Skip to main content

מרכז מסחרי סאדאב בחולון

יש תלונות נגישות מתמשכות על בעיות נגישות במרכז. העירייה נמנעת מאכיפה לפי חוק רישוי עסקים

 

ב- 2009 מגיעה תלונה על סניף 539 של בנק הפועלים שבשלב מסוים הכניסה היחידה אליו הייתה בקומה השנייה שאיננה נגישה. עד אז השירות ניתן בקומת הקרקע. תשובת הבנק:

לאור התשובה צריך להדגיש שהשימוש ברמפה של החניון לא מתאים למי שמגיע רגלית (או בכיסא גלגלים) ממפלס הרחוב. כעבור כמה שנים הסניף של בנק הפועלים עבר ל"מרכז נתנאל".

 

ביולי 2011 קיבלנו את הפנייה הבאה:

"… זהו מרכז מסחרי בקרית בן גוריון בחולון. הוא בנוי 2 קומות עם מדרגות רבות ותלולות ואין מעלית או מעלון לנכים ולאנשים קשישים הצריכים להגיע לקומה עליונה שם נמצא סניף של בנק פועלים שמשרת את כל תושבי האזור, יש שם סניף של קופת חולים מאוחדת וכן בעלי עסקים. אפילו  אנשים בריאים הצריכים לטפס על המדרגות עם ציוד רב לבעלי העסקים ששם"

 

ב- 2014 הגיעו מספר תלונות על מצב הנגישות במקום הזה, באחת מהן נכתב כך:
"במרכז המסחרי (בעל 2 קומות), אין גישה לנכים/נשים עם עגלות/מוגבלות כלשהיא.
הדרך היחידה הבטוחה להגיע לקומה השניה היא רק באמצעות גרם ארוך של מדרגות תלולות.
אין מעלית במקום, ולאדם מבוגר או אדם עם מוגבלות אין אפשרות להגיע לקומה השניה, שמצויים בה רופא משפחה, רופא שיניים ועיניים ועוד.
הדרך היחידה היא דרך הרמפה בחניון, (רמפה לא חלקה) אך זה כרוך בסכנת חיים ממש, משום שזאת רמפה שמיועדת למכוניות שיורדות או עולות לחניון
"
.

 

בדצמבר 2015 הגיעה תלונה נוספת:

"מרכז סאדאב המשרת את כל האזור. קומה שניה. רופא ילדים – סניפי מכבי. בנקים. רופא שיניים… נשים וזקנים נאלצים מהבוקר עד הערב להעזר באנשים על מנת להגיע לקומה השניה. אין מעלית. אין רמפה אין רצפה מושטחת. רק מדרגות. מפתיע מאד בהיות מרכז מפורסם שכזה"

 

פנינו לנוגעים בדבר בעירייה וקיבלנו ב- 2016 (אחרי תזכורות) תשובה שמרוקנת מתוכנה את חקיקת הנגישות בקטע הזה:

"עפ"י הממצאים ביעודי קרקע אני מוצא שהמגרש והמבנה בבעלות פרטית.
על הבעלים מוטלת החובה לבצע התאמות נגישות לעירייה אין נגיעה וקשר לנושא
".

 

בספטמבר 2019 מגיעה תלונה דומה לתלונות מ- 2014. המתלוננת מזכירה בנוסף שחניית הנכים לא תקנית. כתבנו שוב לעירייה והפעם התשובה היא:

"פנייתך לגבי מרכז סאדאב התקבלה בברכה ונבדקה מול אגף רישוי עסקים ומינהל ההנדסה.

לאחרונה הובהר מעל כל ספק ע"י העירייה כי אין תכנון מאושר במרכז סאדאב – וזאת בניגוד לשמועות שנפוצו.

בהתאם לאמור, נשיב את פנייתך לבדיקה מול אגף רישוי עסקים ונעדכנך בתשובתם".

 

בדצמבר 2019 אנחנו לומדים על קיומן של בעיות בטיחות ותחזוקה במרכז המסחרי. מהקישור הזה אפשר להבין שיש תוכנית ל"פינוי-בינוי" או שיפוץ של המרכז הישן הזה (מבנה בן כ- 30 שנה), אך זה לא "מתרומם". אחד מבעלי העסקים מצוטט בכתבה כך:

"יש כאן בעיה נוספת: המבנה ישן ולא מונגש לבעלי מוגבלויות. כבר שנים שמדברים לבנות כאן מעלית וזה עדיין לא קרה. אספו כסף מרוב בעלי החנויות אבל נשארו כמה שעדיין לא שילמו".

 

בספטמבר 2020 מגיעה תלונה קצרה נוספת: "אין מעלית!".

 

לאור התלונות החוזרות והיעדר ההיענות של העירייה פנינו לנציבות השוויון יחד עם אחד המתלוננים. בעקבות הפניה הגיע למקום מפקח מטעם הנציבות ומצא ליקויים רבים בנוסף להיעדר המעלית (יש דו"ח מדצמבר 2020). הנציבות הוציאה בתחילת 2021 התראה לפני הוצאת צו נגישות. אנחנו ממשיכים ללחוץ ולעקוב. התירוץ התורן לעיכובים הוא משבר הקורונה, כאילו לפניו הכול היה בסדר ב"סאדאב"…

 

ב- 22.2.2021 יוצא צו נגישות מטעם הנציבות נגד "מרכז מסחרי סאדאב בע"מ" עם שורה ארוכה של ליקויים שעליהם לתקן.

 

 


כדי להסיר ספק בדבר חלקה של העירייה באכיפת נגישות עסקים, להלן ציטוט מחוברת שהוציאה נציבות השוויון בנושא הנגשת עסקים קטנים סמוך לכניסתן של התקנות לתוקף:

 "

נגישות היא תנאי לרישיון עסק

 

מעתה, כחלק מהליך הוצאת רישיון עסק או חידושו, תיבדק נגישות העסק על-ידי איש מקצוע מטעם הרשות המקומית. כדי שבית העסק יקבל רישיון עליו להיות נגיש


 

קישורים ומידע נוסף

 

 

 

מאמרים נוספים בנושא

הירשמו לנגישון והשארו מעודכנים
תשאירו מייל עכשיו ונדאג שתשארו מעודכנים כל הזמן