בדיון סוער שקיימה (ג') הוועדה לפניות הציבור עלה שנכים רבים אינם מממשים את זכאותם ל'תו נכה' על-מנת שיוכלו להחנות את רכבם במקומות המיועדים לנכים. קריטריונים לא ברורים וחוסר נגישות לוועדה המטפלת בבקשות מטעם משרד התחבורה מונעים אפילו את האפשרות לברר מדוע בקשותיהם נדחו.
יו"ר הוועדה, ח"כ דוד אזולאי (ש"ס) קבל על התנהלות משרד התחבורה בנושא. "הקריטריונים עמומים, אין פרוטוקולים מהדיונים בבקשות הנכים, אין אפילו אפשרות אמיתית של ערעור, הכל מעורפל. הדיון בבקשות נעשה ללא בדיקת הנכה, הכל נעשה באמצעות ניירת". אזולאי דרש ממשרד התחבורה להחזיר לאלתר את כל תווי הנכה שנשללו מילדים נכים החל מינואר 2011 והודיע שיקיים דיון מעקב בנושא בעוד כחודשיים.
חבר הכנסת אורי מקלב (יהדות התורה): "משרד התחבורה פועל בגישה של 'כולם שקרנים' ולכן למעלה מ- 50% מהבקשות לקבלת תו נכה ב- 2012 נדחו. בנוסף, שוללים תו נכה ממי שכבר קיבלו. אך המצב של הנכים לא משתפר אלא רק מוחמר על-פי-רוב".
חברת הכנסת יוליה שמאלוב-ברקוביץ' (קדימה), דרשה "שבוועדות המטפלות בבקשות יהיו רופאים בעלי התמחויות מתאימות לסוגי הנכויות השונות. איך רופא שאינו מתמחה במחלות ילדים מטפל בבקשות של ילדים נכים?". שמאלוב-ברקוביץ' דרשה אף היא "להחזיר את כל תווי הנכה שנשללו מנכים מתחילת 2011".
הורים לילדים נכים שפנו לוועדה לאחר שנשללו מהם תו הנכה או שבקשתם לקבלו נדחתה, סיפרו על היחס המזלזל, על הצורך לשלוח טפסים לתא דואר מסוים, ללא נמען מפורש וללא אפשרות להגיע פיזית לוועדה. עוד סיפרו ש"התשובות לבקשות לאקוניות ולא מנומקות.
ט', אבל לילד נכה אוטיסט מטבריה שאשתו חולת סרטן, שיפר שבנו לא יכול לצאת לטיפולים רפואיים ללא רכב. עוד סיפר שתו הנכה שהיה ברשותו נשלל ממנו, למרות חוות דעת רפואיות המעידות כי עליו לקבל כזה. ש', אם לילד אוטיסט בן שמונה וחצי, המסוכן לעצמו ודורש ליווי צמוד של 24/7, סיפרה שגם לה שללו את תו הנכה.
ח', אם לשתי ילדות אוטיסטיות, שאמנם הולכות בעצמן אך חייבות גם הן ליווי צמוד סיפרה ששללו לה את תו הנכה. א', אב לילד מפגר בן עשר הסובל מאוטיזם קשה: "כמה אני יכול לצעוק ולהשפיל עצמי בכך שהילד שלי מפגר?". ח', שאשתו חולת סרטן וסובלת מכאבים ריאומטיים קשים, סיפר שבקשתו לתו נכה נדחתה, למרות שכל הרופאים והמסמכים שברשותו מאשרים שאשתו מתקשה בהליכה. לדבריו, יש ברשותו רכב אך אינו יכול "להחנות אותו קרוב כי אין תו נכה. אשתי כלואה בבית. אני מבקש לשחרר אותה מהכלא!".
מנהלת הקליניקה לזכויות אנשים עם מוגבלויות באוניברסיטת בר-אילן, עו"ד מיה גפן: "משרד התחבורה אינו מנמק את החלטות הוועדה בוחנת את הבקשות כמדיניות ברורה".
סמנכ"ל בכיר מינהל תנועה במשרד התחבורה, עוזי יצחקי: "הקריטריונים הוקשחו כי בשנים האחרונות יש אינפלציה חדה של בקשות לתו נכה. ב-2011 היו 135 אלף תווי נכה ובמהלך השנה הוקשחו הקריטריונים. המקרים שעלו בדיון קשים במיוחד. קיימת בעיה ואיננו מתעלמים".
יצחקי נענה לבקשת יו"ר הוועדה, אזולאי וביקש ממנו לקבל את פרטיהם של פונים קשים שנשלל מהם תו הנכה על-מנת לבחון מחדש את בקשתם.
הכתבה פורסמה לראשונה באתר האינטרנט של ערוץ 7