הודעה לעיתונות מטעם ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות
השר אביגדור ליברמן, סגן ראש הממשלה, השר לנושאים אסטרטגיים ויו”ר ועדת שרים לענין הסדרתן והשבתן של הזכויות הסוציאליות לעולים ממדינות מוצאם דווח היום לוועדה על ההתקדמות בתחום הסכמי הפנסיות הבי-לטריליות לעולים ממדינות מוצאם.
חה”כ מיכאל נודלמן, יו”ר הוועדה הבהיר: ”מעל 4 שנים מטפלת הוועדה בקידום הסכמים פנסיונים עם מדינות בריה”מ לשעבר. במגעים עם אוקראינה, כאשר כמעט הושג הסכם פנסיה הובהר לנו כי חייבת להיות פנייה מצד הממשלה, לכן פנינו לראש-הממשלה. הוועדה מברכת על כך שהוקמה ועדת שרים לנושא בראשות השר אביגדור ליברמן. אני קורא לחברי הכנסת ולראשי אגודות ידידות עם מדינות חבר העמים להמשיך ללחוץ ולעבוד להשגת הסכמים רבים ככל האפשר, שיאפשרו ייצוא פנסיות לעולים חדשים שצברו זכויות פנסיוניות במדינות מוצאם. הוועדה משבחת את עו”ד יעקב ששפורטה, מהמוסד לביטוח לאומי על מאמציו ועבודתו הקשה משך שנים רבות לקדום הסכמים בי-לטרליים עם מדינות חבר העמים לשעבר”.
השר אביגדור ליברמן, סגן ראש הממשלה, השר לנושאים אסטרטגיים ויו”ר ועדת שרים לענין הסדרתן והשבתן של הזכויות הסוציאליות לעולים ממדינות מוצאם:
”עד היום נחתמו הסכמים לייצוא פנסיה עם 15 מדינות.
8, מתוך 15 מדינות בריה”מ לשעבר, הביעו נכונות להגיע להסכמים לתשלום פנסיה גם ליוצאי מדינתם החיים בישראל. מדובר בכ-400,000 איש שעבדו מעל 20 שנה במדינות חבר העמים טרם עלייתם לישראל, וצברו זכויות פנסיוניות.
אזרביז`אן הביעה נכונות להגיע להסכם ונקבעה פגישה לחודש ינואר. נפגשתי עם נשיא אוקראינה, הם מקשים בכך שמבקשים לקשור את תשלום הפנסיות, עם ויזות ואישורי עבודה לעובדים יוצאי אוקראינה העובדים בישראל ללא אישור. עם זאת הסכים נשיא אוקראינה להפריד את המו”מ לגבי מנטרלי אסון צ`רנוביל מן ההסכם לגבי יתר העולים. הוא דיווח על פגישתו עם מבקר המדינה הרוסי שחזר על התחייבות רוסיה לשלם פנסיה. לדבריו, כיום משלמת רוסיה פנסיה לכ-30,000 אזרחיה שעזבו אותה אך שמרו על אזרחות רוסית. הוא עמד על הקושי בהשגת הסכמים פנסיוניים בהעדר נתונים על כמות הזכאים מכל מדינה שכן שנים רבות צויינה בנתוני משרד הפנים רק ארץ מוצא בריה”מ – ללא ציון מפורש של מדינת המוצא. הוא ציין לשבח את הנתונים שנאספו במשרד הקליטה. לדבריו המגעים עם קזחסטאן ואזרביז`אן הן על סדר היום. לאחרונה הושג הסכם עם צ`כיה, ועם סלובקיה אנחנו קרובים לחתימה”
חה”כ מרינה סולודקין: ”חל שינוי מבורך במשרד החוץ, השרה הנחתה את כל השגרירים לקדם את נושא ההסכמים הפנסיוניים” היא הוסיפה ”בלרוס דרשה מפורשות – פנייה מנשיא מדינת ישראל ואז תסכים לקדם את ההסכם. הדבר יסיייע לכ-12,000 עולים שצברו בבלרוס זכויות פנסיוניות”.
עו”ד יעקב ששפורטה, הלשכה המשפטית, המוסד לביטוח לאומי שזכה לשבחים רבים על עבודתו הקשה ורבת השנים בתחום, אמר: ”הקמת ועדת שרים לנושא הפנסיות מהווה הצהרה של המדינה בדבר חשיבות הנושא בעיניה”. ”המדינה מייבאת פנסיות בגובה של 1.8 מיליארד ₪ מ-15 מדינות ומייצאת 13 מיליון ₪. לאור החלטת האיחוד האירופי לייצא פנסיות – יש מקום להפעיל לחץ על ליטא, לטביה ואסטוניה. ביחס לרוסיה הוא הדגיש כי חשוב לשכנע אותה לשלם גם לעולים שלא שמרו על אזרחות רוסית. חשובה עבודת השגרירות מול המוסד לביטוח לאומי בכל מדינה בה הם מכהנים לשם יצירת אמנה.
חה”כ יוסף שגל: ”חשובה העבודה הקונסטרוקטיבית עם שגרירינו. ייתכן שבשנת 2008 יושגו תוצאות קונקרטיות בהסכם עם אזרביז`אן.
חה”כ סופה לנדבר: ”העלאת דרג המגעים לממשלה פותחת דרכים למשא ומתן. הדבר יהווה תקדים למדינות אחרות. תחילת ההליך מול קזחסטאן ואזרביז`אן מאד חשוב.
חה”כ רוברט אילטוב: ”אזרחי ישראל המקבלים פנסיה מיובאת מרוסיה נאלצים לוותר על כ-1/3 בשל עמלות הבנקים. השר ליברמן השיב לו כי המפתח לפתרון הסוגייה בידי הרוסים וכי הוא הביא זאת לפתחו של המבקר המדינה הרוסי”.
חה”כ שרה מרום קראה להרחיב עריכת ההסכמים לכל הגוש המזרחי כולל רומניה, הונגריה ופולין.