בית העלמין "ירקון" חדש (יחסית, הוקם ב- 1991) אך סובל מבעיות נגישות לא פחות מהוותיקים. יש תלונות על השירותים, על חלקות לא נגישות ועל מבני הקבורה בקומות
עדכון חשוב (2017): בית הקברות "ירקון" נסגר לכלי-רכב בערבי שבת וחג שעות רבות לפני כניסת השבת. הולכי-רגל יכולים להיכנס בשעות האלה ללא הפרעה, אך מרחקי ההליכה גדולים. אנשים מגיעים מכל רחבי הארץ וחוזרים כלעומת שבאו מחוסר אפשרות מעשית להגיע אל קבר יקיריהם ולקיים אזכרה. אין שילוט ברור ומידע בערוצים שהציבור חשוף אליהם.
בתלונה ממאי 2009 נכתב:
"בבית העלמין ירקון יש שרותי נכים ללא אפשרות להשתמש. שרותי הנכים ממוקמים במבנה אשר נמצא כ- 30 ס"מ מעל פני השטח. בבדיקה קצרה התברר שהמקום נעול…".
יש גם חלקות חדשות שנבנו במפלס של כמה מדרגות מעל הכביש הטבעתי. בהתחשב בעובדה שהשטח מישורי, אפשר היה בקלות לדאוג לכך שלא יהיו מדרגות.
בספטמבר 2009 צולמה ב"ירקון" כתבה של מישל דור במסגרת הסדרה "מקל בגלגלים". הכתבה התמקדה בשירותי נכים, בחניה ובהנמכות המדרכה, אך ברור שיש בבית העלמין בעיות נגישות נוספות.
באוקטובר 2014 מגיעה תלונה על מבנה הקבורה ב"קומות" בשם גפן. המבנה מופעל (מתחילים לקבור) לפני שהושלמה הבנייה. הגישה אל המבנה היא דרך חול טובעני, מכשול קשה לכיסאות גלגלים. המתלוננת מציינת בנוסף:
"הקבורה הייתה בקומה הקרקע של מבנה גפן, שעדיין בשיפוץ כפי שנראה..
מבנה הקבורה בקומות מוזכר בתלונה שהופיעה ב- YNET באפריל 2015. יש שם הבטחה להתקין מעלית עד 2016… נציבות השוויון הודיעה על כוונה להוציא "צווי נגישות" נגד "חברה קדישא" שאחראית על בית העלמין הזה.
התלונה על הקבורה בקומות חוזרת ב- 13.12.2015 (בתוכנית "יהיה בסדר", גלי צה"ל), הפעם על מבנה בן 4 קומות בשם "רימון". גם המבנה הזה נפתח לפני שיש בו נגישות אמיתית. יש שיפועים תלולים שבעלי קלנועיות פרטיים גובים בהם עשרות שקלים להסעת קשישים ומוגבלי ניידות. כשהם לא נמצאים, מוגבלי הניידות לא מגיעים או מסתכנים במאמץ-יתר ונפילות. בתוכנית ציטטו את מר יובל וגנר, נשיא עמותת "נגישות ישראל", בנושא החובה להתקין מעלית/מעלון כאשר הפרש הגובה עובר סף מסוים.
בספטמבר 2020 מגיעה תלונה על חסימה חלקית של שבילים על ידי מצבות שחורגות מהקו המותר. גם אם המעבר הצר מתאים להליכון או לכיסאות גלגלים ברוחב צר מהממוצע, הבליטות האלה יוצרות חסימה מוחלטת למשתמשים בהליכון ובכיסא גלגלים.
אנחנו נדרוש מהנהלת בית העלמין לאכוף את מניעת החריגה לתוך השבילים. זה לא כרוך בהזזת קברים.
יש בעיות גם בבתי עלמין ציבוריים אחרים, ראו סקירה כאן, כולל ציטוטים מדו"ח מבקר המדינה (התפרסם במאי 2009).
ב"ירקון" יש גם בעיות אחרות שלא קשורות ישירות לנגישות לאנשים עם מגבלות ניידות – מכת פריצות לרכב, קשיי חניה ותחבורה ציבורית לא מספיקה. בית העלמין נמצא בשטח השיפוט של פתח תקווה.
"שער פתח תקווה"
החלק הזה של בית העלמין ירקון נראה כבית עלמין נפרד לגמרי אך צמוד אליו. יש לו כניסה נפרדת שפתוחה בשעות שונות מהרשום באתר של בית עלמין ירקון.
באוקטובר 2019 קיבלנו דיווח על קבורה לילית במוצאי שבת בשעות מאוחרות למדי. צריך לציין לטובה תאורה בכל המתחם (בניגוד לירושלים, למשל), חניות נכים, נגישות טובה לבית הלוויות ולחלקות הקבר. לעומת זאת, יש מדרגה בכניסה למשרד ולברזי נטילת הידים. בעת כתיבת שורות אלה אין מידע על "שער פתח תקווה" באתר האינטרנט של בית העלמין. כדאי לדעת שבבית העלמין הזה טקס האשכבה נערך בהפרדה מגדרית גם כאשר המשפחה איננה דתית. זה עלול להיות בעייתי כאשר אדם עם מוגבלויות מסוימות נאלץ להיפרד ממלווה בן / בת המין השני.
מידע נוסף וקישורים