Skip to main content

חדשות

ראיון עם יוסי דדוש בנושא נגישות נכים, בעיית חסרי הבית (רדיו דרום)

קטגוריה: חדשות מתחום הנגישות

מקור: בוקר טוב דרום, רדיו דרום

רונן הירשלר: הבוקר תתכנס ועדת המשנה לתקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות של הכנסת להמשך דיונים בנושא תקנות תכנון ובנייה. כלומר, התאמת נגישות לנכים במבנים. סיבה טובה בשבילנו לשוחח עם יוסי דדוש, יושב ראש ארגון נכי ואלמנות עבודה בישראל, בוקר טוב לך.

יוסי דדוש: בוקר אור לך ולמאזיני רדיו דרום.

רונן הירשלר: ממך אנחנו מבקשים לברר, אם כבר עוסקת הכנסת בשוליו של החוק הזה, כלומר שקרוב בעצם לגיבוש סופי, החוק עבר וכרגע נשארו עוד ספיחים אחרונים שנותרו מחכים לאישור. אנחנו איתך רוצים לברר מה מצבנו כאן בישראל וגם כאן בדרום בין הרצוי למצוי? איפה ישראל 2008 עומדת בנושא נגישות של מוסדות ציבור לפחות, לנכים.

יוסי דדוש: אנחנו נמצאים במצב יחסית די טוב ומתקדם בעניין. יש לנו בעיות רק בפזורה, אני מדבר על הישובים כמו רהט ושגב שלום, כל מיני ישובים כאלה שעדיין שם הנושא הזה פשוט נעלם להם ואנחנו עושים עכשיו, על מנת לסייע להם. החוק, הדיון עכשיו בא לתקן כמה תקנות, הכוונה היא לאשר את התקנות. לגבי מבני ציבור למשל, אין היום יזם שיכול לבנות איזשהו מבנה ללא נגישות לנכים. אם זה כולל חנייה, ואם זה מעקה, ואם זה רמפה שיכול בכל מבנה ציבור יכול לגשת נכה בלי לבקש עזרה וסיוע מאדם אחר. אנחנו רוצים להגיע למצב שנכה לא צריך לבקש מאף אחד שום טובה בשביל להגיע למשרד כזה או אחר או גם מהמבנים החדשים עכשיו. עד היום בבאר שבע אנחנו, למרות שהתקנה לא הייתה, לא קיבלה תוקף, כל המבנים חוייבו. אבל עכשיו זה עובר את התקנה וזה יחוייב.

רונן הירשלר: אז מצבה של באר שבע, אולי צריך לומר, אפילו טוב מערים אחרות בארץ גם.

יוסי דדוש: בוודאי, אנחנו בין הערים הנגישות בישראל. אני רק רוצה להסב את תשומת לב היזמים ובעלי העסקים. בחוק החדש ובתקנה, היום נכה יכול לתבוע בגין עגמת נפש עד 50 אלף ש"ח על כך שנגרם לו כתוצאה ממבנה כזה או אחר שלא היה נגיש לאותו נכה.

רונן הירשלר: ועדיין, כמו שנאמר, אליה וקוץ בה, מבנה חברת החשמל כאן בבאר שבע, כביכול, מפנה את גבו לחוק הזה ושם יש עדיין בעיות נגישות חמורות לנכים.

יוסי דדוש: בוודאי. יש לנו שם בעיה ומדובר, צריך לזכור, בחברה ציבורית שהיא מונופול. ושם יש חובה לחברת חשמל לגרום לכך שהמבנה הזה יהיה נגיש, ואני לא חושב שיש להם בעיה תקציבית, לחברת חשמל.

רונן הירשלר: כן, לא נראה לי, אבל תגיד, אתה יכול לתאר את הבעיות במבנה?

יוסי דדוש: הבעיה שם שנכה שמגיע, הוא מגיע לאיש מודיעין והאיש מודיעין הזה הוא אומר לו שהו לא יכול להגיע לקומה למעלה, כי כל הטיפול זה בקומה למעלה, רק הגבייה, התשלומים זה למטה. ואז אותו איש מודיעין צריך לעלות למעלה ולבקש מאחת הפקידות לרדת למטה על מנת לקבל שירות, וזה דבר שהוא בניגוד לחוק.

רונן הירשלר: כלומר, מה, אין מעלית במבנה?

יוסי דדוש: אין מעלית במבנה. בפירוש.

רונן הירלשר: מאוד מעניין. מה הם אומרים, דיברת איתם?

יוסי דדוש: אני דיברתי עם מנהל הסניף של המחוז פה לפני כשמונה חודשים, הובטח שבשלב הזה הם מחכים לאיזשהו תקציב, הגישו כל מיני הצעות. למרות שהמבנה הזה הוא ישן והוא לפני שקם החוק, אבל יש איזשהי חובה גם מוסרית וגם לחברת חשמל לעשות הכל.

רונן הירשלר: אז כרגע, לנכים שמגיעים לקבל טיפול בחברת החשמל, אם הבעיה שלהם היא לא תשלום חוב אין להם שום דרך לתקשר עם הפקידים שם אלא אם כן הפקיד מצליח להתפנות ולרדת ממש אליהם לקומת הכניסה.

יוסי דדוש: בוודאי. זה כבר מימי החושך, אני חושב שבאר שבע, אין לנו מבנה, אגב, עם בעיה כזו בפרט בחברה ציבורית כמו חברת חשמל. אני לא חושב שיש לה בעיה תקציבית. הדבר הזה, צריך לתת לזה עדיפות עליונה. אני מקווה, אני מתכוון לפנות ל, אם, לפי הסיכום שבשלב הראשוני הוא ישים איזשהו שלט ויהיה איזשהו לחצן שיגיע אותו נכה, למרות שזה דבר, אבל שום דבר לא נעשה בעניין הזה. לדעתי עיריית באר שבע צריכה לא לתת רישיון עסק למבנה כזה עד שלא יוסדר העניין הזה.

רונן הירשלר: אתה יודע מה? אנחנו מיד נבדוק גם את העניין הזה, כי המרואיין הבא שלנו עומד בראש עיריית באר שבע. אבל עוד לפני שנשחרר אותך, אנחנו גם פנינו לחברת החשמל ומשם נמסר לנו כך, ככל הידוע בניין משרדי חברת החשמל בבאר שבע כולל גישה לנכים באחורי המבנה. החברה ממליצה בכל מקרה לכלל לקוחותיה להיעזר במוקד הטלפוני 103 לקבלת שירות. כך לשון התגובה של חברת החשמל. יוסי דדוש, יושב ראש ארגון נכי ואלמנות עבודה בישראל, תודה רבה לך, בוקר טוב ושבוע טוב.

יוסי דדוש: תודה רבה.

רונן הירשלר: עכשיו נאמר בוקר טוב לראש עיריית באר שבע יעקב טרנר.

יעקב טרנר: בוקר טוב ומבורך.

רונן הירשלר: קודם כל מרענן לשוחח איתך לא בענייני בחירות. אנחנו מבטיחים שענייני בחירות, לפחות מבחינתנו, לא יהיו כאן הבוקר, אנחנו גם נבקש ממך לא להיכנס לתחום הזה. שמעת את שולי השיחה האחרונה?

יעקב טרנר: לא.

רונן הירשלר: אמר לנו כאן יוסי דדוש, הוא יושב ראש ארגון נכי ואלמנות עבודה בישראל, שבסניף חברת החשמל בבאר שבע אין אפשרות, אין נגישות לנכים. כלומר, הם לא, בחברה שם, בסניף של חברת החשמל בבאר שבע לא מקיימים את החוק שעבר בכנסת ובעצם נכים לא יכולים להגיע לקומה השנייה ששם ניתנים עיקר שירותי החברה. תהה כאן לפני דקה אותו יוסי דדוש מדוע עיריית באר שבע מעניקה רישיון עסק למקומות, או למוסדות ציבור, שבהם אין נגישות לנכים?

יעקב טרנר: תראה, יש כללים שונים בשנים האחרונות לעומת השנים הקודמות. בשנים האחרונות אף מבנה ציבורי לא יבנה שלא בהתאם לכללים הנותנים את זכויות, שומרים על זכויות של הנכים.

רונן הירשלר: מה לגבי מבנים שכבר נבנו?

יעקב טרנר: יש בתים ישנים, וחברת החשמל צריכה את הבתים הישנים האלה… מתאימים. זה מצריך לעשות סידורים מתאימים כי הנגישות של הנכה חייבת להיות לכל מקום, לכל מקום בעיר. מה קרה כאן אני לא יודע, אני שמעתי את זה רק לאחרונה מדדוש גם כן,

רונן הירשלר: כן.

יעקב טרנר: וזה מצריך טיפול. אנחנו נטפל בזה.

רונן הירשלר: טוב. לא לצורך העניין הזה זימנו אותך לתוכניתנו הבוקר, אז אנחנו נסתפק בתגובה הזאת. ואנחנו רוצים לשוחח איתך לגבי תופעה מעניינת, אירוע מעניין, שנחשף לפני שבוע, אנרג"י מעריב פרסם ידיעה על עשרות הומלסים שגורשו מאילת לבאר שבע. מה אתה יודע על העניין הזה?

יעקב טרנר: צלצל אלי מפקד התחנה, יואב סופר,

רונן הירשלר: כן.

יעקב טרנר: ואמר לי, תשמע, הגיעו לכאן הומלסים מאילת, תפסנו אותם שאלנו אותם איך הגעתם לכאן? אומרים, העלו אותנו לאוטובוס והורידו אותנו בבאר שבע.

רונן הירשלר: כמה?

יעקב טרנר: 18 הוא אמר לי. אז הם עצרו כמה מהם, אז הוא אמר, מה אני הולך לעשות איתם? אמרתי, אנחנו מחזירים אותם לאילת. אני אבל אצלצל לפני כן לראש עיריית אילת ואני אשאל אותו מה הוא עשה? מה זו ההשתוללות הזאת?

רונן הירשלר: מה הוא אומר?

יעקב טרנר: אז הוא אומר, נשבע לי שהוא לא מכיר את העניין, לא יודע מזה,

רונן הירשלר: לא ביוזמתו בכל מקרה,

יעקב טרנר: לא ביוזמתו ולא בידיעתו, הוא בכלל לא ידע מזה. והוא אמר שהוא יחזור כדי לעדכן אותי. טוב, הוא לא חזר לעדכן אותי, אבל קיבלתי הודעה מהעירייה שהם רוצים להחזיר בחזרה את ההומלסים אליהם.

רונן הירשלר: הצלחתם לאתר את ה-18 המדוברים?

יעקב טרנר: תשמע, יש כמה שנעצרו, וצריכים לאסוף אותם, כי… אבל הם גם כן בני אדם, אי אפשר לזרוק אותם בצורה שכזאת.

רונן הירשלר: כן. תגיד, אם כבר אנחנו מדברים על הומלסים, אתה יודע לומר לי קצת נתונים על כמות חסרי הבית בבאר שבע? אנחנו רואים אותם מדי פעם בצמתים המרכזיים ברחבי העיר, ניגשים לחלון ומבקשים פרוטה. אם אני מבין נכון, גם כאן כמו באזור המרכז מדובר על אנשים שסובלים מבעיות התמכרותיות שונות, אתה יודע לדבר על מספרים?

יעקב טרנר: מספרים אני לא יודע, אבל אני לא חושב שמישהו יודע.

רונן הירשלר: מה, איך נראה הטיפול של העירייה בבעיה הזו?

יעקב טרנר: יש לנו בית להומלסים. יש לנו בעיר העתיקה מקום יפה, שקט, עם מקום ל-17, 20 איש, שיכולים ללון ולקבל שם אוכל, ואנחנו מטפלים בהם. זה… מה זה כל הזמן.

רונן הירשלר: אבל עדיין אנחנו רואים את אותם אנשים בצמתים ניגשים אלינו למכונית.

יעקב טרנר: כן, הם לא, לא,

רונן הירשלר: ואגב, מסכנים את עצמם ואת עוברי הדרך.

יעקב טרנר: נכון. אז אנחנו, התופעה אצלנו היא לא גדולה, אבל היא תופעה שקיימת היום. אי אפשר להתעלם ממנה. אנשים מסכנים, תשמע. אנחנו מנסים לטפל בהם דרך הרווחה, אבל הטיפול הוא לא פשוט, הם לא כל כך שמחים לקבל עזרה, הם מעדיפים לפשוט יד,

רונן הירשלר: כן,

יעקב טרנר: ולהסתפק בטוב ליבם של בעלי מסעדות וכיוצא בזה אוכל,

רונן הירשלר: ששמם יצא למרחוק כאן בבאר שבע וידוע שאנשי העיר כאן תמיד שמחים לעזור ולסייע. תגיד, אם נחזור להומלסים האילתים אז במהרה בימינו אתה מתכוון לשלוח אוטובוס נגדי חזרה לאילת, מה אומר על כך ראש עיריית אילת?

יעקב טרנר: ראש עיריית אילת העביר לידיעתי שהוא מבקש להביא אותם חזרה. אגב, הם גרים שם, אי אפשר ככה סתם לזרוק אותם מהמקום.

רונן הירשלר: מה זה גרם שם? הם גרים ברחוב שם, אני מניח שההבדלים הם לא גדולים, חוץ מהטמפרטורה.

יעקב טרנר: אבל הבעיה זה שאי אפשר לעשות את זה, זה לא חתולים שזורקים אותם מעבר לגדר.

רונן הירשלר: טוב. אנחנו כמובן נמשיך לעקוב אחרי הסיפור המעניין הזה. יעקב טרנר, ראש עיריית באר שבע, תודה רבה לך.

יעקב טרנר: תודה רבה.

רונן הירשלר: שיהיה שבוע טוב

מאמרים נוספים בנושא

הירשמו לנגישון והשארו מעודכנים
תשאירו מייל עכשיו ונדאג שתשארו מעודכנים כל הזמן