הודעה לעיתונות מטעם ועדת הפנים והגנת הסביבה
תמונת מצב של נגישות המבנים הציבוריים לבעלי מוגבלויות –
אין תקציב ואין תקנות
משרד הפנים: בעיריות האיתנות משקיעים מיליונים וברשויות הקטנות יש בעיה
ועדת הפנים והגנת הסביבה דנה היום (11 לדצמבר) בנושא היערכות הרשויות המקומיות ליישום פרק הנגישות בחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות. הדיון נערך במסגרת היום לאנשים עם מוגבלויות בכנסת. מהדיון עלתה תמונת מצב לפיה פרק הנגישות אינו מיושם על ידי משרד הפנים ועל ידי המרכז לשלטון מקומי ורק רשויות מקומיות המוגדרות כ”איתנות” כלכלית מקדמות מיוזמתן את פרק הנגישות.
הרקע: לפני שנתיים ו-8 חודשים פרק הנגישות מתקבל בכנסת
ב-22 למרץ 2005 התקבל בכנסת תיקון מס` 2, פרק הנגישות, לחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות. הרשויות המקומיות נדרשו להפוך את מבני הציבור שבשטחן לנגישים לציבור בעלי המוגבלות. עלות הפיכתם לנגישים של המבנים הקיימים נאמדת בכ-2.5 מיליארד ₪.
משרד הפנים: ”בעיריות האיתנות משקיעים מיליונים וברשויות הקטנות יש בעיה”. ח”כ גפני: ”אנו עדים שוב לתופעה חמורה של פער בין מעמדות”
ממחקר שערך המרכז למחקר ומידע של הכנסת לצורך הדיון בועדת הפנים עולה כי עיריות איתנות לא המתינו למשרד הפנים וקידמו עצמאית ביצוע עבודות לנגישות. הוד השרון היא הרשות המקומית הראשונה שהשלימה את עיצובה של תוכנית אב לנגישות ואחריה עיריית רמת גן. חיפה שכרה גורם חיצוני לעיצוב תוכנית אב לנגישות, בכפר סבא הוקמה ועדה לקידום הנושא ואף גייסה סכום כסף משמעותי עבורו. בקרית ביאליק תוכנית אב לנגישות נמצאת בשלבי הכנה לקראת סיום.
מר אהוד ענבר, הממונה על הנגישות במרכז לשלטון מקומי: ”הרשויות המקומיות לא יכולות לעמוד בנטל התקציבי המוערך במיליארדים לצורך יישום פרק הנגישות של מבנים ציבוריים. נוצר מצב שאנשים עם מוגבלויות בערי פיתוח, שם המצב הסוציו אקונומי נמוך גם ככה, מקופחים גם בהיבט הנגישות לעומת תושבי הערים הגדולות.” מר ירון מאיר, יועץ משפטי של המרכז לשלטון מקומי הוסיף כי: ”רשויות מקומיות שהרימו את הכפפה ומיוזמתן הכינו תוכנית אב לנגישות במקומות ציבוריים אלו ערים שיכולות להרשות לעצמן. רשויות מקומיות חלשות נותרות מאחור ולא יכולות להעניק לתושביהן בעלי המוגבלויות נגישות למקומות ציבוריים בגלל מצבן הכלכלי, ולא בגלל חוסר רצון”.
ח”כ משה גפני, אשר ניהל את דיון ועדת הפנים בנושא: ”אנשים עם מוגבלויות בערים חלשות יצטרכו לשבת בבית – זאת משמעות העניין. תושב דימונה שיש לו מוגבלות נאלץ להישאר בבית ולא ללכת למקומות ציבוריים, וזאת מעבר לעובדה שהעיר שבה גר נמצאת במצב קשה. ראשי הערים צריכים לדאוג שתושביהם יוכלו ללכת לבית התרבות, למתנ”ס או אפילו פשוט להסתובב ברחובות העיר. אנחנו שוב עדים לתופעה מאוד חמורה של פער בין מעמדות. כ-24% מאוכלוסיית ישראל שהם 1.36 מיליון תושבים מוגדרים כבעלי מוגבלויות, 9% מתוכם שהם כ-600 אלף תושבים הם בעלי מוגבלות חמורה. מדינת ישראל אומרת לחלק גדול זה מהציבור הישראלי לא ללכת למקומות ציבוריים.”
שמעון אסייג, תושב דימונה: ”אני נכה על כסא גלגלים ואינני יכול ללכת עם אשתי לאף אירוע כי אין נגישות באולמות השמחות. לאחרונה נכחתי באירוע בבני ברק, ולאולם השמחות נאלצתי להיכנס במעלית הזבל כי זו היתה הדרך הנגישה היחידה עבורי עם כסא הגלגלים. נכנסתי לאירוע מדיף ריח של זבל על החליפה בגלל שלאולם לא היה פתרון עבורי. איפה משרד הפנים שאמור לעשות ביקורת בשלטון המקומי? העירייה טוענת שאין כסף להציב שלט לחניית נכים, אבל זה לא מונע ממנה לערוך אירועים נוצצים. בבחירות המקומיות הקרובות אנחנו ציבור בעלי המוגבלויות נתמודד ונהיה ”הגמלאים של דימונה”. כיום כל תושבי העיר מכירים אותי כי כולם מרימים אותי כשאני מנסה לעבור ממדרכה למדרכה, בגלל שהעירייה לא הנמיכה מדרכות לטובת כסאות הגלגלים. המודעות לנגישות צריכה לחדור לתודעה הלאומית”.
”אם נופל קסאם – נכה בשדרות נותר ללא מיגון”
ניסים מורביה, נציג תושבי שדרות בעלי המוגבלויות: ”נכים משדרות נמצאים בבעיה גדולה עוד יותר, אם נופל קסאם – נכה בשדרות נותר ללא מיגון. המיגוניות שהביאה הממשלה צרות מכדי שכסא גלגלים או הליכון יוכל לעבור בדלת שלהן. אפילו בכניסה למחלקת הרווחה בשדרות יש 5 מדרגות שנכה על כסא גלגלים לא יכול לעבור.”
ח”כ גפני: ”הבעיה היא לא רק תקציבית, שר הפנים לא חתם עדיין על התקנות ולכן לרשויות המקומיות אין חובה למלא את פרק הנגישות. חוקקנו מערכת שלמה של חוקים שהממשלה פשוט לא מבצעת. שר הפנים צריך לתת הסבר איך הכנסת אומרת את דברה והממשלה לא ממלאת את תפקידה. חמור עוד יותר שמשרד הפנים לא מצא את ה-40 מיליון ₪ לעריכת סקרי נגישות אשר ישמשו בסיס לעבודות הנגישות במבנים הציבוריים. זהו סכום שיקדם באופן דרמטי את יישום הפרק .”
מר גדי איזנרייך, נציג משרד הפנים בוועדה: ”המיליארדים הנדרשים לא קיימים תקציבית, אבל שר הפנים מתכוון לחתום על התקנות ולהנחות את הרשויות המקומיות לפעול בנושא. בעיריות האיתנות משקיעים מיליונים וברשויות הקטנות אכן ישנה בעיה.”
ח”כ גפני סיכם את דיון הועדה: ”ועדת הפנים מוחה על בעיית הנגישות למיגון לנכים תושבי שדרות ועל חוסר הטיפול ברשויות מקומיות בנושא הנגישות מבני ציבור. בלי קשר לתקציב הועדה דורשת ממשרד הפנים לחתום על התקנות שיחייבו את הרשויות המקומיות לפעול בנושא. אנו גם דורשים מכל עירייה ועירייה למנות אדם בדרג בכיר שיהיה אחראי על יישום הנגישות בעירו.”