Skip to main content

קניון אלרוב ממילא בירושלים

המתחם המחודש (2007), הקרוב לחומות העיר העתיקה, מהווה אטרקציה לתיירים ולמקומיים כאחד. למרות שהוא אמור להיות נגיש, התלונות זרמו בשנים הראשונות להפעלתו. אנחנו מקבלים תשובות מהירות, אך המצב בשטח משתפר לאט.

למרות שחלק מהליקויים תוקנו, התיעוד להלן נשאר כדי להדגים כיצד לא לפתוח מתחם ציבורי חדש בהיעדר נגישות למבקרים עם מוגבלויות.

בקיץ 2007 התפרסם אצלנו טור אישי עם ביקורת של אדם שנעזר בכלב נחייה על בעיות נגישות ויחס במתחם. מהנהלת הקניון שלחו לנו במאי 2008 את התגובה הבאה (שמתייחסת גם לתלונה שלא עברה דרכנו):

"חברת אלרוב רואה את נושא נגישות הנכים כנושא ראשון במעלה … עם זאת יש להבין שבניית הפרוייקט עדיין לא נסתיימה ולכן יש פתרונות זמניים … אי לכך נושא נגישות הנכים מוסדר בשלב זה בין השאר על ידי פתרונות זמניים ועל ידי פתרונות קבועים. התייחסות עניינית לעיקרי הדברים בכתבה שפורסמה: 

בנוגע למלון לא ברור באיזה מלון מדובר אולם מלון מצודת דוד שבבעלותינו נגיש לנכים באופן מלא.
בנוגע לכניסת נכים למדרחוב אלרוב ממילא יש שתי כניסות מסודרות וסופיות בשני צידי הרחוב ובנוסף אפשרות כניסה מסודרת דרך החניונים ושש מעליות.
שרותי הנכים הקבועים עדיין לא בוצעו ולכן יש סיכום עם ארומה שנכים במתחם יוכלו להשתמש בשרותים שלה וכמו כן יש שרותי נכים בחניון קרתא כולל מעליות שמקשרות בין המדרחוב לשרותים. במתחם מסתובבים כארבע עשרה מאבטחים עם מדים שמתודרכים בכל האמור לעיל וזאת בנוסף לשילוט."

בפברואר 2009 הגיעה התלונה הבאה:

"1. שירותי הנכים בקומת החנויות סגורים ויש צורך להיתקשר טלפונית, מכיוון שלא הייתה לי דרך התקשרות נאלצתי לכתת רגליי 3 קומות במדרגות לשירותים הכלליים.

2. בחניון אין שילוט לחניית נכים ואין שום דרך לדעת היכן הם ממוקמים, לאחר חיפוש מצאתי כי הסימון הינו על הרצפה".

במרץ 2009 התקבלה התשובה הבאה ממנהל בפרויקט אלרוב-ממילא:
"שרותי הנכים ננעלו לפי בקשת נכים שביקרו במתחם וטענו שכאשר המתחם מלא משתמשים בשירותים אלה גם אנשים אחרים ולכן הם צריכים להמתין בתור – לנו אין בעיה להשאירם פתוחים. 
הטענה בנוגע לשילוט חניות נכים פשוט איננה נכונה שכן יש שילוט על הרצפה ובנוסף שילוט מואר מתחת לתקרה במרכז נתיב הנסיעה
".

המתלונן כתב גם בנושא שירותים ציבוריים בעיר באופן כללי וזו התשובה מעוזר מנהל אגף תברואה בעירייה:

"רשימת מיקומי שרותים ציבוריים נמצאת באתר האינטרנט של העירייה תחת-שרות לאזרח-אגף התברואה-שרותים ציבוריים. טבלה מפורטת נוספת נמצאת ברשותי אשמח להעבירך באם תהיה מעונין.  שילוט הכוונה קיים, עם זאת ישודרג עם גמר עבודות הפיתוח במרכז העיר".

 באוקטובר 2009 הגיעה התלונה המפורטת הבאה:

"ביום שישי ערב חג שמחת תורה בבוקר, הגעתי אני ומשפחתי [לקניון] … חודשים הגענו ונסענו משם, כי לא מצאנו גישה לכיסא גלגלים. אח"כ אשתי הייתה בקשר עם הדוברת והיא נעתה שכן יש גישה מחניון קרתא איפה שהאוטובוסים.

…הגענו לחניון קרתא של האוטובוסים, ואז הגיע אלינו השומר ושאלנו אותו בהקשר לגישה, והוא אמר כן יש גישה אבל המעלית סגורה, תחנו פה ותלכו ברגל, OK זה מה שעשינו, באתי להיכנס לחניון ומתברר שאנחנו צריכים לשלם 30 ₪ על החנייה … הגישה למעלית מהרחוב היא כזו: 3 מדרגות לרדת ללכת קצת ועוד 3 מדרגות ואז יש מעלית לקומת החנויות, האם כל זה נקרא גישה לכיסא גלגלים? אני מרגיש השפלה לי ובני משפחתי איננו יכולים לבלות כראוי כמו כל אזרח במדינת ישראל?, … יש לציין שמי שהוריד אותי במדרגות זה היה השומר שאמר שהוא כבר רגיל לזה זה קורה הרבה, שבאים נכים לשם ואין להם גישה נורמלית".

והתשובה:

"קודם כל לצורך הבהרת הנתונים לא מדובר בקניון אלא במדרחוב מסחרי לכל עניין ודבר. למדרחוב הזה יש כניסה לנכים לפחות מארבעה כיוונים שונים לא כולל החניונים כלומר שאם מישהוא באמת רוצה להיכנס לא צריכה להיות לו בעיה לבצע זאת.  

בנוגע לחניונים הרי שקיימים שניים שמהם ניתן להגיע למדרחוב בשניהם יש מעליות (יותר מאחת)  שעובדות בכל זמן פעילות המדרחוב ואף יותר מכך. הכניסה המתוארת באימייל היא כניסה שאינה מיועדת לנכים וכל אנשי האבטחה הונחו בהתאם".

כיוון שהמתלונן התייעץ עם דוברת הקניון ונעזר במאבטחים, אי אפשר לטעון שהוא לא ידע מהיכן להיכנס. כעבור ימים ספורים הגיעה עוד תלונה מפורטת:

"ב‏יום … בקרנו אמי – נכה עם כסא גלגלים ואני, בקניון ממילא, בשד' אלרוב, בירושלים. לשם כך ביקשנו להחנות מכוניתנו בחניון קרתא הצמוד לקניון. בכניסה לחניון ביקשנו לוודא כי אכן קיימת חניית נכים וכי ישנה מעלית ונענו על ידי הגובה בחיוב. לאחר החניה, גילינו כי המעליות אינם בשימוש. נאלצתי לסחוב את אמי בכסא גלגלים בכל רחבי החניון בחיפוש מעלית תקינה . מתוך חוסר ברירה נאלצנו לרדת לכיוון היציאה במסלול של רכבים !! תוך סיכון חיינו. כשהגענו ליציאה השומר הפנה אותנו למעלית נוספת של אוטובוסים שאמורה להיות פעילה, אך זו הייתה בקומה חשוכה שאפילו את המדרגה הנמוכה למדרכה לא נראתה אלא רק ע"י מישוש עם הרגלים. שסיימנו לבלות וירדנו בחזרה לחניון החשוך קבלנו שוק משהוא דאג לסגור את היציאה ב2 שערים מברזל. אזרחים טובים עזרו לי לסחוב את אמי ולהעביר את כסא גלגלים מתחת לשער הברזל".
 
מן הסתם, אפילו כשיש הכוונה של העובדים במקום, יש עדיין הפתעות.
לפי תיאור המתלוננת, יש במצב גם אלמנטים של סיכון בטיחותי, לא רק קושי בנגישות.
גם הפעם הגיעה תשובה מיידית מהנהלת הקניון:
"חניון קרתא לא בבעלותנו ולא תחת ניהולינו. עם זאת לאחר האימייל הקודם בקשתי ממנהל המתחם מטעמנו לוודא שהמעליות עובדות כראוי. בחניון הזה יש 6 מעליות אך רק 3 עובדות – שתיים מחניון האוטובוסים ואחת מעלית נוסעים רגילה. מבחינתנו בהקשר של נגישות היו חשובות המעליות מחניון האוטובוסים ווידאנו ששתי מעליות אלה אכן עובדות. אני מבין שעכשיו הבעיה הייתה בחוסר תאורה.
אני אנחה גם בנושא זה את מנהל המתחם מטעמנו שכמובן יכול לעזור מול מנהל החניון מטעם קרתא עם זאת … אז קרתא הינה חברה בפרוק…".
 
באוגוסט 2010 הגיעה התלונה הבאה:
"השרותים בקומה 2. שילוט לא מספיק ברור עוד מהקומה הראשונה. בירידה לשרותים יש מדרגות לוליניות זהות בציבען לצבע השיש של כל הקומה, ללא סימני זיהוי נוספים. ליוותי לקויית ראייה ואילולי אזהרתי "זהירות מדרגות" היא לא היתה מבחינה בכך".
 
בספטמבר 2012 הכותב הגיע למקום לביקור קצר, להלן מספר רשמים (לא סקירה מקצועית) ותשובות חלקיות שהגיעו באוקטובר 2012:
*. יש חניות נכים בחניון המקורה במפלס 4-. חסר שילוט הכוונה אל החניות האלה. תשובה: השילוט ברור לעין.
 
*. בשלט שמפרט את תעריפי החניה אין איזכור של הפטור לבעלי תג נכה. צריך ללחוץ על האינטרקום ביציאה ולהמתין לעובד/ת לבדיקת התג וזהות בעליו. הובטח לנו שנושא שילוט בדבר הפטור נמצא בבדיקה. ההמתנה לעובד/ת חיונית עבורם לזיהוי.
 
*. כנראה שרכב גבוה (ואן) לא יכול להיכנס לחניון. תשובה: יש הפניה של רכבים גבוהים לחניון קרתא ויש משם מעלית למתחם.
 
*. ביציאה מהמעליות לחניון ("ירוק") במפלס 4- יש מדרגה מסוכנת ללא סימון קונטרסטי וללא מעקה. יש שיפוע בצד, אך המדרגה עלולה לגרום לנפילה לנתיב נסיעה בתוך החניון. תשובה: יש שילוט המתריע בפני המדרגה. יש אישור יועץ בטיחות.
 
*. הריצוף בשדרה הראשית של המתחם לא נוח לכיסאות גלגלים / רולטורים. תשובה: הושקעה מחשבה רבה ע"י טובי האדריכלים לשילוב ארכיטקטוני עם העיר העתיקה…
 
*. חסר שילוט הכוונה לשירותי נכים. יש במלון ממילא (צריך לעבור מבוך עד שירותי הבריכה) ויש ב"מיני קניון". ייתכן שיש עוד, אך ב"מפת ההתמצאות" שמחולקת במקום רואים שירותי נכים רק ב"מיני קניון" במפלס 1-. תשובה: יש שילוט ברור לשירותים בבניין קלארק (הקניון הסגור), יש מעלית.
 
*. יש שיפועים ארוכים במעבר אל העיר העתיקה. רוב המשתמשים בכיסא גלגלים יזדקקו לסיוע בעליה משער יפו למתחם אלרוב.
 
בסוף אוקטובר 2012 נמסר לנו שיש יועצת נגישות שעוזרת להנהלת המתחם לעמוד בדרישות רישוי עסקים.
 

אנחנו רואים שיש רצון לשפר את הנגישות במסגרת הקיים בצעדים קטנים. לא היה יועץ נגישות שמלווה את המסלולים האפשריים שאדם עם מוגבלויות עובר בהם ומכתיב את התיקונים הדרושים. במדינה מתוקנת זה היה צריך להתבצע לפני פתיחת המקום לקהל…


מידע כללי וקישורים

 


 

מאמרים נוספים בנושא

הירשמו לנגישון והשארו מעודכנים
תשאירו מייל עכשיו ונדאג שתשארו מעודכנים כל הזמן