Skip to main content

בשורה חדשה: כך הפכה העיר העתיקה בירושלים לנגישה

העיר העתיקה בירושלים בנויה על שלוש גבעות, מה שמבטיח נוף נפלא אבל גם הרבה עליות וירידות, מה שמקשה על אנשים עם מוגבלויות, עגלות תינוקות, סוחרים שדוחפים עגלות ועוד. אז לאחר עשור של עבודה, הונגשו מספר רחובות בעיר העתיקה, כולל הכותל

מאת: מערכת וואלה! תיירות


מתי בפעם האחרונה ניסיתם לטייל בעיר העתיקה עם כסא גלגלים או אפילו רק עם עגלת ילדים? כמה קשה זה היה? מיליון מדרגות, עליות, ירידות, אנשים, סוחרים, עגלות רוכלים, ובימי החגים כמובן צפיפות ודוחק.

אבל עתה מגיעה בשורה חדשה למבקרי העיר: אחרי עשר שנות עבודה של שבעה גורמים ממלכתיים – הפכה העיר העתיקה מונגשת לאנשים עם מוגבלויות תנועה ולעגלות, והמשמעות היא שכבר בפסח הקרוב – יהיה ניתן להגיע כמעט לכל אתר בעיר העתיקה – על גלגלים.

 

הונגשו כ-4 ק"מ של רחובות

הנגשת העיר העתיקה התחילה מתוך צרכי התושבים: כ-40 אלף איש שחיים בתוך החומות, מתוכם כ-10 אחוזים לערך בעלי מוגבלויות תנועה. בליווי יועצי נגישות ובעלות של למעלה מ-20 מיליון שקלים, הפכה הנגשת העיר העתיקה מפרויקט רווחה מקומי לפרויקט התיירותי השאפתני ביותר בעולם להנגשת ערים עתיקות.

במצטבר הונגשו כ-4 ק"מ של רחובות ברובעים המוסלמי, הארמני והנוצרי והותקנו כ-2 ק"מ מצטברים של מאחזי יד לצד גרמי מדרגות.

כדי שלא לאבד מקסמה של העיר, גיבשו המתכננים שפת רחוב אחידה המותאמת למאה ה-

21 באופן שהמרקם הייחודי של העיר העתיקה יהיה נוכח במלוא הדרו.

התכנון התבסס על ערכים שונים וריבוי השימושים במרחב: מסחר, הולכי רגל, עגלות, רכבים, ילדים ותיירים. עיקר האתגר היה להתאים את המבנה ההיסטורי המדורג של הרחובות לתנועת רכבי חירום ואמצעי עזר לניידות. המטרה הראשית הייתה להקל על העומס ברחובות הראשיים ולאפשר גם למשתמשי עגלות (כולל עגלות ילדים), כסאות גלגלים ואנשים עם מוגבלויות אחרות לבקר באתרי התיירות של העיר.

אז מה חדש בעתיקה?

הוסדרו דרכים, הוכשרו ושופצו 14 מבני שירותים ציבוריים (כולל מונגשים); הוצבו שלטי הכוונה לאתרים המרכזיים לצד שלטי הסבר ומפות מרחביות לאורך צירי התיירות העיקריים; שודרג מערך הניקיון השוטף ואיסוף אשפה; הוחלפו חיפויי אבן; הודגשו ממצאים היסטוריים או ארכיאולוגים בעלי עניין לציבור; הותקנו ארונות מסתור לשעוני מים ונקודת איסוף אשפה; חודשו מתחמי עסקים, חזיתות ומתקנים לאורך הציר; והושלמו טיילות משער ציון לשער האשפות ולאורך החומה הצפונית החיצונית.

אפליקציית "נגישות ירושלים-העיר העתיקה"

להשלמת המהלך הופקו גם מפת הכוונה מודפסת ואפליקציה ייעודית בשם נגישות ירושלים-העיר העתיקה (

Accessible JLM-Old City). האפליקציה זמינה ב-8 שפות ומאפשרת ניווט בזמן אמת בין הסמטאות והאתרים (מבוססת GPS בדומה לגוגל מפס).

את האפליקציה ניתן להוריד ללא תשלום באפסטור, ובגוגל play ואת המפה המודפסת ניתן לקבל ללא תשלום במרכז המידע לתיירים בשער יפו.

אפליקציית "סיורים קוליים בעיר העתיקה"

באי העיר העתיקה מוזמנים גם להוריד ללא תשלום סיורים קוליים מודרכים באפליקציית "סיורים קוליים בעיר העתיקה" – באפליקציה ישנם חמישה מסלולים נגישים.
המסלולים המונגשים: הרובע היהודי, ויה דולורוזה, הר הבית, משער יפו לשער ציון.

להורדת האפליקציה בגוגל play >
להורדת האפליקציה באפסטור >  

איך מגיעים עם כיסא גלגלים לעיר העתיקה?


ועכשיו לשאלה הממש ממש גדולה: איך מגיעים עם כיסא גלגלים לעיר העתיקה? כיום ניתן להגיע לעיר העתיקה באמצעות השאטל החינמי "חופשי לעיר העתיקה", היוצא ממתחם התחנה עד לשער האשפות וחזרה על בסיס יומי, מדי
20 דקות. אחת לשעה יוצא שאטל מונגש לכיסאות גלגלים. החנייה במתחם הינה על בסיס תעריף יומי (כ-17 שקלים ליום שלם).

לכתבה המלאה באתר וואלה – לחצו כאן

 

 

 

אדם בכיסא גלגלים מטייל בעיר העתיקה

מאמרים נוספים בנושא

הירשמו לנגישון והשארו מעודכנים
תשאירו מייל עכשיו ונדאג שתשארו מעודכנים כל הזמן