Skip to main content

חדשות

שר הדתות התחייב​: מקווה מונגש לנשים עם מוגבלות בכל עיר

קטגוריה: חדשות מתחום הנגישות

שר הדתות מתן כהנא הודיע ב-8.2.22 בוועדת העבודה והרווחה, כי המשרד יפעל שבכל עיר או מועצה איזורית יונגש לפחות מקווה אחד לאנשים עם מוגבלות. לדבריו, המשרד פועל להנגשת מקוואות ותומך בהנגשת בתי כנסת. 

הועדה דנה בנגישות אנשים עם מוגבלויות למקומות הקדושים, בתי הכנסת ושירותי הדת בארץ, והיא תערוך ישיבת-מעקב אחרי התחייבות השר בעוד חודשיים.

יובל וגנר, יו"ר נגישות ישראל, ציין כי המקומות הקדושים מנוהלים בעיקר ע"י עמותות, שחסרות בדרך כלל תקציב-עודף להנגשה, וקרא לשר כהנא להציב יעד של עשר שנים, בסיומם כל המקומות הקדושים ושירותי הדת יהיו מונגשים.

ח"כ יוראי להב-הרצנו (יש עתיד) הדגיש את המחויבות החברתית להנגשת כל המקומות הקדושים בארץ, "נגישות היא הגישה השווה לכולם, אך למרות החובה החוקית כ-90% מהמקומות הקדושים וקברי צדיקים, וכמעט 100% מבתי הכנסת אינם מונגשים".

לדברי ח"כ שירלי פינטו-קדוש (ימינה) שירותי הדת איננו נוגעים רק לציבור הדתי או החרדי, אלא לכל המעוניין לבקר במקומות הקדושים, וכמיליון אנשים מבקרים מדי שנה במערת המכפלה והיא עדיין איננה מונגשת. בערים רבות אין מקווה מונגש, ועל המעוניינת לטבול לעשות דרך ארוכה מדי חודש.

לדברי שרון אבני, אמא המרותקת לכיסא גלגלים, "טהרת המשפחה וטבילה במקווה הם מיסודות הבית היהודי, אך רוב המקוואות שאני מכירה אינם מוגשים, ואני נאלצת לזחול על הרצפה כדי לטבול וזו פגיעה חמורה בכבוד הבריות. למרות עשרות פניות למועצה הדתית האזורית דבר לא נעשה, למרות שהישוב ניסה ככל יכולתו להתגייס לעזרה, אך ללא הועיל".

עקיבא ויינר, המרכז הארצי לטהרת המשפחה, גילה כי הציע לממן את הנגשת המקווה בישובה אך היו נשים מקומיות שהתנגדו לכך. לדבריו, מתוך כ-1,000 מקוואות בארץ רק 55 מונגשים, ובירושלים כולה יש רק מקווה אחד כזה.

ח"כ משה אבוטבול (ש"ס) הציע לקבוע חובה כי בכל עיר יהיה לפחות בית כנסת אחד מונגש, ואילו ח"כ חברו לסיעה אוריאל בוסו, הדגיש כי בתקציב הקודם של משרד הדתות הוקצו 30 מיליון ₪ להנגשת מבני דת, יום טוב כלפון (ימינה) הדגיש את הבושה שמרותקים לכיסא גלגלים צריכים להסתייע בטובות בכניסה למערת המכפלה, מיכל וולדיגר (הציונות הדתית) הוסיפה את הצורך בהכשרת בלניות בהתייחסות ראויה למתמודדות-נפש, ואילו יוסף טייב (ש"ס) דרש משר הדתות להציג לוח זמנים לתכנית ההנגשה.

לדברי שי גליק, מנכ"ל ארגון "בצלמו", יעד הדיון חייב להתחיל תהליך שיחייב הנגשת 10% מהמקוואות והמקומות קדושים מדי שנה. מדובר לדבריו בתקציב נמוך חסית ביותר, וניתן לגיוס ע"י קרן העיזבונות ומפעל הפיס, ובכל מקרה – על משרד הדתות להפסיק את התעלמותו.

לטענת אהרן עמנואל, מאגף מבני הדת במשרד הדתות, קיימת חובה להנגיש מקווה בכל 30 ק"מ, ומטופלת כל פניה בנושא. עמית קצין, יועץ מנכ"ל המשרד, הוסיף כי כל בניה חדשה מלווה בחובת הנגשה, וגם בפיתוח המקומות הקדושים מוטלת חובה זו במסגרת תקציבם הנמוך. ליאור חזן, רכז במרכז הארצי לפיתוח המקומות הקדושים, סיפר על פיתוח כולל הנערך מזה מספר שנים – אך תקציבו הופסק, וחיים גורן, סגן ראש עיריית תל אביב, סיפר על מיליון ₪ שהוקצו השנה להנגשת בתי הכנסת המרכזיים בעיר.

הדיון נערך במסגרת ישיבה משותפת של ועדת המשנה לעניין שוויון זכויות אנשים עם מוגבלויות, וועדת-המשנה לנגישות עירונית.

מאמרים נוספים בנושא

הירשמו לנגישון והשארו מעודכנים
תשאירו מייל עכשיו ונדאג שתשארו מעודכנים כל הזמן