Skip to main content

חדשות

ראיון עם שמואל חיימוביץ"בנושא תקנות נגישות חדשות לאנשים עם מוגבלויות (רשת א')

קטגוריה: חדשות מתחום הנגישות

מקור: הכל-צפוי, רשת א' של קול-ישראל

ריקי הראל: הפעם התכנית הכל צפוי בסימן היום הבינ"ל לזכויות של אנשים עם מוגבלות שחל ממש היום, שלושה בדצמבר. נדבר בין היתר על זכותם של אנשים עם מוגבלויות למגורים בקהילה, על יוזמה להקמת ארגון יציג של הנכים, גם על התאמת טכנולוגיה מסייעת לנכים במחשבים ובניידות כזו או אחרת. נשמע למועדון לנפגעי פעולות איבה ביד שרה. אנחנו רוצים לפתוח עם שמואל חיימוביץ", שלום לך. שמואל חיימוביץ" שהוא אדריכל קודם כל וגם נציב בפועל של נציבות שיויון זכויות לאנשים עם מוגבלות. אני מקווה שהוא על הקו, שלום לך.

שמואל חיימוביץ": כן.

ריקי הראל: או יופי אתה שומע אותי. היום אנחנו מציינים את יום השנה, היום הבינ"ל לזכויות אדם של אנשים עם מוגבלות. איך אתם עושים את זה?

שמואל חיימוביץ": השנה החלטנו להתמקד בעשייה ובעצם בשעות האלה אנחנו מקיימים דיון על תקנות נגישות לבניינים חדשים במסגרת חוק התכנון והבניה והתקנות שלו לקראת, בתקווה לסיים את הדיונים בהסכמות ולהשלים את הדיונים בכנסת קודם לפיזורה באופן סופי, עדיין יש ועדות שאם הם מקבלים אישור לדון בנושאים מסוימים הן יכולות לעשות את זה ואנחנו מקווים שנעמוד בזה.

ריקי הראל: אתה לא חדש בנציבות נכון?

שמואל חיימוביץ": אני בשנה השמינית בנציבות ובמשך השנים האלה אני מקדם את נושא הנגישות במישורים שונים החל מנושאי חקיקה, נושאים של תקנות, תקנים, נהלים, קידום מודעות.

ריקי הראל: אולי

שמואל חיימוביץ": והיום גם אכיפה אגב.

ריקי הראל: לרגל היום המיוחד הזה, שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, היום הבינ"ל יש לציין וגם במלאת עשר שנים לחקיקת חוק השוויון אולי אתה רוצה להגיד לנו איפה עומד החוק הזה נכון לעכשיו?

שמואל חיימוביץ": החקיקה של חוק השוויון מתבצעת בשלבים שונים. למעשה אנחנו נמצאים במצב שיש לנו את רוב מרכיבי החוק. התיקונים המשמעותיים ביותר מעבר לניסוח הראשוני זה תוספת פרק הנגישות כפי שהוא התווסף ב2005.

ריקי הראל: אתה יכול אולי לציין מה כבר הושלם?

שמואל חיימוביץ": פרק הנגישות קבע בחוק שהיישום שלו הוא אחרי שיותקנו תקנות ותקנות אמורות להיות מנוסחות ומאושרות בכנסת על ידי ועדת העבודה והרווחה כשהניסוח הוא בעצם של השרים הנוגעים בדבר החל משר הפנים, שר המשפטים, שר החינוך, שר הבריאות ושר הביטחון אפילו בנוגע לתקנות לשעת חירום. למעשה אנחנו נמצאים היום במצב שרוב רובן של התקנות אושרו כטיוטות, יש לנו מספר תקנות שכבר אושרו והן בעצם מחייבות החל מתקנות נגישות לתחבורה ציבורית דרך תקנות נגישות לאתר, כשמדברים על אתר הכוונה היא למקומות מפותחים ששייכים לקק"ל או מקומות שהם בחסות ובתפעול של רשות הטבע והגנים.

ריקי הראל: אז זה באמת אנחנו רואים פה הודעה משרת התיירות רוחמה אברהם בלילא, לרגל היום הנכה הבינ"ל היא מיידעת על פארקים מונגשים ואתרי תיירות שלדבריה ההנגשה לגביהם תמשך גם בשנה הקרובה ויושקעו 12 מיליון שקל, זה עונה על הציפיות שלכם אני מקווה.

שמואל חיימוביץ": אני לא יכול לענות על שאלה כזאת ממוקדת הואיל ואנחנו גם אמונים על האכיפה, אם נגיד שמשהו בסדר לא נוכל אחר כך לבדוק ולמצוא דברים שסותרים הנחה זו לכן אני לא אכנס למחויבות בעניין הזה.

ריקי הראל: מה לגבי רשויות מקומיות?

שמואל חיימוביץ": ברשויות מקומיות יש לנו שני חוקים עיקריים, בעצם שלושה, שמחייבים היום את הרשויות המקומיות. אחד זה חוק התכנון והבניה והאכיפה של חוק התכנון והבניה היא באמצעות הועדות המקומיות לתכנון ובניה. אני עדיין מדבר על התקנות הישנות, הקיימות בפועל. מה שאמרתי שאנחנו מקיימים היום ישיבה זה על התקנות החדשות שיביאו לידי ביטוי את המהפכה בעקבות פרק הנגישות אבל כל מה שנדרש לגבי נגישות במובן היותר מצומצם תקף דרך הרשויות המקומיות כבר היום. חוק נוסף שקיים זה חוק רשויות מקומיות סידורים של הנמכות מדרכה וסילוק מכשולים ממדרכות. זה חוק מ1988, הוא מחייב את הרשויות המקומיות. לצערנו אנחנו לא רואים בכל מקום עשייה משמעותית ורחבה כפי שהחוק חייב ובנקודה הזאת ברגע שיהיו לנו סמכויות אנחנו מתכוונים להרחיב ולבצע אכיפה גם דרך הנציבות. דבר נוסף הנושא של תחבורה ציבורית. יש דרישה להנגיש את האוטובוסים העירוניים, את תחנות הרכבת, הסביבה של התחנה, תחנות האוטובוס העירוניות אמורות להיות מונגשות על ידי הרשות המקומית ובנקודה הזאת אנחנו התחלנו להקים מערך אכיפה ומפקחים שלנו יוצאים לשטח ואנחנו כבר בשלבים שלקראת הוצאת צווי נגישות באותם מקומות שאנחנו מגלים שאחרי שהותקנו תקנות הוצבו תחנות שלא במסגרת הדרישות של התקנות.

ריקי הראל: יש לנו פה במקרה תגובה של עיריית ירושלים שאומרת שהדובר כותב שהעירייה הציבה את נושא הנגישות בסדר קדימות גבוה ומונתה אדריכלית שמשמשת כיועצת נגישות עירונית ומונתה מהנדס לריכוז הטיפול בהנגשה ובמהלך השנים האחרונות בוצעו עבודות הנגשה בעשרות מוסדות חינוך לצורך העניין ובהחלט מתארים פה את כל מה שעשו, את הרמפות ודרכי הגישה וכו".

שמואל חיימוביץ": ברשותך אם אפשר להשלים את התמונה לגבי המצב בירושלים. יש לנו מספר מקרים של תלמידים ושל הורים עם מוגבלות שפנו לעיריית ירושלים בבקשה להנגיש מוסדות חינוך. למרות שמשרד החינוך תקצב את הפרויקטים האלה עיריית ירושלים לא מקדמת אותם ככה שהתמונה היא לא כל כך ורודה.

ריקי הראל: לא כל כך ורודה? אנחנו דווקא חשבנו שזה בכיוון הנכון לפחות, זה עניין של זמן.

שמואל חיימוביץ": זה אולי בכיוון הנכון, אנחנו לא מסתפקים כבר רק בכיוון. לא יתכן שאימא לתלמיד עם מוגבלות כבר שנים מבקשת נגישות בסיסית לפחות לאחד המפלסים כדי לפגוש את המורים של הילדים שלה בכיתה שהיא, במקום נגיש. והיא פוגשת אותה ברחוב.

ריקי הראל: זה באמת לא בסדר. אולי אתה יכול להגיד עכשיו ככה איזה נושאים בחוק השוויון עדיין ממש נשארו מאחור? לא קודמו בכלל מבחינת החקיקה?

שמואל חיימוביץ": זה לא מדויק שלא קודמו, הם בשלבים שונים של התקדמות. למשל תקנות להנגשת מקום קיים, הטיוטה קיימת אושרו כבר על ידי השרים הנוגעים לדבר וצריכים לבוא לדיון בכנסת. לצערנו קרה מה שקרה והכנסת מתפזרת ולכן לא יוכלו להשלים את הדיונים בטווח הקרוב, המיידי. אני מניח שנצטרך לעבור את ההליך המקובל עוד פעם אחרי שתקום ממשלה חדשה וכנסת חדשה. מדובר גם על תקנות לנגישות שירות, מדובר על תקנות למוסדות בריאות ותקנות למוסדות חינוך. בתחום של מוסדות חינוך אנחנו נמצאים עדיין בשלבים מוקדמים של ניסוח הטיוטה. אנחנו לא שבעי רצון מקצב ההתקדמות של ניסוח התקנות האלה אבל אנחנו מקווים שגם הדבר הזה יתקדם. יש גם תקנות בנוגע לשעת חירום כדי שלא נראה את מה שראינו במלחמה האחרונה בצפון ששם הדברים באו לידי ביטוי חריף במיוחד על רקע של אנשים עם מוגבלויות שונות לרבות קבוצה גדולה של אנשים קשישים שמטבע הדברים חלק גדול מהם חווה מוגבלות כזו או אחרת והיו חסרי אונים במצב הזה. אנחנו גם מדברים לגבי תקנות שנוגעות למרחבים מוגנים, מקלטים וכו". יותר לגבי החדשים, לגבי הקיימים זה קצת בעיה אבל גם עם זה ננסה להתמודד ככל שאפשר.

ריקי הראל: יש מקומות

שמואל חיימוביץ": יש כרגע גם דיונים בנוגע לתקנות בזק ככל שזה נוגע למכשירים שמשמשים את התקשורת כדי שהם יתאימו גם לאנשים עם לקות ראייה ועם לקות שמיעה.

ריקי הראל: מאוד חשוב. הייתי אומרת שציבור הנכים צריך להתגייס ולפעול למען הקידום של החקיקה והיישום של חוק השוויון נכון?

שמואל חיימוביץ": אין ספק בכך. בלי שתהיה מודעות של כלל הציבור לצרכים ולהכרות בלתי אמצעית עם ציבור האנשים עם המוגבלות והדרישה צריכה גם לבוא מהשטח קשה מאוד להבין ולשכנע ולהשתכנע בחיוניות של כל אותם הסדרים. אגב תפיסת העולם היא רחבה והיא מדברת על תכנון אוניברסלי שלוקח בחשבון שאנשים עם מוגבלות הם חלק מהחברה. כלומר אנחנו לא נמצאים היום בתקופה שאנחנו רוצים לעשות התאמות מיוחדות דווקא לנכים אלא מראש לבנות סביבה במציאות כזאת שאנשים עם מוגבלות יוכלו להשתלב בה באופן טבעי.

ריקי הראל: מר שמואל חיימוביץ", לרגל היום המיוחד הזה, היום הבינ"ל לזכויות אדם של אנשים עם מוגבלות אתם פרסמתם דו"ח אולי אתה רוצה כמה מילים על הדו"ח הזה?

שמואל חיימוביץ": הממצאים מעוררים תהיות ושאלות מדוע הפער בחברה הישראלית בין האוכלוסייה ללא מוגבלות לבין אנשים עם מוגבלות בתחום ההשכלה נשאר בעינו. הדו"ח מדבר על פערים גדולים מאוד שקיימים בתחום ההשכלה בין אנשים עם מוגבלות לבין אנשים ללא מוגבלות. מדוע אלה פני הדברים בעידן בו יש התקדמות טכנולוגית אדירה בכל התחומים האפשריים, הסרת מחסומים וחסמים המקשים ומונעים תפקוד תקין של אנשים עם מוגבלות? אנחנו היינו מצפים היום לשינוי במגמה, אנו רוצים לשאול את עצמנו האם זה נובע מניצול לא נכון של משאבים? אולי העדר משאבים? או אולי עקב העובדה שגורמים משמעותיים בחברה לא הפנימו את שפת הזכויות של אנשים עם מוגבלות ואינם פועלים כל אחד בתחום אחריותו על מנת למצות את מלוא היכולת של אנשים עם מוגבלות תוך ביצוע התאמות נדרשות בתחום הסביבה הבנויה, התאמות ריהוט, סילוק מכשולים וכן בתחום התאמות של הטכנולוגיה המסייעת?

ריקי הראל: אולי הזמן יעשה את שלו בצמצום הפערים.

שמואל חיימוביץ": אנחנו מקווים אבל זה לא רק הזמן, אנחנו מצפים מכל אחד ואחד בתחום שלו במקום שהוא יכול להשפיע ולפעול לעשות את מה שצריך כדי לאפשר מימוש של הדברים האלה. זה יכול להיות גורם ניהולי, זה יכול להיות גורם ביצועי, גורם תכנוני, בכל תחום. תחום חברתי, תחום הנדסי וכל תחום אחר.

ריקי הראל: בהחלט. שמואל חיימוביץ", נציב בפועל של נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, אנחנו מאוד מודים לך.

שמואל חיימוביץ": בבקשה.

ריקי הראל: בהצלחה.

שמואל חיימוביץ": אני מקווה שבשנים הבאות נשמע רק בשורות טובות יותר ויותר.

ריקי הראל: אמן. שלום לך.

שמואל חיימוביץ": שלום

מאמרים נוספים בנושא

הירשמו לנגישון והשארו מעודכנים
תשאירו מייל עכשיו ונדאג שתשארו מעודכנים כל הזמן