Skip to main content

חדשות

הצגת התוכנית להתמודדות עם מצוקת ניצולי השואה בישראל

קטגוריה: Access Israel News

260,000 ניצולי שואה חיים בישראל כיום
כ- 160,000 מתוכם אינם זכאים לפיצויים כלשהם, 23% מהניצולים חיים בעוני.
חה”כ פרופ` מיכאל נודלמן: ” 25 הצעות חוק לרווחת ניצולי השואה מצויות כרגע בשלבי חקיקה שונים בכנסת.אני מברך את שר הרווחה על גיבוש תכנית מקיפה וחשובה לרווחת ניצולי השואה בישראל” .

ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות בראשות חה”כ פרופ` מיכאל נודלמן קיימה היום ישיבה בנושא: הצגת התוכנית להתמודדות עם מצוקת ניצולי השואה בישראל – בהשתתפות חה”כ יצחק הרצוג, שר הרווחה, השירותים החברתיים והתפוצות.

חה”כ פרופ` מיכאל נודלמן, יו”ר הוועדה: ”25 הצעות חוק לרווחת ניצולי השואה מצויות כרגע בשלבי חקיקה שונים בכנסת. אני מברך את שר הרווחה על גיבוש תכנית מקיפה וחשובה לרווחת ניצולי השואה בישראל”

חה”כ יצחק הרצוג, שר הרווחה, השירותים החברתיים והתפוצות: ”פקידי האוצר הם שבולמים כרגע את קידום ההצעות בטיפול במצוקת ניצולי השואה” – תקף הבוקר השר בעת שהציג בפני הוועדה את התוכנית שגיבש מנכ”ל משרדו, נחום איצקוביץ בנושא, הוא הוסיף כי: ”כדי להתמודד עם מצוקת הניצולים נדרשים משאבים, אך עד כה האוצר מסרב לדון בכל החלופות והמודלים שהוצעו על ידינו ועל-ידי אחרים: ”אני חושב שזו טעות קשה להתעלם מן הבעיה. יש ריבוי הצעות כעת בכנסת. יש צורך לאחדן, לאמץ מתווה מוסכם ולבנות מודל נכון למימון, גם חוץ ממשלתי בהתחשב באילוצי התקציב וציר הזמן”. השר הרצוג ציין כי פנה לראש-הממשלה לקיים דיון מיידי במליאת הממשלה להפעיל מתווה ליישום התוכנית או חלקים ממנה בתקציב 2008. השר הרצוג ציין כי במקביל הוא ומשרדו מקדמים תוכנית מקיפה לסיוע והעצמת ניצולי שואה בקהילה בשילוב של גורמים ממלכתיים, עירוניים, התנדבותיים ופרטיים שיתנו תמיכה מלאה לניצולי השואה בקהילה ביחד עם הפעילויות הקיימות בשטח.

מר נחום איצקוביץ, מנכ”ל משרד הרווחה והשירותים החברתיים: הציג את עיקרי התכנית שגיבשה ועדה בינמשרדית בראשותו ודווח לוועדה על כי מאחר שלא קיימת כיום הגדרה מוסכמת לניצולי שואה הציעה הוועדה שההגדרה תהייה רחבה ותכלול:

א. מי שהיה בתקופת השלטון הנאצי בגרמניה
ב. שהה בשטחי כיבוש גרמני בתקופת הכיבוש
ג. שהה במדינות ששיתפו פעולה עם גרמניה או בשטחים שהיו תחת מרותם, בתקופות הרלבנטיות
ד. ברח משטחים שנכבשו ע”י גרמניה בסמוך לפני הכיבוש

הוא הציג שתי חלופות אפשריות לסיוע כספי:


א. תגמול חודשי שישלים את הכנסת הניצול ל-3,221 ₪ ליחדי, 4,269 ₪ לזוג זכאים לתגמול: כ-150,000 איש עלות שנתית כוללת: 1.2 מיליארד ₪.
ב. תגמול חודשי של 1,040 ₪ לכ-55,000 מקבלי השלמת הכנסה, מענק שנתי של 5,000-6,000 ₪ לכ-125,000 ניצולים שאינם מקבלים השלמת הכנסה או קצבה, עלות שנתית כוללת: 1.3-1.45 מיליארד ₪.


חה”כ צבי הנדל: ”ודאי שעדיף לקדם תכנית מקיפה ובנויה לתלפיות, אך חשוב שלא תטורפד חקיקה בצנרת”.

חה”כ אורית נוקד: ”צריך לעשות הכל על מנת שאנשים ותיקים, קשישים יחיו בכבוד במדינה זו. מקווה שהיום נצעד צעד קדימה. על מנת שתכנית זו תצא לדרך”.

חה”כ מרינה סולודקין: ”11 שנים נאבקנו לקדם חקיקה כשתפטור ממיסוי תשלומים מגרמניה לניצולי השואה. זו בושה וחרפה שמכל יוזמת חקיקה מסירים קודם כל את הענקת תעודה לניצולי השואה”.

חה”כ יצחק זיו: ”הדרך לגיהנום רצופה כוונות טובות מזעזע לראות איך הכל דורך במקום. אני מקווה שהשר הרצוג יביא לפתרון הבעייה בהקדם”.

חה”כ ליה שמטוב: ”תודות לחקיקה ביוזמת חה”כ יורי שטרן ז”ל, שנתקבלה לאחרונה יקבלו לראשונה ניצולי השואה בחודש אוגוסט הקרוב מענק חצי שנתי. היא קראה למנוע פגיעה בניצולי שואה העוברים מקיצבת נכות לקיצבת זקנה”.

חה”כ זאב אלקין אמר לשר האוצר: ”נדמה לי שאתה הראשון שמוכן להרוג את הפרה הקדושה ולהגדיר מיהו ”ניצול שואה”. זהו מצב בלתי אפשרי ש- 168,000 מתוך 256,000 ניצולי שואה אינם זוכים לכל סיוע. חשוב להגדיר מפורשות למה הכוונה בהגדרת ניצולי השואה: ”בסמוך לפני הכיבוש”.

מר נתן לבון מארגון כן לזקן: ”יש לפעול להעברת כל הכסף ישירות לניצולים ולא לפעולת הנצחת השואה”.

גב` אברהם רות, יו”ר החברה לאיתור ולהשבת נכסים של נספי השואה: ”לפני 62 שנה לא שאלו מי הם ניצולי שואה אלא מה לעשות למענם. כולם יודעים מיהו ניצול שואה. אולי עדיף שנמות כולנו בלי בלבול מח והקמת עוד ועוד ועדות”

מר כפיר יעקב, ניצול שואה: 1/3 מהלוחמים במלחמת השחרור היו ניצולי שואה. חשוב שהמדינה תערוך יום הצדעה לניצולי שואה”.

גב` גיטה קויפמן: יו”ר עמותת ניצולי מחנות ריכוז וגיטאות: ”יש מקום להבחין בהגדרה בין ניוצלי שואה שהיו בטריטוריה כבושה לבין אלה שהוגלו ע”י השלטונות הסובייטים לטריטוריה כבושה”.

גב` רחל ביאלה מעמותת ”יש”: ”לא יתכן שפקידי האוצר ישלטו בחברת נכסים”

מר אבנר שלו, יו”ר הנהלת יד ושם: ”צריך למצא פתרון למצוקת ניצולי השואה. 90% מהניצולים סבורים שקיום הזיכרון זו מצוות חיים. זו הסתה לומר שכספים המיועדים לרווחת הניצולים מועברים ליד-ושם, שכן פחות ממחצית תקציב יד ושם הוא מן המדינה”.

מר יחיאל פרנקל, הקרן לרווחת נפגעי השואה בישראל: ”המדינה הפשיטה מזכויות את ניצולי השואה. לראייה בעל 25% נכות מקבל מגרמניה 440 יורו לחודש בעוד שממדינת ישראל מקבל ניצול בעל אותם אחוזי נכות רק 1040 ₪.”

יו”ר הוועדה חה”כ מיכאל נודלמן סיכם את הישיבה ואמר כי הוועדה תסייע לקדם וליישם את תכנית השר.

מאמרים נוספים בנושא

הירשמו לנגישון והשארו מעודכנים
תשאירו מייל עכשיו ונדאג שתשארו מעודכנים כל הזמן