Skip to main content

משרד התחבורה מונע `תג נכה` מנכים

קטגוריה: Access Israel News

”בגלל קומץ המוציאים במרמה תג נכה, מענישים קולקטיבית את כל הנכים וממררים את חייהם עד לקבלת התג”, כך יו”ר הוועדה לפניות הציבור, ח”כ אורי מקלב (יהדות התורה), בדיון על הסחבת הבלתי נסבלת במשרד הרישוי, במתן תווי חניה לנכים, אתמול ד` 22.12.2010. מקלב קרא למשרד התחבורה להתחשב בבעלי נכויות קבועות ובלתי הפיכות ולא לחייבם לאשר שוב ושוב את נכותם.

הדיון התקיים לבקשת יו”ר ארגון הנכים בישראל המיוחד (אהב”ה), אבנר עורקבי, בעקבות פניות נכים והורים לילדים נכים, שמשרד התחבורה, מונע מהם `תג נכה`. עורקבי תהה, מדוע הנכים נאלצים לעבור שבעה מדורי גיהנום, כדי לממש את זכותם לחופש תנועה. ”הנכים שבעים מוועדות וביורוקרטיות” אמר. עוד התלונן, על-כך שהורים לילדים עם נכויות קשות, נאלצים לעבור בדיקת זכאות לתג נכה, אחת לשלוש שנים, המהווה מעמסה עצומה, מעבר לסבל מעצם היותם הורים לנכים. ”ילדים עם נכויות קשות, לא הופכים בריאים עם השנים, אז למה לא נותנים להם תג נכה לצמיתות?” תהה.

בדיון השתתפו הורים לילדים נכים שבקשותיהם נדחו, מבלי שזכו לקבל נימוקים. א`, אב לילדה בת שבע וחצי עם תסמונת רט, המלווה בניוון שרירים, קשיי נשימה ובעיות נוספות, נדחה כשביקש לחדש את תוקף התג נכה וגם הערער נדחה. לדבריו, הרופא שדן בערעור, הוא חלק מהצוות שדחה את הבקשה הראשונה ומכאן, שאין באמת אפשרות לערער. ”התסמונת רק מחמירה, אז מדוע נדחית הזכות לתג נכה?” שאל. מ`, אם לילדה בת עשר וחצי, הסובלת מפיגור ואוטיזם, עם שיעור נכות 150%, הלינה על-כך שצריכה לחדש את תג הנכה כל שלוש שנים. ”ילד אוטיסט עם פיגור שמסוגל ללכת, עדיין צריך ליווי עד היעד אליו הוא הולך, מחשש שייפגע. מניעת הגישה הישירה למקומות ע”י חניית נכים, גורמת סבל רב וסרבול להורים” אמרה.

סגן מנהל אגף הרישוי במשרד התחבורה, חנן אהרון, אמר שיש 100 אלף תגי חנייה לנכים, מספר שאיננו פרופורציונלי לכמות הנהגים ולמספר החניות לנכים. לדבריו, המשרד סופג ביקורות על-כך שלנכים רבים לא נותרים מקומות פנויים עקב ריבוי התגים. אהרון: ”היתה יד קלה על ההדק וניתנו המון תגים לצמיתות. מטרת ההקשחה במתן התגים, נובעת מדאגה לנכים, כך שמי שזקוק באמת, יקבל!”. ”נכים שאינם מסוגלים לנהוג כלל, קיבלו תגים והדבר נוצל ע”י בני משפחה. כיום הכל נבדק ומאומת” אמר. היו”ר מקלב העיר על-כך: ”יחד עם זאת, בעלי נכויות קבועות ובלתי הפיכות בגילאי 40 – 60 יישארו נכים ועל-כן יש להעניק להם תג נכה לצמיתות”.

לדברי אהרון, ב-2010 הוגשו 21,423 בקשות, שמתוכן 11,245 חדשות ו-10,000 לחידושים. נדחו 3,011 ומ-2,000 בקשות נתבקש מידע נוסף. 500 בקשות אושרו לצמיתות. ראש חוליית תעבורה במשרד לביטחון פנים, רפ”ק רוני לוינגר, התייחס לטענה שחוק חניות נכים אינו נאכף. לדבריו, השוטרים מונחים לאכוף אותה. עוד טען, שיש מו”מ עם הרשויות המקומיות, שעקב בעיות בתמרור הולם, המשטרה נמנעת לעיתים, ממתן דוחו”ת, אך העניין ייפתר. ”קיימת בעיה של זיופי תגי נכה, אך נעשו שינויים וכיום קשה יותר לזייפם” אמר.

רופאת מחוז מרכז במשרד הבריאות, ד”ר עפרה חבקין, אמרה שלצמצום מספר הוועדות שעל נכה לעבור, ועדת נכות כללית במוסד לביטוח לאומי, שכוללת את כל המחלות ורופאים מפרופסיות שונות, היא זו שצריכה לבדוק את הנכים ולהמליץ על מתן תג נכה. עוד אמרה, שמשרד התחבורה פועל בניגוד לחוות דעת משפטית שאוסרת על רופא לנפק אישור לקבלת תג נכה, מבלי לבצע בדיקה רפואית, כפי שנעשה כיום. עו”ד עירית שביב-שני מנציבות שוויון לאנשים עם מוגבלויות ועו”ד מיה גפן מנהלת הקליניקה לזכויות אנשים עם מוגבלויות באוניברסיטת בר-אילן, קראו לחשיפת הקריטריונים לאישור תג נכה ולנמק בקשות שנדחות.

יו”ר הוועדה מקלב, דרש ממשרד התחבורה לקבוע שבעלי מחלות חשוכות מרפא ובלתי הפיכות, יקבלו תג נכה לצמיתות וכן שילוב רופא ילדים כשנדונות בקשות של הורים לילדים נכים. מקלב הודיע שהוועדה תעקוב אחר התקדמות העניין.

מאמרים נוספים בנושא

הירשמו לנגישון והשארו מעודכנים
תשאירו מייל עכשיו ונדאג שתשארו מעודכנים כל הזמן