Skip to main content

חדשות

”נכים פונים למאכערים למימוש זכאותם לקצבאות הביטוח הלאומי”

קטגוריה: Access Israel News

”בגלל שלושה אחוז ופחות של רמאים, המוסד לביטוח לאומי ממרר את חיי הנכים הפונים לוועדות הרפואיות, כך שיתייאשו ויוותרו על זכותם לקצבה”, כך יו”ר הוועדה לפניות הציבור, ח”כ אורי מקלב (יהדות התורה), בדיון על תלונות אזרחים על הוועדות הרפואיות של המוסד, היום ג`, 8.3.2011. מקלב קרא לביטוח לאומי לשנות את הגישה ולשים קץ לאינסוף הביורוקרטיה, שנועדה למנוע מהנכים מלממש את זכאותם לקצבאות. עוד קרא להגדיל את מספר הרופאים בוועדות הרפואיות (בהתאם להחלטת ועדת אור נוי מ-2002) ולקיים בדיקה חיצונית של תפקוד הוועדות. מקלב: ”דווקא המיעוט שמתחזים, הם אלה שמתמידים ולא מוותרים עד שיעלה בידם להוציא כספים במרמה”.
ח”כ אברהם מיכאלי (ש”ס), שהניח הצעת חוק להקמת רשות חיצונית שתפעיל את הוועדות הרפואיות, אמר שהבעיה הינה בכך שהביטוח הלאומי משלם את שכרם של רופאי הוועדות ועל-כן, גם אם יש התיימרות שלא להנחותם, הרי שאין הם גורמים `בלתי תלויים`. מיכאלי קרא להקמת גוף חיצוני אובייקטיבי בעניין.
ח”כ אילן גילאון (מר”צ), אמר שהבעיה נעוצה בתפיסה, לפיה ”יש לשלם כמה שפחות לכמה שיותר אנשים” וכי זה מה שמנחה את הרופאים הוועדות. גילאון הוסיף, שבישראל מתקיים אבסורד, כשביטוח לאומי מייצג את עמדת האוצר במקום את הציבור. ”על הביטוח הלאומי ליידע את האזרחים על זכויותיהם וכיצד עליהם לפעול על-מנת לממשן. כך זה במדינות מתוקנות, אך בישראל נכים נאלצים לפנות ללבנת פורן או למאכערים על-מנת שיידעו אותם על זכויותיהם”.
יו”ר ארגון אהב”ה (ארגון הנכים בישראל המיוחד), אבנר עורקבי, נכה 100%, טען שנקבעו לו 50% בלבד של אובדן כושר עבודה. עורקבי מתנועע באמצעות כסא גלגלים ממונע, כיוון שידיו אינן מתפקדות כראוי ואף-על-פי-כן, בקשתו להעלות את אחוזי הנכות שלו נתקלה בסירוב.
אחד הפונים לוועדה לפניות הציבור, אורי גורביץ`, סיפר כיצד המוסד לביטוח לאומי מסרב לחשוף בפניו פרוטוקול של ועדה רפואית, שלפני 3 שנים ביטלה את קצבת הנכות, לה היה זכאי, עקב חירשות בנו.
פונה אחרת, חנה כהן, אם לילדה עם שיתוק מוחין, שלאחרונה אובחנה כאוטיסטית, סיפרה על-כך שביטוח לאומי הגיש ערעור על החלטת ועדה רפואית, שקבעה לבתה 100% נכות. סיבת הערעור, מיעוט נימוקים להחלטה. עתה, היא נאבקת בערעור המוסד.
מקרה אחר, דוד נעמת, חולה לב שעבר צינטורים רבים עקב חסימות באוטם שריר הלב, העיד שאינו עובד מזה שלוש שנים. לדבריו, נאלץ לחיות מקצבה של 1,300 ₪ בלבד, עקב סירוב ועדה רפואית, להכיר באי יכולתו לעבוד. נעמת סיפר, שהדיון בוועדה ארך לא יותר משתי דקות, בהן נדרש להסיר את מעילו ולחזור וללבוש אותו. משעשה זאת, נאמר לו שניכר שהוא יכול לעבוד.
מנהל המחלקה להתפתחות הילד במשרד הבריאות, פרופ` אשר אור נוי, סיפר שבהיותו יו”ר ועדה לבחינת תפקוד הוועדות הרפואיות (2002), המליץ להוציאן מהמוסד לביטוח לאומי, אלא שלדבריו, התנגדות האוצר והמוסד לביטוחמ לאומי מונעות את הדבר.
עו”ד לאה דקל מלשכת עורכי הדין שסייעה לנכים רבים מול הוועדות הרפואיות, קראה ליתר שקיפות בנוגע להחלטות הוועדות וכן, לאפשר לנכים לעיין במסמכים שהונחו על שולחנן. כן קראה, לשקול להוציא מסגל רופאי הוועדות, רופאים שגילו יחס חוזר של זלזול ופגעו בנכים.
מנהלת אגף ועדות רפואיות בביטוח הלאומי, ירונה שלום, אמרה שמתקיימים כ- 300 אלף דיונים בשנה בוועדות ועל-כן ייתכנו טעויות. לדבריה, המוסד לביטוח לאומי עושה רבות על-מנת לצמצם את הפגיעה בנכים.

מאמרים נוספים בנושא

הירשמו לנגישון והשארו מעודכנים
תשאירו מייל עכשיו ונדאג שתשארו מעודכנים כל הזמן