יש תלונות חריפות על קשיי נגישות, כולל מחסור בחניות נכים, מדרגות מהחניה למיון ומסלול לא נגיש למגיעים בתחבורה ציבורית; כרגיל, יש זריקת אחריות מגורם אחד לשני…
באוקטובר 2006 הגיעו העתקי מכתבים של מתלוננת. עיקרי הדברים:
"[אפריל 2005] – שנתיים וחצי אני מנסה דרך פניות הציבור של בית החולים העמק ודרך דוברת בית החולים…, ומבקש להקצות מקום חנייה לנכים בקרבת חדר המיון עם שילוט עד כה העלה חרס.
הבית חולים המפואר הזה דאג לבנות חנייה מפוארת לציבור המבקרים אבל הנכים הם כבר לא בני אדם אז למה לדאוג להם.
ידוע לי שקיימת חנייה לנכים בתוך בית החולים במרחק של 400 מטר מחדר מיון שכך נכה שצריך להגיע למיון לא יכול לנצל את החניה הקיימת בתוך בית החולים…
[מכתב אחר מאפריל 2005] – ביום ששי… השומר ניגש לאישתי ובקש להוציא את הרכב מרחבת המיון , אישתי הסברה לשומר שיש לנו הסכם בכתב עם מר' … והעתק לקב"ט כשאני ללא מלווה אני יכולה להחנות את הרכב ברחבה של המיון , לדבריו של השומר אני לא מכיר את … ולא את הקב"ט הראשי ולא את אלוהים ואיים על אישתי להחרים לה את האישור חנייה מאזור המיון.
אישתי החלטה דרך הנייד להוציא אותי מבית כנסת כדי לפקסס את המכתב לבית החולים זה לקח בערך חצי שעה, ועד אז השומר לא אפשר לה לפתוח תיק רפואי עד שהוא קבל את הפקס…
[אוקטובר 2006, ל"בזכות"] – ביום שני… הגעתי לבית החולים העמק בעפולה, חניתי את הרכב שלי ומיד פנו אלי 2 שומרים באזור המיון ובקשו ממני להזיז את הרכב מהאזור, כשקיבלו ממני הסבר שאני לא יכולה ללכת ברגל השומרים התחילו לדחוף אותי בידיים לכוון הרכב ושלחו שוטר שיפנה אותי מאזור המיון…
אני רוצה לציין שבאזור המיון היו רכבים ללא תו נכות… הרכבים מתברר היו של חברים של השומרים…". המתלוננת אף מסרה את מספרי הרישוי של מכוניות ה"חברים" לכאורה.
חיכינו (לשווא) לתגובת הארגונים (דרך המתלוננת) למכתבים שלה והיא גם לא ענתה למכתבים שלנו עד ספטמבר 2007:
"לא הייתה שום תשובה מ"בזכות" שהם יטפלו בנושא.
לאחר מאבק עיקש של מספר שנים עם ההנהלת ביה"ח העמק ואייומים שאני יפנה את תלונתי לעיתונות הוחלט לספק 2 חניות בלבד לנכים בקרבת המיון, זה לא מספיק אבל זה מה יש.
בקשר לקבטים הם אנשים לא אנושים הם מקשים על הנכים , למרות שהנכה מגיע לחניית נכים , הקב"ט מגיע לנכה מבקש לאחר שתיפתח תיק רפואי במיון מבקש להוציא את הרכב מהחניה נכים למקום מרוחק של מאות מטרים."
בנובמבר 2007 קיבלנו תלונה בנוסח הבא:
"בבואך לביה"ח העמק בעפולה ממגרש החניה שהיא דרך הכרחית נאלצים החולים והנכים לטפס 24 מדרגות ע"מ להגיע למעליות. במגרש החניה ישנו שער המוליך ישירות למעליות ממפלס הקרקע והוא נעול בפקודת ההנהלה. הענין נמשך 8 שנים וזה לא מזיז לאף אחד שם.הענין הופנה למבקר המדינה, ראש עירנו, גבי גזית, שר הבריאות, הכלבים נובחים והשירה עוברת. אנא טפלו בענין כי בבית חולים עסקינן".
להלן מכתב שנשלח לראש העיר בנובמבר 2007:
"הגיעו אלינו תלונות על מצב חניות הנכים בבית החולים והגישה מהן אל כניסת חדר המיון. הנושא עלה גם בתוכנית של גבי גזית ב"רדיו ללא הפסקה".
גם בשידור וגם בתלונות מצטיירת תמונה של אטימות מצד הגורמים האחראים בבית החולים. חלק מהמתלוננים העדיפו לקבל טיפול בבית חולים אחר (רחוק ממקום מגוריהם) רק בגלל בעיית הנגישות.
למרות שבית החולים איננו בתחום אחריותך הישירה, המצב לא מוסיף לשם הטוב של העיר. אני מניח שיש לעירייה כלים ללחוץ על בית החולים לעמוד בסטנדרטים מצד אחד וגם לסייע בפתרון בעיות (כגון טיפול בקיוסק שלכאורה מפריע לעבודות פיתוח במקום). למיטב הבנתי, סימון חניות הנכים בשטח בית החולים צריך לעבור וועדת תימרור מקומית, אודה לך אם תבקש מיו"ר הוועדה לוודא שהסימון עומד בתקן (כולל קרבה מקסימאלית לדרך נגישה לכניסה)."
ראש העיר הגיב מהר מאד וכתב, בין השאר:
"אם מדובר ב"תלונה" היא מטופלת ע"י בית החולים, שאינם אטומים כלל, כהגדרתך!
אותו מתלונן קיבל תשובות גם מהעירייה וגם מהנהלת בית החולים, כל האישורים ניתנו, והביצוע יהיה בקרוב". בהמשך הוא הציע לנו לפנות להנהלת בית החולים ולא שיתף אותנו בתוכניות.
בתחילת דצמבר 2007 אחד המתלוננים הצליח לעניין את המקומון "ידיעות העמק", יש שם תמונה של גרם המדרגות המדובר. בית החולים תירץ את העיכוב בפולש (קיוסק) שמונע (בחסות בית משפט) את הסדרת הכניסה לבי החולים.
בסוף דצמבר 2007 הופיעה ידיעה ב"ידיעון עפולה והעמקים" על פניות של אבי לוי (חבר סיעת הליכוד במועצה, חבר באגודת ידידי בית החולים ומועמד לראשות העיר) לבית החולים, לעירייה ולחברת קווים להסדרת הגישה לבית החולים. לטענתו גם העירייה אחראית למצב. ציטוטים דומים של מר אבי לוי מובאים ב"אינדקס העמק והגליל" מאותו תאריך. שם מתוארת גם הסדרת הכניסה להולכי-רגל, כמפורט להלן.
באותו יום בסוף דצמבר התפרסם ב"ידיעות הגליל" :
"כניסת הולכי רגל חדשה נחנכה השבוע במרכז הרפואי "העמק", המאפשרת נגישות קלה ונוחה לנכים… כניסת הולכי הרגל החדשה מתפצלת לשני מסלולים: מסלול לבאים למיון המותאם במיוחד לנכים… ומסלול נוסף המוביל אל מחלקות האשפוז…". ידיעה ברוח דומה התפרסמה גם ב"חדש בעמק".
בינואר 2008 אחד המתלוננים כותב:
"סוף סוף אחרי 8 שנים ושנתיים שאני מטפל בענין "הואילה" מנהלת ביה"ח לפתוח את השער הקיים שהיה נעול בפקודתה 8 שנים ואילצה את החולים והנכים לטפס 24 מדרגות בואך אל המעליות וכרגע רווח לנו. אבל עוד בעיה קיימת והיא לא נפתרה והיא שהאנשים הזקנים החולים והנכים המשתמשים בתחבורה ציבורית נאלצים לעלות לגשר ולחצותו מאה מטר לערך ומשם ללכת בעליה לביה"ח עוד שלוש מאות מטר. בעבר האוטובוס היה נכנס לביה"ח…. יש לפתור הבעיה. ראש עירנו… לא מוכן להיפגש איתי כבר מזמן בטענה שהוא פנה לבי"ח ומצידו הוא מיצה את הענין…".
במאי 2008 הנושא עלה שוב בראיון של המתלונן מוני סנדרוביץ אצל
גבי גזית.
בדצמבר 2009 מגיעה התלונה הבאה:
"רעייתי נכה מעל 100% לא נותנים לה להחנות בביה"ח באזור האונקולוגיה בה מטופלת, תמיד תקריות עם השומרים… החניות שנעשו בביה"ח מרוחקות מהמיון ומהאונקולוגיה. בקשתי לעשות חניות נכים באזור האונקולוגיה ולהוסיף חניות נכים ברחבה של המיון. במיון נעשו 2 חניות נכים לאחר מלחמות…". התשובה מ"פניות הציבור" של בית החולים:
"המכון האונקולוגי שוכן בקומת הכניסה של מרפאות החוץ. בסמוך לכניסה אין אמנם אזור חניה לנכים אלא רק אזור להורדת והעלאת מטופלים. מדובר במעבר צר אשר בעת חרום משמש כל האזור כאזור לפינוי נפגעים ואין אפשרות להקצות בו מקומות חניה. אנשי הביטחון אשר נמצאים באזור מאפשרים תמיד להוריד את המטופל בסמוך לכניסה, ולא אחת וכפי שהיה במקרה הנדון מאפשרים אף לנהג ללוות את המטופל עד למרפאה ולצאת מיד אח"כ ולהזיז את הרכב…
ברחבה אשר בכניסה לחדרי המיון, ושוב במסגרת תנאי מעבר רכבי חירום הוקצו 2 מקומות חניה לנכים.
בחניון המבקרים הסמוך לחדר המיון יש מקומות חניה לנכים כאשר יש רמפה ושביל גישה ישר המאפשר מעבר נוח לחדרי המיון ולמעליות.
במהלך השנה האחרונה הכשרנו עוד מקומות חניה לנכים גם בתוך שטח בית החולים עצמו לטובת הנכים המגיעים לטיפול במכון לפזיוטרפיה ובבניין "ברוולד" בו שוכנות מחלקות ומרפאות נוספות והוא מרוחק מהכניסה לבית החולים.
בבית החולים פועלת ועדת נגישות…".
אם התיאור של המעברים הצרים לרכב חירום נכון, זה מעיד על תכנון לקוי ועל חוסר התחשבות באנשים עם מוגבלויות בזמן ההקמה והשיפוץ של מבני בית החולים. זה נכון גם בבתי חולים אחרים: דוחסים כמה שיותר "מיטות" בשטח קרקע נתון והסובלים העיקריים הם אנשים עם מוגבלויות שצריכים להגיע ברכב שלהם לטיפול / אישפוז / ביקור וכו'. כשמסתכלים באינטרנט על תצלומי אוויר מ- 2004 לעומת 2009 אפשר לראות מגרש חנייה גדול שהוסב למבנה בחלק המזרחי של בית החולים. גם אם פתחו מגרש בחוץ, זה לא עוזר למתקשים בתנועה.
בנובמבר 2012 מגיעה תלונה על מדרגות (ללא חלופות נגישות) במחלקה הפסיכיאטרית. מפניות הציבור השיבו לנו כי מדובר במבנה ישן וההנגשה שלו תטופל במסגרת תוכנית כללית לקידום הנגישות במוסדות ה"כללית". לא נמסר לנו לוח זמנים…
בפברואר 2013 מגיעה תלונה על מצוקת חניה לנכים בבית החולים.
במאי 2013 מגיעה התלונה הבאה:
"בבית חולים העמק בעפולה אין חניית נכים בקרבת הM.R.I ובקרבת המרפאות. חניתי באדום לבן בנתיב שאינו מפריע לתנועה ולהולכי רגל. ובכל זאת עיריית עפולה נותנת דוחות ולא מוכנה לבטל".
ביוני 2021 מגיעה תלונה קשה על מצוקת חניה לבעלי תג נכה אפילו כאשר מדובר בעובדים או מטופלים במחלקה אונקולוגית. לא קל למצוא מידע על אפשרויות החניה באתר האינטרנט של בית החולים. יש מידע בתחתית הדף "מידע שימושי" וכך רשום שם בעת כתיבת שורות אלה: " חניה
ישנה מסודרת בתשלום.
פטור מתשלום יינתן לקבוצות הבאות עבור רכב אחד: מטופלים אמבולטוריים בדיאליזה, אונקולוגיה ומלוויהם, מטופלים אמבולטוריים החייבים להגיע לביה"ח לטיפול למשך חודש לפחות, בתדירות של לפחות פעמיים בשבוע, החל מתחילת הטיפול,… נכים (בעלי תעודת חניה לנכים או עם תו עגלת נכים)…
".
אין פירוט בנושא מרחק החניה מהכניסה או מהמחלקות העיקריות. לפי התלונה האחרונה כנראה שהמידע לא מדויק.
קישורים וכתובות: