דלג לתוכן הראשי

חדשות

ראיון עם גילה גרטל בנושא פרויקט הנגשת האינטרנט לנכים (רשת ב')

קטגוריה: חדשות מתחום הנגישות

נפתלי מנשה מראיין את גילה גרטל בנושא פרויקט הנגשת האינטרנט לנכים. הראיון נערך במסגרת תוכנית הרדיו "ג"יגה ב" המשודרת ברשת ב' של "קול-ישראל".

להלן תמליל הראיון:

נפתלי מנשה : איגוד האינטרנט הישראלי ועמותת נגישות ישראל מובילים מהלך שיעלה את המודעות לצורך בהנגשת הרשת, רשת האינטרנט למי שמוגבל בגלישה ולהגביר פיתוח של אתרים נגישים. שלום לגילה גרטל, מנהלת קבוצת המשימה ורכזת פרויקט נגישות לאיגוד האינטרנט. גילה שנמצאת באולפן בתל-אביב, אני מקווה שגם נוכל להגיד לה שלום.
גילה גרטל : נמצאת וערב טוב.
נפתלי מנשה : הנה יש לנו נגישות אליך.
גילה גרטל : נכון.
נפתלי מנשה : ולידנו באולפן כאן בירושלים יושב מאיר ברבי, אני אציג אותך, שוב, מאיר, אתה עיוור גולש.
מאיר ברבי : אני גולש, ערב טוב.
נפתלי מנשה : אז קודם כל אליך, גילה, מה זה אתר נגיש?
גילה גרטל : אתר נגיש הוא בעצם אתר שמאפשר באמת לכל האנשים מכל רמות היכולות /מוגבלויות להשתמש בו, בין אם זה אנשים עם לקויות ראיה למיניהם, החל מעיוורון, דרך עיוורון צבעים, דרך אנשים שהם לקויי שמיעה, אנשים דיסלקטים, אנשים עם בעיות פיזיות, דיברנו קודם על עכברים, יש אנשים שבאמת לא יכולים להפעיל את העכבר מסיבות כלשהם ולכן אתר נגיש הוא אתר שיאפשר לאנשים גם לגלוש בו באמצעות עזרים אחרים כגון המקלדת שלנו.
נפתלי מנשה : אז לדוגמה מישהו שהוא עיוור איך הוא גולש באתר אינטרנט?
גילה גרטל : עיוורים גולשים באתרי האינטרנט באמצעות צג ברייל, זה צג שמתחבר למחשב ויש בו שורה של פינים קטנים, יש, זה בא עם תוכנה שבעצם מזהה את הטקסטים שיש על המסך ומקפיצה את הפינים ואז על ידי מישוש אפשר למשש ולדעת מה כתוב בעמוד.
***
נפתלי מנשה : איך אתם מנגישים אתרי אינטרנט, גילה? מה עושים כדי להנגיש אתר כזה?
גילה גרטל : הנגשה של אתרי אינטרנט היא בעצם עבודה קודם כל לפי הסטנדרטים של פיתוח באינטרנט, זה דבר ראשון וחשוב לזכור. הדבר השני, שצריך להקפיד עליו זה כללי נגישות שיש לאינטרנט, זה כללים של ארגון …סט של כללים, יש יכולת להנגיש בכמה וכמה רמות ובעצם הרעיון הוא באמת שאנשים עיוורים, או אנשים עם בעיות אחרות יוכלו באמת לתפוס ולהבין ולהפעיל בדיוק כמו שאנחנו עושים את זה, רק שאם הם זקוקים לעזרים מיוחדים, אם הם זקוקים להגדלה של טקסט, או אם הם זקוקים למשהו אחר, אז באמת לתת להם את זה, כלומר אנחנו לא עושים אתר שהוא אחר, או שונה, או נראה אחרת, או מתפקד אחרת מאתרים אחרים, אנחנו בעצם מרחיבים את האפשרויות שיש לנו באתר
נפתלי מנשה : אבל האם ההרחבה של האפשרויות האלה אינה פוגעת ברוב הגולשים שהם אנשים בלתי מוגבלים שיכולים לראות ויכולים לעשות תנועות עם הידיים שלהם, לקלוט, האם זה לא מסרבל את אתר, האם מי שגולש רגיל נפגע מזה או סובל באיזשהו אופן מההנגשה של האתר?
גילה גרטל : הוא לא נפגע, לא סובל, להפך, הוא נהנה, אני אתן לך דוגמה מהעולם הפיזי, בואו ניקח את ההנמכה של המדרכות, שמתם לב שליד מעברי חציה המדרכה מונמכת, כדי שאנשים עם מוגבלויות שמשתמשים בכסאות גלגלים יוכלו לרדת ולעלות בנוחות ממעבר החציה למדרכה. מי עוד נהנה מזה? נהנים מזה הורים שהולכים עם עגלות של תינוקות, נהנים מזה רוכבי אופניים, נהנים מזה אנשים שמסתובבים עם עגלות וסוחבים איזשהו משא, כלומר כולנו נהנים מזה וזה הרבה יותר טוב לכולם, אתרים נגישים הם אתרים יותר שימושיים לכולם וגם המושג הזה של אנשים עם מוגבלויות הוא מושג שהוא בעיני הרבה יותר רחב, כלומר גם אדם שמגיע נאמר לגיל חמישים וכבר זקוק למשקפי קריאה, אני בטוחה שרבים מאיתנו נכנסים לאתרים ופתאום הכתב נראה לנו קטן מדי ופתאום קשה לנו קצת להתמצא, כלומר הנושא של אנשים עם מוגבלויות הוא בעצם משהו שהוא מאד מאד רחב. הנתונים מצביעים על עשרים וחמישה אחוז מהאוכלוסייה של אנשים עם מוגבלויות מוצהרות אבל בעצם יש איזה מחקר של חברת מיקרוסופט שמדבר על חמישים ושבעה אחוז מהאוכלוסייה שיכולה ליהנות מטכנולוגיה נגישה וזה מספר עצום, כלומר יש פה ערך כלכלי גם לנושא של הנגשה, אנחנו מרוויחים קהל מאד גדול לאתרים שלנו, זה לא רק עניין מוסרי וחוקי וכדומה אלא יש פה תועלת כלכלית מאד מאד גדולה.
***
גילה גרטל : אז יש לי חדשות בשבילכם, גם בארץ הולך להיות כזה חוק. האמת שהוא כבר קיים, משרד המשפטים כרגע מנסח את התקנות תחת החוק הזה וזה בהחלט יחייב שתחת כל אלמנט גרפי תהיה כותרת, משהו שמסביר אותו, אנשים שאינם עיוורים לא יראו אותו, אבל אנשים עיוורים כן יוכלו לקרוא אותו ולשמוע ובאמת הטקסט הזה יתאר מה יש שמה בתמונה, תאר לך שאתה נכנס לאתר ויש כפתור שמצוירת עליו זכוכית מגדלת שמסמנת לכולנו חיפוש, אבל אדם עיוור שנכנס לאתר הזה אינו יודע מה אומר הכפתור הזה, והטקסט הזה – זה בדיוק הטקסט שיגיד לו "תשמע, תלחץ על זה ותוכל לבצע את החיפוש".
נפתלי מנשה : לסיום,
גילה גרטל : אני רוצה להגיד עוד איזשהו משפט, אנחנו עורכים מפגש, הרצאה בנושא של הנגשת אתרים ביום חמישי הקרוב בשעה חמש במכללת אפקה בתל-אביב, כולם מוזמנים, יהיה מעניין ושם נדבר ממש לעומק על איך עושים את זה ובכלל מי שרוצה להיעזר בנו לצורך הנגשה של האתר שלו, אנחנו מזמינים את כולם לפנות אלינו או דרך האתר שלנו nagish.org.il או לעמותת נגישות ישראל ב-057-7239239.
נפתלי מנשה : רשמנו לפנינו, גילה גרטל, תודה רבה לך.
גילה גרטל : תודה, תודה.

מאמרים נוספים בנושא

הירשמו לנגישון והשארו מעודכנים
תשאירו מייל עכשיו ונדאג שתשארו מעודכנים כל הזמן