Skip to main content

כיתת שמע לתלמיד עם לקות שמיעה

"כיתת שמע" היא מושג חדש (יחסית) שנכנס למודעות עם הנטייה לשלב תלמידים לקויי שמיעה בחינוך הרגיל. משרד החינוך הכיר בעובדה שגם אם התלמיד איננו חרש מוחלט, יש צורך בהתאמות כדי להפחית את רעשי הרקע שמפריעים לכל מי שנעזר במכשירי שמיעה. לאחרונה יש סימנים למגמה "לחסוך" בקטע הזה על ידי הגדרת עדיפויות שמשמעותן סירוב לכיתת שמע גם כאשר האיבחונים ממליצים על כך.

 

מקרה כזה הובא לטיפולנו בצפון ביוני 2013. כדי לא להזיק לתלמיד אנחנו נמנעים מזיהוי מדויק של המקום והמעורבים בסיפור. בתלונת ההורים נכתב:

"בני ילד לקוי שמיעה חד צידי. מרכיב מכשיר שמיעה. עולה לכיתה א. …. מטופל בארגון מיחא. מיחא העבירו לרשויות טפסים שבני זקוק לכיתה אקוסטית.  נמסר לנו מהרשות המקומית שמשרד החינוך לא מתקצב את בני כי הוא ב"עדיפות 2". ולכן הרשות המקומית לא מוציאה אפילו סיור לבית הספר, והוא לא יהיה בכיתה אקוסטית. בני מגיע מגן משולב ויש לו קשיים גם בדיבור. הוא עבר 3 ניתוחים והתגבר על מכשולים רבים בדרך לזכאות להיות שייך לחינוך הרגיל…

שוחחתי ברשות המקומית עם …, היא הסבירה לי שלמרות החוק הקיים בני בעדיפות 2 ולא עומד בקריטריונים של משרד החינוך לתיקצוב. לכן אין טעם שהיא תוציא סיור של מומחים לבית הספר הכולל יועצי אקוסטיקה וקלינאית תקשורת.  
שוחחתי בטלפון גם עם ….. (מדריכה ארצית לאודיולוגיה חינוכית ופיקוח הארצי על ליקויי שמיעה). היא הסכימה עם הצרכים של התלמיד אך לא יכלה לעזור לי בדבר. ".
 
כתבנו לרכזת הנגישות ברשות המקומית ותשובתה הייתה מאכזבת:
"לצערי הרב, אינני יכולה לעזור.

משיחה עם …, הממונה במינהל החינוך [של הרשות המקומית] על הנגשת כיתות מסוג זה, הבנתי כי הרשות מנגישה כיתות רק בהתאם למדיניות משרד החינוך.

משרד החינוך מתקצב הנגשת כיתות רק עבור ילדים עם מוגבלות של עדיפות 1 ועל כן הרשות פועלת גם כן כך.

את העדיפות (המלה אולי לא כל כך מתאימה כי הכוונה לא ל"סדר עדיפות" כפי שכתבת) קובעות קלינאיות תקשורת מעמותת מיח"א או עמותת שמע, ובהתאם לרמה זו משרד החינוך נותן את התקציב. אולי כדאי שיחזרו אל קלינאית התקשורת, שיתכן ויכולה לתת מידע איך להקל על הילד ולמנוע ברמה מסוימת את ההפרעה, על ידי בחירת מקום הכיתה (יחד עם הנהלת ביה"ס) ובחירת מקום הישיבה שלו בכיתה.".

 

פנינו לגורמים נוספים בעירייה ובמשרד החינוך ולא קיבלנו תשובות ישירות, אך כעבור כמה ימים (לקראת סוף יולי 2013) הגיעה ההודעה הבאה מההורים:

"קיבלנו מכתב ממשרד החינוך שבו אושר לנו שבננו ילמד בכיתה אקוסטית…".

אנחנו מודים למי שהצליח (מאחורי הקלעים) להיענות לפנייתנו ולגרום לרשויות להכיר בצורך של התלמיד בכיתת שמע.

 

ההצלחה הזאת מתעצמת במיוחד לאור כתבה מ- 9.8.2013 ("מעריב" / NRG) שכותרתה: "משרד החינוך מעכב את התקציב המיועד – מאות לקויי שמיעה ייפגעו".


מידע נוסף וקישורים
 
 

מאמרים נוספים בנושא

הירשמו לנגישון והשארו מעודכנים
תשאירו מייל עכשיו ונדאג שתשארו מעודכנים כל הזמן