Skip to main content

חדשות

תחקיר מיוחד של עמותת נגישות ישראל: 42% מהאנשים עם מוגבלויות בקו העימות אינם מוגנים

קטגוריה: חדשות העמותה

תחקיר של עמותת "נגישות ישראל" חושף את מחדל הטיפול בקרב אוכלוסיית בעלי המוגבלויות ותושבים ותיקים באזורי העימות. יותר מחצי שנה עברה מפרוץ המלחמה והדו"ח שהוצג למשרדי הממשלה השונים, לא זכה להתייחסות

יובל בננו / מעריב


רוב המקלטים בשטחים הציבוריים בערים, לא נגישים לאנשים עם מוגבלויות ולאזרחים ותיקים. בכפרים ובקיבוצים אין כלל נגישות למרחבים מוגנים ציבוריים לאנשים עם מוגבלויות בניידות. אלה רק שניים מהממצאים העולים מתחקיר שערכה עמותת נגישות ישראל בחלוף חצי שנה למלחמה, שעיקרם מתפרסם כאן לראשונה.

על פי התחקיר, גם מערכת ההתראות לחירשים וכבדי שמיעה לא אמינה. עוד עולה כי כ־50% מבתי המלון שהיו אמורים להיות נגישים כחלופה לפינוי נמצאו לא נגישים, וכי קיים מחסור בחדרי מלון נגישים לפינוי. כמו כן, כ־42% מתושבי קווי העימות עם מוגבלויות נמצאו לא מוגנים, ללא מקלט או ממ"ד נגיש, ולכ־24% מהם אין מיגון כלל. רק 4% מהם קיבלו פנייה יזומה לסיוע ממשרדי הממשלה וכ־14% קיבלו פנייה יזומה מהרשות המקומית.

ע"פ הממצאים,  אין מאגר מידע על אזרחים עם מוגבלויות הזקוקים לפינוי או מיגון בחירום, אין תוכנית מסודרת לפינוי אוכלוסיות נזקקות, אין מאגר חדרי מלון נגישים וזמינים לאזרחים עם מוגבלויות, משרד הביטחון לא השלים את תקנות החירום לאנשים עם מוגבלויות ורוב המרחבים המוגנים הציבוריים לא נגישים לנכים. 

הדו"ח הוגש לשר הרווחה יעקב מרגי ונשלח לוועדות החוץ, הביטחון והרווחה של הכנסת בבקשה לקיום דיון דחוף בנושא, אולם עד עתה לא התקבלו התייחסויות מטעם הנמענים מלבד הבטחה של משרד הרווחה להעביר את הממצאים לגורמי המקצוע הרלוונטיים. עוד עולה בדו"ח הצורך הדחוף במוקד סיוע ראשי ובמאגר נתונים על האזרחים הנזקקים לסיוע בחירום, שיכלול גם תכנון והיערכות לפינוי, מאגר חדרי מלון נגישים וזמינים, דרכי סיוע מהירות, רכבים זמינים ועוד.

בהיעדרם כל אלה, נדרשה העמותה מאז פרוץ המלחמה למצוא פתרונות יצירתיים באופן פרטני ועצמאי, מה שעיכב פינוי של אזרחים רבים שנזקקו לסיוע מאזורי העימות. כמו כן נדרשת תוכנית לתקצוב החלפת המיגוניות הלא נגישות ולהקפדה על נגישות המיגוניות החדשות. מאז ה-7 באוקטובר פעלה נגישות ישראל לחילוץ ועזרה לזקנים ונכים, בעיקר מאזור הדרום ובהמשך גם בצפון, לא פעם במקום רשויות המדינה והרבה לפניהן. נכון להיום, 18% מתושבי מדינת ישראל הם אנשים עם מוגבלות וזקנים הזקוקים לסיוע בחירום.

על פי חוק, המדינה מחויבת לנקוט את כל האמצעים על מנת להבטיח את הגנתם, אולם משרד הביטחון, שאחראי מאז 2006 על תקנות שונות לטיפול באנשים עם מוגבלויות המתגוררים בקהילה, לא השלים עדיין את תקנות החירום, ובשנתיים האחרונות פרסם רק חלק מהן. יו"ר נגישות ישראל יובל וגנר אמר: "הסחבת הזאת שמה אותנו במצב של חוסר מוכנות והיערכות". 

עוד הוסיף: "מצב מלחמה קשה לכלל האזרחים, אבל קשה שבעתיים לאנשים עם מוגבלות ומבוגרים. זו שערורייה שהכנסת אינה מקדמת דיון בנושא אקוטי כל כך, במיוחד נוכח מחדלי העבר והמלחמה בצפון, שככל הנראה תסלים. אם לא יימצאו הפתרונות בהקדם, האנשים הללו שוב יופקרו ויימצאו בסיכון בלתי סביר. מדובר בחיים ומוות". 

לכתבה באתר מעריב – לחצו כאן >>

עדה מדריכה בעמותה ומפונה במסגרת פרפל ווסט ואירית מתנדבת פרפל ווסט

מאמרים נוספים בנושא

הירשמו לנגישון והשארו מעודכנים
תשאירו מייל עכשיו ונדאג שתשארו מעודכנים כל הזמן