Skip to main content

שיקום והחלמה בבריאות הנפש

על הספר (כריכה אחורית):

הספר מיועד לכל אדם המתעניין ועוסק בשינוי, באנושיות ובשילוב של אנשים עם מגבלה בחברה. הספר מיועד למתמודדים, למשפחות, לאנשי מקצוע, לסטודנטים, לחוקרים, לאנשי חוק וממשל העוסקים בחקיקה ובקבלת החלטות ולציבור הרחב.
 
בספר נקודות מבט שונות על החשיבה והעשייה בשטח, שבו פרקים שמתארים תהליכים מנקודת מבט אישית, פרקים שעוסקים בסקירת ספרות, תיאור תוצאות מחקריות ומהלכים שבפרקטיקה. הכותבים, גם הם, באים מעולמות שונים ומגוונים: אנשי ציבור, אנשי מקצוע, אקדמיה, מתמודדים, משפחות ואמנים.
 
במהלך קריאת הספר התלבטנו איך להתחיל את הספר וע"י מי. בניגוד למקובל חשבנו שנכון להתחיל מנקודת המבט האישית, אינטימית והסובייקטיבית. נראה לנו שבחירה זו היא חלק מהמהפכה שמתרחשת בשנים אלו, מבטאת את השקפת העולם שלנו, וממחישה עד כמה השינויים שהתרחשו ומתרחשים נובעים ממפגשים עם אנשים מיוחדים. אין ספק שאלמלא תרומתם לא היינו מגיעים לתוצאות אלו. בבחירה זו אנו מבטאים גם את תחושתנו ואמונתנו שנפלה בחלקנו זכות גדולה להיות שותפים בתהליך זה עם אנשים מאוד מיוחדים.
 
אין אנו רואים בספר סוף דבר, יש בו תיעוד של תהליך מדהים. בשש השנים האחרונות מאז נחקק חוק שיקום נכה הנפש בקהילה למדנו שאפשר בעזרת שינוי בגישה ופיתוח מגוון טכנולוגיות לאפשר לאנשים רבים, ששנים רבות חשבו שלעולם לא ישתפרו, להשתפר באופן משמעותי בצורה שמאפשרת להם לחיות חיים משולבים בעלי משמעות בסביבתם.
 
למדנו גם שעוד ארוכה הדרך וקשה, היא איננה פשוטה ואיננה ליניארית, אולי קצת מקבילה לתהליך ההחלמה, ויש בה עליות וירידות, הרבה עיכובים והרבה התפתחויות. בעיקר יש בה תקווה ואמונה ביכולת האדם ורצונו להשתנות.
 
הספר הזה הוא ביטוי לאמונתנו שאין עוד דרך חזרה, לנעשה ולצמיחה הזו. היציאה מן הארון, השמחה של השיפור, התקווה, השיתוף הזה בין הצרכנים לבין עצמם, המשפחות, אנשי המקצוע ואנשי ממשל ימשיך.
 
על עורכי הספר:
דר' נעמי הדס לידור – מרצה ומרכזת את תחום השיקום בחוג לריפוי בעיסוק בבית הספר למקצועות הבריאות, בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב, יו"ר המועצה הארצית לשיקום נכה הנפש בקהילה – יועצת שר הבריאות, מנהלת בית הספר הגבוה להכשרה בשיקום, שילוב והחלמה, יוזמת ומקימה את פרויקט קש"ת – קורס להורים לילד עם מגבלה פסיכיאטרית. מחברת הספרים: "ספר קטן על שינוי" ו"ללמד מן הכאב".
דר' מקס לכמן – יזם חברתי בתחום בריאות הנפש כמעט 30 שנה. מילא תפקידים בכירים במשרד הבריאות ובמשרד המשפטים. עובד סוציאלי בהכשרתו הבסיסית ומומחה בתחום השיקום וההחלמה בבריאות הנפש- בפרקטיקה, בהוראה, במקר ובמדיניות. בין הראשונים שהטמיע את תפיסת ההחלמה בחשיבה המקצועית ובשדה. כיום מנהל מכון צוהר.

 

לספרים נוספים בנושא

מאמרים נוספים בנושא

הירשמו לנגישון והשארו מעודכנים
תשאירו מייל עכשיו ונדאג שתשארו מעודכנים כל הזמן