הגיעו אלינו תלונות מתל-אביב, מנתניה, מירושלים, מחולון ומערים אחרות על הטלת עיקול על רכבי נכים בגלל חוב של כמה מאות (או אלפי) שקלים. גם אם בעל תג נכה הזניח את הערעור על הדו"ח, הענישה הזאת היא בלתי מידתית בעליל, במיוחד לאור העובדה שלרבים מבעלי תג נכה הרכב משמש כרגליים.
באופן חלקי אפשר לייחס את המצב להפרטה של שירותי הגבייה ברשויות המקומיות. ברגע שנוצר פיגור בתשלום או בתהליך העירעור / בקשה להישפט, הדו"ח מועבר לחברת הגבייה. החברה מקבלת אחוזים מהקנס והאגרות הנוספות ולכן הטיפול הוא מאד יעיל ונמרץ במסגרת החוק… העברת הגבייה לחברה מרחיקה את ה"עבריין" מנותן הדו"ח וקשה מאד לערער בשלב הזה. רוב האזרחים לא מודעים לתהליך הזה ולא קיבלו אזהרות מראש באמצעי התקשורת.
ביולי 2009 התפרסם במקומון "גפן" סיפורו של אלי ברקו. עיריית חדרה הפעילה (באמצעות קבלנים) הליכי גבייה קשים נגדו בגלל חוב של כ- 1000 ש"ח. הקבלן מטעם "שוהר שירותי חניה" ניסה לעקל מטלטלין ולהפחיד את מר ברקו בצורה משפילה ביותר. הכתבה לא עזרה, כנראה, כי בנובמבר 2011 מגיעה תלונה דומה של נכת צה"ל שספגה דו"חות חניה ולא הצליחה לערער עליהם. הדו"חות הועברו לטיפול חברת גבייה בשם "מ.ג.ע.ר. מרכז גבייה ממוחשבת" עם כפל-קנס ועיקול על חשבון בנק. המתלוננת התקשתה לערער במשרדי העירייה כי הבניין לא נגיש…
החל מ- 2009 מצטברות תלונות על אכיפה קשה נגד נהגים בעלי תג נכה בנתניה. מצד שני מגלים שם סלחנות כלפי תיירים שמציגים תג נכה מחו"ל (אין הסכמי הכרה הדדית בתג נכה) ומתירים חסימת מדרכות ע"י בתי קפה. לאור הצטברות התלונות החריפות הוציאה "נגישות ישראל" (בעזרתו האדיבה של עו"ד תומר רייף ממשרד זיסמן אהרוני ושות') מכתב עו"ד לראש העיר. עיקרי המכתב התפרסמו במקומון "נתניה עכשיו" (אבי מוססקו וישי פלדמן) ובמקומונים אחרים.
ביולי 2010 משודרת כתבה בערוץ 1 ובה מתואר (בין השאר) עיקול חשבון של ציון יסעור, נכה צה"ל, בגלל אי-תשלום קנס על דו"ח חניה בירושלים. חבר מועצת העיר מר מאיר תורג'מן מחה על המדיניות החדשה. יש גם תלונה אחרת שהגיעה אלינו ישירות. חבל שעיר הקודש, שסובלת ממצוקת חניה קשה ביותר (בעיקר בתקופת העבודות המתמשכות על ה"רכבת הקלה") מצטרפת לרשימת הערים שמתאכזרות לנהגים עם מוגבלויות. זה מרגיז במיוחד בעיר שבה אוכפים במשורה, באיחור ובזהירות עבירות שיש עליהן צו של בית משפט… פנינו לחברת מועצה בירושלים והיא הצליחה לבטל את העיקול על חשבונה של המתלוננת שכתבה לנו. אנחנו מקווים שלפחות בירושלים יחזרו לנהוג בצורה מידתית יותר בקטע הזה. לצערנו יש כתבה על התנהלות זהה בקיץ 2017!
בנובמבר 2010 נודע לנו שהעיר חולון מצטרפת לחבורה המכובדת של הערים שמפעילות אמצעי גבייה נגד בעלי תג נכה שחנו (לכאורה) לפי חוק החניה לנכים. לפי התלונה, העירייה עובדת עם חברת גבייה בשם "מילגם" ששולחת גובים מפחידים לבתי הנכים ומאיימים בעיקול מטלטלין אם לא ישלמו קנסות של כמה מאות שקלים במקום. מעניין איך זה משתלב בחזון העיר שנכתב בו, בין השאר: "עיריית חולון היא עירייה הנמצאת בתהליך שיפור מתמיד להשגת מצויינות בשירות, תוך פיתוח ומתן שירות איכותי, בהתאמה לצורכי הלקוחות". אולי הדרך להשגת היעד היא העברת משימות לא נעימות ל"מיקור חוץ"… כתבנו לראש העיר ואנחנו ממתינים לתשובה. אגב, הגיעה תלונה שמשרדי "מילגם" לא נגישים, כך שאזרחים עם מוגבלויות לא יכולים לברר את ענייני החובות בצורה שוויונית (בהשוואה לאזרחים שמסוגלים לטפס במדרגות).
ביולי 2011 משודרת סדרת כתבות של דנה סומברג בחדשות ערוץ 2. נושא הכתבה הראשונה (ב- 17.7.2011) הוא חברות הגבייה והקושי בערעור (לא רק של נהגים עם מוגבלויות). אחת הדוגמאות הייתה של קטועת-רגל מנתניה שספגה דו"חות לא מוצדקים ולא הצליחה לערער עליהם. הכתבה התמקדה ברווחים שעושות חברות הגבייה הפרטיות על חשבון הנהגים ועל חשבון הציבור (כי רק חלק מסכום הקנסות מגיע לתקציבי העיריות, השאר לעובדי ומנהלי חברות הגבייה וניהול החניה).
בנובמבר 2011 צוטט ח"כ אילן גילאון ברשת ב' של קול ישראל: "
עיריית ת"א היא שיאנית במתן דו"חות חניה לא מוצדקים לנכים. … ח"כ אילן גילאון, מאשים את עיריית ת"א כי היא מתעמרת בציבור הנכים ומטילה עליהם דו"חות חנייה לא מוצדקים משום שהם רשאים לחנות בכל מקום אם אינם מפריעים לתנועה. ח"כ גלאון הגיש הצעת חוק שתאסור על פקחים עירוניים להגיש דו"חות חנייה לנכים ותאפשר רק לשוטרים לקנוס נכים
".
ב- 6.12.2011 מתקיים בוועדת הפנים של הכנסת דיון מיוחד בנושא חברות הגבייה שפועלות עבור העיריות. הדיון התקיים במסגרת "יום זכויות האדם", מה שמצביע על בעייתיות במתכונת ההפעלה של החברות האלה (לא רק בהקשר של דו"חות חניה לבעלי תג נכה). הנציג היחיד של ארגוני הנכים בדיון היה מר דורון יהודה. לפי הפרוטוקול התאפשר לו לדבר רק בסוף והוא ציין, בין השאר, שהיו אנשים עם מוגבלויות שנפטרו מהתקפי לב (או אפילו התאבדו, לדבריו) בעקבות הליכי גבייה כאלה. דיון נוסף התקיים בפברואר 2012 בוועדה לפניות הציבור של הכנסת. בדיון הזה לא הייתה נציגות ישירה של ארגוני נכים ולכן לא הוזכר נושא דו"חות חנייה לבעלי תג נכה. עלתה שאלה (ללא דיון ממצה) בנושא נגישות משרדי חברות הגבייה. הוזכרו שם חובות מלפני כעשרים שנה שהעיריות מנסות לגבות באמצעות חברות הגבייה.
ברוח הדיון בוועדה לפניות הציבור של הכנסת, באפריל 2012 מגיע אלינו סיפור מוזר ומקומם מנתניה: התחילו להפעיל הליכי עיקול בגין דו"ח חניה שנרשם לבעל תג (תו) נכה ב- 1997! הגבייה מתבצעת באמצעות חברת הגבייה "הדס", אך בהסתמכות מלאה על מסמכים של עיריית נתניה. מן הסתם, הקנס תפח (עם הריבית וההוצאות) פי 12 בערך… הנושא בבירור מול העירייה.
במרץ 2013 מגישים הצעת תיקון לחוק ההוצאה לפועל. התיקון נועד למנוע אפשרות לעקל רכב של בעל תג-נכה בגין חוב. מדובר בניסיון חוזר להגיש הצעה שלא הספיקה לעבור במושבים קודמים של הכנסת.
אחד משיאי החוצפה והאטימות בקטע הזה נדון בהרחבה בתוכנית "יהיה בסדר" בגלי צה"ל, 22.7.2015. אם לשני ילדים עם מוגבלות נוהגת ברכב עם תג נכה על שם הילדים. היא ניסתה לערער על דו"ח חניה שנרשם לרכב שלה באור יהודה, אך תוך כדי הניסיון לערער הופעלו הליכי גבייה (על סכום של כ- 400 ש"ח בלבד) ובשלב מסוים הגיעו לביתם מעקלים! המעקלים פעלו בנוכחות הילדים והאם דיווחה על טראומה שמלווה אותם מאז.
אנחנו מתנגדים בתוקף לאכיפה בסגנון הזה, מה גם שעבירות חמורות יותר לא נאכפות בצורה מרתיעה.
מצד שני מומלץ לא להתעלם מדוחות, כי העיריות מגלות מרץ רב יותר מבעבר לגבות אותם (עם קנסות פיגורים) וההמתנה להתיישנות היא "רולטה רוסית". אם נרשם דו"ח חניה מומלץ לערער או לשלם בפרק הזמן הרשום על הדו"ח ולבקש להישפט אם העירעור נדחה. אחרי תשלום הקנס הערעור קשה עד בלתי אפשרי (התשלום נחשב כהודאה).
האירועים המתוארים כאן, יחד עם סיפור המאסר מבאר-שבע, ממחישים את הצורך בקידום זריז של הצעת החוק שתגביל את סמכותם של פקחים עירוניים לרשום דו"חות לרכב עם תג נכה. לצערנו מסתמנת פשרה לפיה הפקחים יחוייבו לצלם את העבירה אך לא תידרש נוכחות שוטר. הצילום מעביר את נטל הראייה אל הפקח, אך במקרים שאין בהם חילוקי דעות על אופן העמדת הרכב הצילום לא ישנה.
מידע נוסף וקישורים
- ראיון של יו"ר עמותת "נגישות ישראל" ל"נתניה עכשיו" (מרץ 2010) בנושא דוחות חניה לבעלי תג נכה.
- נכה צה"ל טוען: רכבי עוקל שלא כצדק. נתניה, MYNET, יוני 2009.
- דו"חות חניה לרופא נכה בנתניה ("נתניה עכשיו", פברואר 2010).
- מכתב חריף של עו"ד תומר רייף לראש עיריית נתניה בנושא דוחות חניה ועיקולים (מרץ 2010).
- דיון בוועדת הכלכלה של הכנסת על חובת הצגת תג נכה (11.5.2010). נושא העיקולים והאכיפה נגד בעלי תג נכה נדון בהרחבה למרות שלא היה נושא הדיון.
- טור אישי של מוטי פלד "מלחמת עיריית תל אביב בנכים" בעקבות ההפגנה במאי 2010.
- הוריד את ילדתו הנכה וחטף דו"ח. ירושלים, MYNET, יוני 2010.
- מימוש חלופת מאסר על דו"ח חניה לבעל תג נכה בבאר-שבע.
- חברת מ.ג.ע.ר. מספקת (לפי האתר שלה) שירותי גבייה לכ- 100 רשויות מקומיות, חלקן מוזכרות כאן.
- כתבה של דנה סומברג בחדשות ערוץ 2 "מי מרויח מדוחות החנייה שלכם?". 17.7.2011. בעת כתיבת שורות אלה יש בקישור וידיאו ותקציר מילולי.
- הצעת חוק "הסמכות למסור הודעת תשלום קנס לגבי רכב הנושא תג נכה … תהיה לשוטר בלבד…". לצערנו מסתמנת פשרה לפיה לא יהיה צורך במעורבות שוטר, אך תהיה חובה לצלם את העבירה (מה שכבר מתבצע בחלק מהערים).
- דיון בוועדת הפנים של הכנסת בנושא חברות הגבייה (דצמבר 2011). דיון נוסף בוועדה לפניות הציבור, פברואר 2012.
- הצעת חוק ההוצאה לפועל (תיקון – איסור עיקול כלי רכב המשמש נכה), התשע"ג-2013.
- עיקול חשבון של בעלת תג נכה בגלל דו"ח חניה בירושלים. YNET, ספטמבר 2017.
- "עיריית בת ים עיקלה רכב של תושב נכה בגלל חובות". MYNET, אוקטובר 2020. הנושא אמנם לא קשור לחניה אבל מצביע, לכאורה, על היחס בעירייה לתושבים עם מוגבלויות.