יחידה 8200 של אגף המודיעין בצה"ל ידועה כאחת היחידות המצטיינות בצבא.
המתגייסים אליה עוברים מיונים קפדניים ומשובצים לתפקידים איכותיים ומורכבים.
לאחרונה, בעקבות יוזמה של אקים וצה"ל, שולבו שני צעירים הסובלים מפיגור שכלי ביחידה היוקרתית, ובעוד כחודש הם יהפכו לחיילים מן המניין.
בעוד כחודש, בתום חצי שנת ניסיון בהתנדבות, יהפכו השניים הסובלים מפיגור שכלי לחיילים מהמניין באחת היחידות האיכותיות בצה"ל בכלל ובאגף המודיעין בפרט – לראשונה מאז החל שילובם של צעירים הלוקים בשכלם במסגרות צבאיות.
"עד היום רוב החבר'ה כמוהם שולבו במחסנים – פרקו ארגזים או קיפלו חולצות ומכנסיים", סיפר רב סמל בכיר ד', ראש מדור השבתות, מכירות ואיכות סביבה ב-8200. "בעקבות יוזמה משותפת של אקים ואגף כוח האדם במודיעין, הוחלט לנסות לשלב אותם ביחידה, ותשמע, במילה אחת – הצלחה".
השניים מגיעים מדי יום מנתניה לגלילות. יעיש, המתגורר ביחידת דיור מוגן עם כמה מחבריו, הופקד על מלאכת פירוק עד לבורג האחרון של מחשבים שיצאו משימוש באמ"ן, שעד להגעתו היו נשלחים ישירות לגריסה ולהשמדה.
מאז הגעתו ליחידה דואג יעיש לפרק את לוחות האם של המחשבים, ולאחר גריסתם של החלפים בצורה מסודרת הם מוצאים לגריסה במסגרת מכרז שאף מכניס תזרים נוסף לקופת היחידה.
"זה לא היה קל, בהתחלה היה לו קשה להחזיק פלאייר ולפתוח אותו, אז הבאנו לו פלאייר קפיצי. גם עם המברג היה לו קשה כי הידיים רעדו בהתחלה, הוא נדרש להפעיל מחשבה ושרירים שלא הפעיל בעבר", אמר רס"ב ד'.
גם לרעות נדרשו שעות ארוכות של למידה כאשר הופקדה על מיון וספירה של חלפים מכניים שמגיעים למחסני היחידה, ובצמצום נפח המלאי העצום. לאחר שאיחרה להגיע בבוקר לבסיס כמה פעמים הסביר רס"ב ד' לרעות מדוע חשוב להגיע בזמן, ובתגובה היא ציירה לו ציור עם הכיתוב, "מצטערת על הייחור" (הטעות במקור, י.ג.).
"בהתחלה אמרו לי שהיא בקושי תצליח לספור עד 10, היום היא משננת את המספרים הקטלוגיים ומצליחה למצוא חלקים שהגיעו בטעות לארגז מסוים, ולהתריע בפנינו", הוסיף.
נציגי אקים שהמליצו למפקדי היחידה לגייס את יעיש ורעות לשורותיהם הסבירו כי השניים יוכלו לבצע כל פעולה שתידרש, ולאחר שיבצעו אותה בליווי המפקדים כמה פעמים, הם יזכרו היטב את סדר הפעולות. "זה נכון, כמו ההגעה לבסיס-אוטובוס, ירידה בצומת, המתנה לאוטובוס נוסף והליכה למשרדי היחידה באותו מסלול בדיוק מדי יום, כשהם לא סוטים מטר ימינה או שמאלה – כך גם בעבודה היומיומית, הם כבר עושים אותה במקצוענות לכל דבר", אמרו ביחידה.
ביום הזיכרון שחל בשבוע שעבר קיבלו השניים תעודות הצטיינות יחידתיות כמתנדבים, ובעוד כחודש הם יגיעו לבסיס הקליטה והמיון, שם יעברו הליך חיול מזורז, ובסיומו יחלו בשירות צבאי שיימשך כשנה.
בעקבות ההצלחה בשילוב יעיש ורעות ביחידת 8200, שולב לאחרונה אחד מחבריו של יעיש בפעילות התנדבותית בבסיס ההדרכה של חיל המודיעין, וכעת מקווים להמשך שיתוף הפעולה שממנו יוצאים נשכרים כל הצדדים.
"כששאלו אותי למה אני מתגייס אמרתי שאני רוצה לתרום למדינה", הסביר אתמול יעיש, "האוכל פה טעים מאוד, יותר מהמקום שעבדתי בו פעם, והחברים שלי מקנאים בי שאני בצבא והם לא".
בשנת 2009 נרשמה עלייה של כ-20% בכמות הבקשות להתנדב לשירות צבאי שהוגשו על ידי מועמדים לגיוס שקיבלו פטור מסיבות שונות, בעיקרן בריאותיות. "חלק מהמתנדבים עושים תפקידים מאד מעניינים ואנחנו עושים הרבה מאמצים לשלב אותם בצבא", אמרה אתמול רס"ן מאיה יזרעאלי, ראש מדור ת"ש ומתנדבים.