Skip to main content

חדשות

פניות ציבור של מקבלי קצבאות זקנה בנושא האפליה במתן הטבות מגופים שונים

קטגוריה: Access Israel News

הודעה לעיתונות מטעם ועדה לפניות הציבור

הוועדה לפניות הציבור קיימה היום ישיבה נוספת בנושא פניות ציבור של קשישים הנשללות מהם הטבות שקיבלו עד לקבלת קצבת זקנה.

ישיבה זאת התקיימה בעקבות עשרות פניות של קשישים, שמגיעות לוועדה הטוענים שמאחר שאינם מקבלים השלמת הכנסה עם קצבת הזקנה שלהם, נשללות מהם הטבות רבות מהמוסד לביטוח לאומי (מענק חימום, תשלום מופחת עבור דמי ביטוח בריאות), הנחה בתשלום החשמל, בבזק, הנחות בהוצאות בריאות (כגון תרופות וביקור אצל הרופא) ועוד.

עוד עולה מהפניות, שהסכומים אותם הם מקבלים קצבאות בשקלים בודדים מאנשים המקבלים השלמת הכנסה והם בכל זאת לא מקבלים את ההטבות המסתכמות לעיתים בהנחות של מאות ואף אלפי שקלים.

יו”ר הוועדה, ח”כ סופה לנדבר, ציינה בתחילת הישיבה כי תפעל לשינוי החקיקה הקיימת באופן כזה בו כל הקשישים שמצבם הסוציואקנומי קשה יוכלו לקבל הטבות מגופים שונים ולא כפי שקיים היום, שרק מי שמקבל השלמת הכנסה/ הבטחת הכנסה זכאי להטבות ולהנחות.
ח”כ לנדבר ציינה כי החוק לא השתנה מזה חמישים שנה והוא לא מתאים למציאות של היום.

מהנתונים שהגיעו לוועדה ממרכז המחקר והמידע של הכנסת עולה כי :
• בחברת חשמל- יש כ-182,000 אזרחים ותיקים מקבלי השלמת הכנסה הזכאים להנחה בתשלום החשמל. מתוכם כ-112,000 לקוחות בפועל.
• בחברת בזק- יש כ-100,000 מקבלי הבטחת/השלמת הכנסה הזכאים להנחה בדמי השימוש הבסיסיים של חברת בזק.
• ברשות השידור- סה”כ- 108,517 אזרחים ותיקים מקבלי הבטחת/ השלמת הכנסה הזכאים להנחה בתשלום אגרת הטלוויזיה.
• ברשויות מקומיות- נכון ל-4 בפברואר 2008 יש כ-147,000 מקבלי קצבת זקנה עם השלמת הכנסה הזכאים להנחה בארנונה.
• בקופות-החולים- בקופת-חולים כללית יש כיום 126,286 מבוטחים שהגיעו לגיל פרישה מקבלי הבטחת/השלמת הכנסה הזכאים להטבות בביקורי רופאים וברכישת תרופות; 54,330 במכבי שירותי בריאות, כ-22,000 בקופת-חולים מאוחדת ו-23,266 בקופת-חולים לאומית. נתונים אלה כוללים מקבלי קצבת זקנה ומקבלי קצבת שאירים.

נציגי המוסד לביטוח לאומי שנכחו בישיבה ציינו כי במוסד משלמים גמלאות על פי חוק הבטחת הכנסה. בחוק הבטחת הכנסה מוגדרות הטבות נוספות שניתנות לזכאים. כמו כן חוק ביטוח בריאות ממלכתי הגדיר אוכלוסיות שזכאיות להנחות. כל יתר ההטבות ניתנות על ידי גופים שונים מכורח חוקים שונים. על מנת לשנות את המצב הקיים יש צורך לשנות חוקים רבים כך שלא יהיה צורך בשימוש במבחן השלמת הכנסה אלא ישתמשו בסכום כולל וסך כל הכנסות של המשפחה תקנה הטבות מגופים שונים.
לדברי נציגי המוסד לביטוח לאומי יש משפחות שמקבלות השלמת הכנסה ומקבלות הטבות ומצבן טוב יותר ממשפחות שלא מקבלות השלמת הכנסה ולא זכאים להטבות כלשהן.
לפי נתוני המוסד לביטוח הלאומי משנת 2000 ועד היום ישנם כ-15,000 איש מקבלי קצבת זקנה, שבעברם היו זכאים לגמלת הבטחת הכנסה. עם הגיעם לגיל פרישה הופסקה גמלת הבטחת ההכנסה מסיבות שונות כגון: קבלת קצבת זקנה עם הגדלה על רקע של נכות, קבלת קצבת זקנה מקסימאלית לשני בני זוג, הכנסות חדשות השוללות הבטחת הכנסה, קצבת שאירים וכדומה.
לדברי נציגי המוסד לביטוח לאומי, המוסד מעביר מידע על מקבלי השלמת הכנסה , לכל מוסד או ארגון הדורש זאת לצורך מתן הטבה. למרות זאת, לדברי נציגי המוסד הם לא מסוגלים להגדיר מי הוא נזקק ולא מסוגלים לבדוק הכנסות של כל האוכלוסיות.

מר אריה מצליח, כלכלן, מרכז השלטון המקומי- ציין כי לצורך הנחה בארנונה הרשויות המקומיות מסתמכות על מבחני הכנסה שנקבעו בתוספת הראשונה לתקנות חוק ההסדרים (הנחה בארנונה). עוד הוסיף מר מצליח כי קצבת זקנה או שארים לא נחשבו כהכנסה במבחן זה.

רו”ח נועה פרסטר, ראש אגף גזברות והכנסות בשירותי בריאות כללית ציינה כי המוסד לביטוח לאומי יכול לפלח את כל האוכלוסיות הנדחות מהשלמת הכנסה ולפי דעתה יש לקבוע בחוק סכום גלובלי שלפיו ינתנו ההנחות.

מר דב בארי, רפרנט ביטוח לאומי ורווחה במשרד האוצר, ציין כי נקודת המוצא היא בחיבור בין מתן ההטבות להשלמת הכנסה. לדבריו, היום עומד על הפרק דו”ח לרון המדבר על עיוות זה אצל נכים. המתווה של הפתרון שם מדבר על קביעת הטבות באופן מדורג, כך שמקבלי קצבה כלשהי העולה בשקל בודד יותר מקצבת הבטחת הכנסה לא יאבדו הטבות.

כל נציגי הארגונים והמוסדות המעניקים הנחות הדגישו שברגע שהחוק ישונה והם יצטרכו להרחיב את מתן ההנחות לאוכלוסיות נוספות הם מצפים לשיפוי מהאוצר.

מר נתן לבון, יו”ר עמותת ”כן לזקן”- לקידום זכויות הזקנים, ציין כי כיום קשישים רבים סובלים מאפלייה ובירוקרטיה בגלל שלא יכולים לקבל הטבות מארגונים שונים בגלל שלא מקבלים השלמת הכנסה. לדבריו, ההנחות צריכות להינתן על פי הכנסה של אדם ולא בכותרת של ”השלמת הכנסה”.

בסיכום הישיבה, יו”ר הוועדה, ח”כ סופה לנדבר הודיעה כי תגיש עד השבוע הבא הצעת חוק לתיקון העיוות בנושא.

מאמרים נוספים בנושא

הירשמו לנגישון והשארו מעודכנים
תשאירו מייל עכשיו ונדאג שתשארו מעודכנים כל הזמן