Skip to main content

חדשות

"91,000 פניות הגיעו למוקד למיצוי זכויות ניצולי ופליטי שואה ב-3 חודשים" טל 03-5682651

קטגוריה: Access Israel News

ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות בראשות חה"כ ליה שמטוב (ישראל ביתינו) קיימה היום ישיבה בנושא: הסיוע הניתן לפליטי השואה בהשתתפות מנכ"ל משרד הרווחה והשירותים החברתיים מר נחום איצקוביץ ומנכ"ל המשרד לענייני גימלאים ד"ר אבי ביצור. במהלך הדיון קבלה הוועדה סקירה מקיפה על הטיפול כיום בניצולי ובפליטי השואה, ממשרדי הממשלה, מוועידת התביעות, מקרן הרווחה, מהארגונים ועוד. לוועדה דווח כי 91,000 פניות הגיעו למוקד למיצוי זכויות ניצולי ופליטי שואה ב-3 חודשים. מספר הטלפון 03-5682651
 
חה"כ ליה שמטוב, יו"ר הוועדה: עלינו לשים קץ לסבלם של פליטי השואה, מדובר באנשים בני 70+, שחיים בעוני ובמצוקה קשה. הם עדיין נאבקים על כך שיכירו בהם כניצולי השואה ויתנו להם סיוע לו הם זקוקים כדי לחיות בכבוד בשארית חייהם. הם סבלו מספיק בעבר וממשיכים לסבול במדינת ישראל – מדינה שהוקמה לעם היהודי. בעבר הם סבלו מהנאצים, עכשיו הם סובלים מן הבירוקרטיה הישראלית. בכנסת ה-17 הגשתי הצעת חוק "הטבות לניצולי שואה נרדפים". תחת המונח נרדפים כלולות הקטגוריות של פליטי השואה ושל ניצוליה. בכנסת הנוכחית הגשתי שוב את הצ"ח, אני מקווה שנצליח לקדם אותה ובכך נפתור את סבלם".
 
חה"כ אברהם מיכאלי: "המדינה פשעה כלפי פליטי השואה. תיקון החקיקה טלאי על טלאי לא נותן מענה. לא נוכל לסלוח לעצמנו על נזק שלא ניתן יהיה לתקן: עלינו לבדוק אכיפת כל החקיקה ותיקוני החקיקה בנושא".
 
חה"כ מרינה סולודקין: ,למרות פריצת הדרך לטובת ניצולי ופליטי השואה ישנן עדיין קבוצות של פליטי מוסקבה ופליטי לנינגרד שלא זכו להכרה וזכויות. אין תכניות לדיור ציבורי לאותם עולים שעלו ללא רכוש, בגיל מבוגר, פליטי שואה שלא הספיקו לחסוך".
 
חה"כ אופיר פינס: "החוק המקנה הטבות למי שעלה עד שנת 1953 הוא אחת העוולות של המדינה לאזרחיה. מדוע לקח למדינה כל-כך הרבה שנים לסייע לאותם ניצולי שואה. יש לפצות את אלו שנמנע מהם לקבל סיוע רטרואקטיבית".

ד"ר אבי ביצור, מנכ"ל המשרד לעינייני גימלאים: "המשרד עוסק בפרוייקטים לעזרה לניצולי ופליטי השואה וביניהם חלוקת תקציבים ע"י המשרד בסך 15 מיליון ₪, המיועדים לתמיכה במרכז הארגונים, להנצחה ולהחזרת הרכוש היהודי ממזרח אירופה. מוקד המידע הטלפוני למיצוי זכויות ניצולי ופליטי השואה הוא ספינת הדגל של המשרד, בשיתוף משרדים נוספים.
 
נחום איצקוביץ, מנכ"ל משרד הרווחה והשירותים החברתיים: "לאחר שנתיים אינטנסיביות של פעילות בין משרדית מורכבת, הכירה מדינת ישראל בצורך להרחיב ולהגדיל את היקף הסיוע לניצולי ופליטי שואה. ניתן לחוש שיפור משמעותי הניתן לניצולי ופליטי השואה." .

שלמה גור, סגן נשיא ועידת התביעות: "ועידת התביעות חילקה 70 מיליארד דולר לכ-600,000 יהודים בעולם. 40% מכך לישראל, 28 מיליארד דולר כפיצויים אישיים. זכינו ב-14% מ-120 התביעות שהגשנו לגבי רכוש של יהודים ממזרח גרמניה כדי להבטיח שלא יחזור לגרמניה כי אם לעם היהודי". הוא הוסיף, לאחר מבצע ה- outreaching לפליטי השואה מתוך כ-7,500 פליטי השואה בישראל פנו אלינו כ-5,000 שיזכו למענק חד-פעמי של 2,566 ₪
 
יפה וולמן, עו"ס ארצית, המשרד לקליטת העלייה דווחה לוועדה כי החוברת למיצוי זכויות לניצולי שואה תתורגם לרוסית.
 
אלי כרמלי, מנהל קשרי ציבור והקרן לנפגעי טרור, הסוכנות היהודית דווח כי נעשתה עבודה מקיפה שעדיין נמשכת להגיע אל ניצולי ופליטי שואה ליידע אותם על זכויותיהם.
 
נח פלוג, יו"ר מרכז הארגונים של ניצולי השואה: "הבעייה היא ההבדל בין המעגל הראשון למעגל השני זו בעייה של הגרמנים. הם הכירו באלה שהיו תחת הכיבוש הנאצי שזכאים לקבל בתנאים מסויימים גמלה למשל אם חלו כתוצאה מכך. לאחר מו"מ עם שלטונות גרמניה הסכימו הגרמנים להעניק תשלום חד פעמי לפליטי שואה שעזבו את בריה"מ והגיעו למערב".
 
 חה"כ ליה שמטוב סיכמה את הדיון:
 
1. הועדה קוראת למשרד הגמלאים להרחיב את פעילות איתור פליטי השואה כדי לאפשר להם למצות את זכויותיהם.
2. הוועדה מבקשת שמשרד המשפטים ירכז את כל החקיקה הנוגעת לזכויות ניצולי ופליטי השואה ויציגם בפני הוועדה בצורה מסודרת בתוך 3 שבועות.
3. הוועדה קוראת למשרד הרווחה לבדוק את קבוצת הנכים העוברים מקצבת נכות לגמלת נכות (כ-19,000) ואינם מקבלים בשל כך השלמת הכנסה וכתוצאה מכך נפגעות זכויותיהם – במיוחד של פליטי השואה שבקרבם. הוועדה מבקשת להגיש לה דו"ח והמלצות כיצד ניתן לפתור את הסוגיה.
4. הוועדה תתכנס שוב בקרוב לישיבת המשך בנושא.

מאמרים נוספים בנושא

הירשמו לנגישון והשארו מעודכנים
תשאירו מייל עכשיו ונדאג שתשארו מעודכנים כל הזמן

Hidden