ביום ראשון ה- 31.5.15 ערכה עמותת נגישות ישראל, זו השנה השנייה ברציפות, יום עיון להגברת המודעות לנושאי הנגישות וקבלת השונה, בשיתוף מכללת אוהלו. ביום זה השתתפו כ- 120 סטודנטים שנה א' מהבית ספר לחינוך ומהחוג לחינוך המיוחד.
האירוע התקיים ב"מתחם העתיד" החדש של המכללה, מתחם נגיש ועתידני במיוחד, ונפתח בדברי ברכה מפי ראש המכללה פרופ' שמעון עמר, אשר הביע את משאלתו להרחבת הפעילות ההסברתית עם עמותת נגישות ישראל, כשמשאלה זו הועלתה גם ע"י ראש החוג לחינוך מיוחד ד"ר אדווה זילברשטיין-חכם.
ההכשרה נפתחה בהרצאה מקצועית "מבוא לנגישות", של מנהלי נגישות ישראל צפון–נ.י.צ. מר גיורא לב וד"ר רויטל שורץ-סבירסקי, בהרצאה נחשפו המשתתפים לסיפורם האישי, למושגי יסוד מעולם הנגישות, היכרות עם המוגבלויות השונות ומשמעותן, בדגש על סטודנטים עם מוגבלות.
בחלק השני של היום עברו המשתתפים בין ארבע תחנות התנסות חווייתיות המדמות מוגבלויות שונות (ראייה, שמיעה, ניידות ולקויות למידה). בכל תחנה המשתתפים זכו להכיר באופן אישי אנשים עם מוגבלויות שונות אשר סיפרו את סיפורם האישי- ההתמודדויות, ההצלחות והקשיים אותם עוברים יום-יום. מפגש זה ייחודי בהיותו מאפשר לקהל להתחבר אל האדם העומד מולו ממקום של סקרנות ורצון להכיר- "לשבור את קיר הזכוכית".
בתחנת מוגבלות בניידות- המשתתפים עברו "מסלול מכשולים" על כסא גלגלים ופגשו בקשיים התפקודיים הכרוכים בכך, כמו עלייה על דשא, על מכסה ביוב והיתקלות במכשולי דרך.
בתחנת מוגבלות בראייה- המשתתפים עברו סדנה בעיניים מכוסות, כך התמודדו עם אלמנטים ופעולות עימם מתמודד אדם עם מוגבלות בראייה בחיי היום יום.
בתחנה מוגבלות קוגניטיבית- המשתתפים חשו כיצד מרגיש אדם עם לקות למידה: דיסגרפיה, דיסקלקוליה, דיסלקסיה, דרך קריאה של קטעים מורכבים בליווי הפרעות אודיטוריות וויזואליות ויצירת חוויה המדמה את נקודת מבטו של אדם עם דיסלקסיה.
בתחנת מוגבלות בשמיעה- באמצעות משחקי תקשורת ושימוש בשפת הסימנים המשתתפים הבינו איך מתקשרים עם אדם שיש לו מוגבלות בשמיעה.
מרגש במיוחד היה לראות את הנגישות המרהיבה שהמכללה מספקת לסטודנטים שאינם יכולים להגיע לשיעור- רובוט על גלגלים אשר יכול לנוע ממקום למקום במכללה וכך הסטודנט יכול לשמוע בזמן אמת את השיעור. כך למעשה השתתפה בכל תכני יום העיון סטודנטית לאחר לידה שנבצר ממנה להגיע .
יום הפעילות הסתיים בהתכנסות למשוב מסכם, במהלכו הביעו המרצים והסטודנטים את תחושותיהם בעקבות המיזם, את שינוי העמדות שחוו ואת מחויבותם לשמר את הנושא בחיי היום יום.
מתוך תגובות המשתתפים:
סטודנט: "זהו נושא מאוד חשוב כי אלו נושאים שאנחנו לא כל כך שמים לב אליהם. מאוד שמחתי לשמוע, להתנסות ולהבין את מה שהם עוברים ולראות את אורח החיים איתם הם מתמודדים".
מדבריה של ד"ר אדווה זילברשטיין-חכם,
ראש החוג לחינוך מיוחד:
"אני רואה חשיבות רבה בקיום יום העיון "להרגיש את האחר" במיוחד לאור העובדה כי מרבית הנוכחים בו לא יהיו מחנכים לחינוך מיוחד אלא מחנכים בדיסציפלינות אחרות. כל איש חינוך חייב להכיר בכך כי לא כל תלמידיו יהיו עם צרכים שווים ועליו החובה להכיל ולשלב את כולם. רגישות לאחר היא חובה לכל איש חינוך. המון תודה לכם; זו זכות גדולה עבורנו לארח אתכם אצלנו. נחשוב על דרכים להרחבת הקשר והעמקתו עם נגישות ישראל!".
תודות
תודה מיוחדת לד"ר אדוה זילברשטיין-חכם, על ארגון יום מיוחד זה, על הרצון והנכונות להנחלת הנגישות במכללה וכן במודעות הסביבתית.
תודה ענקית למתנדבי נגישות ישראל צפון- נ.י.צ. שסייעו ביצירת יום זה ובהפעלתו.