Skip to main content

חדשות

דיון מיוחד בועדת הכספים לרגל ציון יום למען בעלי מוגבלויות

קטגוריה: Access Israel News

הודעה לעיתונות מטעם ועדת הכספים

יו”ר ועדת הכספים, סטס מיסז`ניקוב: ”אמשיך להיאבק בגזירות נגד בעלי מוגבלויות”


מצבם הכלכלי של אנשים עם מוגבלות הידרדר במהלך השנים האחרונות ושיעורים גבוהים מתוכם הצביעו על כך שמצבם הכלכלי גרוע יותר ממצבם לפני חמש שנים, כמו כן, אנשים בעלי מוגבלות פחות מרוצים ממצבם הכלכלי וגם פחות אופטימיים מאחרים בנוגע לעתידםהכלכלי. כך עולה ממחקר של נציבות שירות המדינה לאנשים עם מוגבלויות של משרד המשפטים שהוצג היום בוועדת הכספים של הכנסת, לרגל ציון יום לאנשים עם מוגבלויות בכנסת.

על פי המחקר, מספר בעלי המוגבלות בישראל נמצא בעלייה מתמדת בשנים האחרונות – מספר האנשים המדווחים על מוגבלות עלה מעבר לגידול שנרשם באוכלוסיה, מ – 23 אחוז בשנת 2002 ל – 25 אחוז.
למעלה ממיליון איש מדווחים כיום על מוגבלות מתוכם 440 אלף מדווחים על מוגבלות חמורה.

מבחינת מגזרים, שיעורי מוגבלות במגזר הערבי ומקרב עולי 1990 גבוהים יותר מאשר במגזר היהודי ובקרב האוכלוסיה הוותיקה.

מבחינת אזור מגורים,ישנם ריכוזים גבוהים יותר של בעלי מוגבלות במחוזות הצפון והדרום, ושיעורים קטנים יותר במחוז ירושלים וביישובים ביהודה ושומרון.

מבחינת מבחינת מצב כלכלי – למעלה מ – 30 אחוז מבעלי המוגבלות החמורה ו – 21 אחוז מבעלי המוגבלות המתונה מדווחים על כך שהם חשים לעיתים קרובות עניים, לעומת פחות מ – 10 אחוז מהאוכלוסיה הכללית שחשים כך.

הדוח קובע כי לאנשים עם מוגבלות בישראל הכנסה נמוכה בהרבה מזו של אנשים ללא מוגבלות, ומצב זה לא השתנה בשנים האחרונות. מבחינת תעסוקה – אנשים עם מוגבלות משתתפים מעט בשוק העבודה ומבין אלו שמנסים יש שעורי אבטלה גבוהים, דבר שלא השתנה בשנים האחרונות. כתוצאה מכך – שיעור המועסקים בקירבם הוא נמוך מאוד ויורד עם העלייה ברמת המוגבלות.

עוד קובע הדוח כי ישנה אי הלימה בין הדיווח העצמי על מוגבלות לבין קבלת קיצבת מביטוח לאומי. מתברר כי רק חלק קטן מהאנשים עם מוגבלות חמורה – 40 אחוז, מקבלים קצבה מביטוח לאומי, כאשר רק שליש מתוכם מקבלים קצבת נכות כללית.

מסקנות – הדוח קובע כי בשנם האחרונות לא ניתן לזהות שינויים משמעותיים ובוודאי לא שיפור במצבם של אנשים עם מוגבלות, למרות הפעילות שנעשית בתחום זה ומצבם של בעלי המוגבלות מבחינת הפערים הכלכליים רחב יותר בהשוואה למדינות מערביות אחרות.

עוד קובע הדוח כי מצבם הכלכלי הירוד שלבעלי המוגבלות הוא ”ממצא מדאיג” והוא מחייב בחינה ציבורית מעמיקה יותר של הנושא, במיוחד לאור העובדה שאנשים עם מוגבלות מדווחים על הידרדרות במצבם בשנים האחרונות.”

לבסוף, קובע הדוח, ”יש להדגיש את הממצא כי הפערים בתעסוקה בין אשים עם מוגבלות לאוכלוסיה הכללית מתרחבים יותר בגילים היותר מבוגרים שלכוח העבודה ותהליך ההזדקנות שאנחנו נמצאים בתוכו בשנים האחרונות ואשר צפוי להחריף בעתיד עושה את הממצא הזה למדאיג במיוחד”.

יו”ר ועדת הכספים, ח”כ סטס מיסז`ניקוב: ”למרות מצבם העגום של בעלי המוגבלות כפי שבא לידי ביטוי בנתונים, בחוק ההסדרים החדש יש גזירות נוספות נגד בעלי המוגבלות ויש הפחתה בתמריץ המוענק להם ליציאה לעבודה. הוחלט לקיים בחודש ינואר ישיבה משותפת של ועדת הכספים והעבודה והרווחה כדי לבחון את נושא הקיצבאות המוענקות לבעלי המוגבלות וכיצד ניתן להעלות את השכר שלהם ונמשיך, כמובן, להיאבק בכל ערוץ אפשרי בגזירות נגדם”.

מאמרים נוספים בנושא

הירשמו לנגישון והשארו מעודכנים
תשאירו מייל עכשיו ונדאג שתשארו מעודכנים כל הזמן