מסלולים רבים בארץ הפכו לאחרונה למונגשים ונוחים לטיול גם עבור אלו המתניידים באמצעות כסא גלגלים, מקל הליכה או מטיילים עם מוגבלות בשמיעה. לפניכם ריכוז מסלולי הטבע בארץ שהכניסה אליהם היא לכולם, נוחה ומונגשת. טיול נעים!
גלעד כרמלי /
ynet
מערת הנטיפים
מערת הנטיפים בשפלת יהודה, לא רחוק מבית שמש, היא מערת הנטיפים הגדולה והיפה במערות הארץ. המערה עשירה במגוון פסלי אבן – נטיפים וזקיפים – מעשה ידי הטבע.
נגישות:
גישה ברכב וברגל– הירידה מהחניון העליון והקופה למפלס המערה היא בשביל מדרגות תלול. הגישה למוגבלים בתנועה ברכבים פרטיים בלבד. כדאי מאוד לתאם הגעה מראש (בטלפון: 02-9911117), כדי למנוע המתנה ממושכת. קבוצות מאורגנות של מבקרים עם מוגבלות בתנועה – יש לתאם את הביקור באמצעות מרכז ההזמנות בפקס 02-9990215.
הביקור במערה– השאלת אוזניות להגברת שמע, סרט הסבר מלווה בכתוביות, גישה במעלון אנכי עד לרחבת התצפית הראשונה.
מידע חשוב
א. מטעמי בטיחות המסלול מעגלי, לא ניתן לחזור לאחור.
ב. ההליכה בתוך המערה כוללת מדרגות וקטעים חלקלקים.
ג. הכניסה לכלבים אסורה לרבות לכלבי שירות.
מערת הנטיפים הגדולה בארץ, שפלת יהודה (צילום: רשות הטבע והגנים)
גן לאומי קומראן
גן לאומי קומראן בצפון ים המלח התפרסם במיוחד בשל מגילות ים המלח שנמצאו במקום במקרה על ידי נער בדואי ב-1946. התגלית הובילה לגילוי 929 כתבי יד בעברית אשר מתארים את אורחות חייהם של "בני צדק".
לדעת מרבית החוקרים, היה המקום משכנה של כת יהודית – ככל הנראה כת האיסיים הסגפנית בתקופת בית המקדש השני. בסיור המיוחד עוברים המבקרים בין העתיקות ובמוזיאון המציג את הממצאים הארכיאולוגיים.
נגישות:
חניית נכים, הדרך מחניה לקופה בשיפוע בינוני ללא מאחזי יד, מעבר נגיש לכיסאות גלגלים ועגלות ליד מעבר קרוסלה,"סוד קומראן" דלתות כניסה ויציאה נגישים. דרך נגישה בין האולמות, חזיון אורקולי: הישיבה בספסלים ללא מאחזי יד, יש מקומות לכסא גלגלים, אין מערכת שמע למוגבלי שמיעה יש כתוביות. שירותי נכים עם מאחזי יד.
שבילים נגישים באתר החפירות הארכיאולוגיות בקומראן
קאסר אל-יהוד
מעברות הירדן (קאסר אל-יהוד) בחלקו הדרומי של נהר הירדן הוא המקום שבו, על פי המסורת היהודית, חצו בני ישראל את הנהר עם כניסתם לארץ כנען. באותו מקום, על הגדה המזרחית של נהר הירדן, הטביל על פי המסורת הנוצרית יוחנן המטביל את ישו ואת מאמיניו – והאתר נחשב לשלישי בקדושתו בעולם הנוצרי (אחרי כנסיית המולד בבית לחם וכנסיית הקבר בירושלים).
נגישות: האתר נגיש למבקרים עם כיסאות גלגלים או עזרי הליכה אחרים עד לקצה נקודת התצפית הנמצאת על קו המים.
שמורת החולה
שמורת החולה הוקמה במהלך ייבוש ימת החולה ובעקבותיו, כדי לשמר ולשחזר את הסביבה הייחודית של האגם והביצות שיובשו. בסיור המיוחד יכירו המבקרים את בעלי החיים במקום, וישמעו על סיפור הקמת שמורת הטבע הראשונה שהוכרזה בישראל.
התאמות נגישות:
חניות נכים, מערכת פיקניק מותאמת, מרכז מבקרים "עופוריה"- דרך נגישה, כניסה נגישה, מעברים נגישים, מקומות נוחים לכסא גלגלים, אין אמצעי שמע לכבדי שמיעה. שביל הביצה והגשר הצף-מסלול נגיש רחב בשיפוע ישר עד מתון, ספסלים לאורך המסלול. שירותי נכים: עם מאחזי יד.
גשר נגיש בשמורת הטבע החולה
גן לאומי בית גוברין
בשטח הגן הלאומי בית גוברין בשפלת יהודה נמצאות מערות רבות, בהן גם מאות מערות הפעמון – מחצבות מלאכותיות שחלקן נחפרו בתקופת בית המקדש השני וחלקן האחר בתקופה הביזנטית.
בגן נמצאות גם חורבות העיר העתיקה מראשה – אחת מערי ממלכת יהודה בתקופת בית המקדש הראשון, שהמחילות שנחפרו תחתיה היוו בהמשך בסיס ליציאת לוחמים יהודים להתקפות על הצבא הרומי במרד בר כוכבא.
נגישות: חניה, שירותי נכים
מערות הפעמון: שבילים, תצפיות ושילוט מותאם ללקויי ראייה
חצר המלאכות: מתקנים וסככות, פינת פיקניק, שירותים, שילוט
רחבת המערה הצידונית: חניה, חנות מזכרות, אמצעי המחשה מיוחדים ללקויי ראייה, לאנשים עם מוגבלות ניכרת בתנועה מומלץ להגיע עם מלווה.
מערת הפעמון בגן הלאומי בית גוברין (צילום: רשות הטבע והגנים)
שמורת עין אפק
שמורת הטבע עין אפק בעמק זבולון, מזרחית לקריית ביאליק, משמרת נופי ביצה שרובם כבר נעלמו מהארץ. בשטח השמורה נמצאים המעיינות אשר מהווים את מקורותיו של נחל נעמן, והם מוקפים בצמחייה עשירה ובתוכה מקננים עופות מים רבים. הסיור המיוחד יכלול גם ביקור ב"גן מקלט" המשמר מיני צמחים בסכנת הכחדה.
נגישות: חניות נכים, חלון הקופה (100 ס"מ) וחלון המזנון (110 ס"מ) מעט גבוהים מדי , שירותי נכים, שילוט טוב, שביל נגיש, רחבה מרוצפת עם שולחן וספסל נגיש, נקודת המצפור לא מרוצפת ולא נגישה, טחנת הקמח והתצפית בראשה לא נגישה לכ"ג.
שביל נגיש בשמורת הטבע עין אפק