיסא גלגלים, כשהוא מצליח להתרומם ולהניע את גפיו, גם ללא תנועת הרובוט.

התנועה באמצעות הרובוט מאפשרת לא רק ללכת: היא מפחיתה תופעות לוואי רבות מהן סובלים משותקים, ובהם שיפור זרימת הדם לגפיים וליתר הגוף, שיפור בחוזק השרירים ושיפור בעבודת הלב.

היתרון: הנכה הופך אקטיבי

המתקן האמריקני החדש כולל חליפה ביונית וסוללה. השלד הרובוטי כאמור, מחובר לגפיים התחתונות כשבמקביל, מעבירות אלקטרודות ישירות לעמוד השדרה זרם חשמלי, הגורם לגירוי הגפיים התחתונות ולתנועות בלתי רצוניות של הגפיים, בקצב נתון. התוצאה: תנועה של הגפיים המשותקות המשלבת הפעלה שרירית שמגיעה מגירוי חוט השדרה, והפעלה מכאנית באמצעות תנועת הרובוט המחובר לרגליים.

"יהיה קשה מאוד לגרום למשותקים ללכת עצמאית אבל השלד הרובוטי ישנה לחלוטין את חייהם", אמר פרופ' רג'י אדגרטון, ראש צוות המחקר באוניברסיטת UCLA , "לא די בשלד רובוטי רגיל שעושה את כל עבודת הגפיים. היתרון האמיתי הוא בכך שהפיתוח החדש הופך את הנכה לאקטיבי, ואינו מנוון את מערכת העצבים הפגומה ממילא".

פרופ' אדגרטון ציין כי יארכו עוד כמה שנים עד להשלמתו של הפיתוח ויציאתו לשוק, אולם הוא צפוי לגרום למהפיכה בחייהם של נכים משותקים הסובלים מפגיעות שונות של חוט השדרה. כעת מעבדתו של אדגרטון בוחנת את המיתקן החדש על מספר משותקים, והוא מקווה כי יצליח לגייס השקעה כספית שתאפשר להרחיב את הניסוי ולכלול נבדקים נוספים. בארה"ב בלבד סובלים משיתוק מעל שישה מיליון תושבים, מהם 1.3 מיליון נפגעו בחוט השדרה ומרותקים לכיסא גלגלים.

 

קראו עוד על אמצעי עזר וטכנולוגיה מסייעת לאנשים עם מוגבלויות – לחצו כאן

 

לכתבה באתר ynet – לחצו כאן

נכה מרותק לכיסא גלגלים הולך בעזרת השלד הרובוטי

מאמרים נוספים בנושא

הירשמו לנגישון והשארו מעודכנים
תשאירו מייל עכשיו ונדאג שתשארו מעודכנים כל הזמן