ועדת העבודה, הרווחה והבריאות, בראשות חה”כ משה שרוני, אישרה היום לקריאה ראשונה הצעת חוק של חבר הכנסת ואסל טאהא ואחרים, המגדירה את האוטיזם בין המחלות המוגדרות כנכות סומטית. נכות שבעתיה המטופל מקבל טיפולים פרה-רפואיים כגון: טיפול בהפרעות בתקשורת, ריפוי בעיסוק ועוד עד גיל 18. במצב הקיים היום, ילדים אוטיסטים זוכים לקבלת שירותים מידי קופות החולים רק עד גיל 3.
חה”כ ואסל טאהא, יוזם החוק: ”הצעת החוק עושה צדק עם קבוצת חולים שסובלת רבות ועד כה החוק התעלם מהם”.
חה”כ משה שרוני, יו”ר הוועדה: ”מדובר בקבוצת חולים שהמדינה חייבת לתת מענה לצרכיהם. רק כ-18% ממבוטחי קופות החולים מנצלים את השירותים שהם אמורים לספק להם, אבל כשנוצר צורך מיוחד נדרשים המבוטחים לשלם את עלות הטיפול מכיסם”. לדעתו, יש לאשר פעילותן של יותר קופות חולים על מנת ליצור תחרות גדולה יותר בין הקופות.
חברי הכנסת נדיה חילו, דוד אזולאי, ג`אלב מג`אדלה ממציעי החוק קבלו נגד משרד הבריאות על כך שהוא לא זה היוזם את התיקון בחוק ביטוח בריאות המאפשר לקבוצה כה חלשה ותלותית באוכלוסייה לקבל את מלוא זכויותיה. הם הוסיפו כי אלמלא יוזמת החקיקה הפרטית מצבם של החולים היה עומד ותלוי כפי שהוא מזה 11 שנים.
ח”כ רן כהן טען כי יש להרחיב את התיקון כך שהוא יכיל את כל מחלות הילדים על מנת שאלה יקבלו את הטיפול על ידי קופות החולים.
פרופ` אשר אור-נוי, נציג משרד הבריאות טען בוועדה כי הטיפולים שמקבלים האוטיסטים אחרי גיל 3 הם בעיקר טיפולים התפתחותיים ולא פסיכיאטריים, ולכן על קופות החולים לשאת בהוצאות הטיפול ובמתן הטיפול.
עו”ד נתן סמוך, מהלשכה המשפטית במשרד הבריאות הבהיר לוועדה כי הנושא נמצא בדיונים בבית הדין האזורי לעבודה. ”אני רואה בהצעת החוק אמירה של הכנסת המבקשת לחדד ולהבהיר את עמדתה בשל הפרשנויות השונות שניתן לחוק הקיים על ידי קופות החולים ומשרד הבריאות”.
לדעת ראובן קוגן, נציג אגף התקציבים במשרד האוצר לא צריך להתקדם בהצעת החוק. הדרך המקובלת היא להחיל את הטיפולים ההתפתחותיים במסגרת סל הבריאות ולא בהצעת חוק נפרדת.
יניב, הורה לילד אוטיסט: ”סוף סוף הצדק מתחבר עם השכל הישר. אני מכיר ילדים רבים שללא סל הטיפולים היו במקום קשה. בני משולב בכיתת לימודים רגילה ולומד במסגרת של לימודים לילדים מחוננים”.
שי, אבא לשני ילדים אוטיסטים, גילאי 7 ו-13: ”מכרתי את הבית כדי לאפשר לילדיי לקבל את הטיפול שהמדינה היתה חייבת לתת להם. אני קורא לוועדה לקדם את הצעת החוק בדחיפות ולהציל אותנו מן המלחמה המתמשכת בין קופות החולים למשרד הבריאות. אותנו לא מעניין מי צריך לתקצב את הטיפול, אנחנו תובעים לתת אותו לילדינו”.
נציגי קופות החולים טענו שאכן הם מסכימים שהאוטיסטים זכאים לטיפול שיאפשר להם להשתלב בחברה. על פי המצב החוקי הקיים הקופות לא צריכות לתת את אותם טיפולים להם הם נזקקים. מדובר בשירותים פסיכאטריים שהם באחריות המדינה. מר צוקרמן, נציג שירותי בריאות כללית: ”אנו תובעים להגדיר את סל השירותים להם זכאים האוטיסטים, לאבחן אותו כלכלית ואחר כך לקבוע על מי חלה האחריות לתת את אותו סל השירותים”.
ועדת הבריאות של הכנסת אימצה את עמדת המדינה לפיה הצעת החוק משקפת את המצב המשפטי הקיים. התיקון נועד רק כדי להבהיר את ההגדרה של נכות סומטית, ולכן אין להצעת החוק עלות תקציבית.