Skip to main content

חניית נכים בהדסה ירושלים

יש תלונות חריפות על הסדרי החניה לבעלי תג נכה בקמפוס עין כרם. חניות הנכים מרוחקות ויש הסעות שאינן מתאימות לחלק ממוגבלי הניידות. יש גם טענה על יחס הצוות למוגבלי ניידות. בהמשך מגיעות תלונות גם על קמפוס הר הצופים

 

ב- 2009 הגיעה תלונה חריפה. המצב קשה במיוחד עבור המשתמשים ברכב עם מעלית (ואן). המתלונן כותב, בין השאר:

"לאחרונה, ניסיתי מספר פעמים להגיע למרפאות או למחלקות המרכז הרפואי הנ"ל, ולא הצלחתי למצוא חניה בשום מקום סביר. מעט חניות הנכים היו תפוסות ע"י רכבים לא מאושרים וחניות אלה אינן מאימות לרכב נכים מסוג ואן ולא לפתיחת מעלון צדדי. עובדי האבטחה במקום הפנו אותי מספר פעמים לאיזור חניה מוגדר לנכים, אשר במהרה התברר כי מדובר באיזור מרוחק ביותר מהכניסה לבית החולים, המצוי בסופו של מדרון תלול. הם מציעים הסעה של נכים מהאיזור המרוחק הזה אל בית החולים, אך באותה נשימה מספרים שאין להם רכבים עם מעלונים... באחת הפעמים אמר לי מישהו מעבר לקו – למה אתה בא לבד? תבוא עם מישהו שיוריד אותך בכניסה … שאלתי ומה יעשה נכה שאין לו "מישהו" שיכול להסיע את רכב הנכים האלקטרוני שלו? ומדוע נכה תמיד צריך שיהיה לו מלווה? האם אסור לנכה להיות עצמאי? באחת הפעמים… כשכלו כל הקיצין התחננתי בפני מי שעונה בטלפון והיה אחראי לחניית נכים שימצא לי מקום לחנות, כי אני מסתובב כבר ארבעים דקות ללא הצלחה. הוא הציע שאכנס לחניית מכון שרת כי שם יש מספיק מקום בשעה זו. הגעתי למקום המיועד וכל מקומות החנייה היו תפוסות… אני רואה בכך חרפה ובושה למוסד שכזה שהפך אנשים כמוני למרמס חוצות ופוגע במעט הכבוד שנשאר לנכים מרותקי כסאות גלגלים כמוני. … אשמח לייעץ לחכמי חלם של הדסה איך להקצות בעלות אפס חניון ראוי לנכים כמוני, פשוט ע"י החלפת שלטי החניונים – חניון רגיל יהפוך לחניון נכים וחניון הנכים יהפוך לחניון אנשי הסגל של הדסה. מה יש, כבר אסור להם לצעוד כמה מטרים במעלה המדרון התלול?".

בסוף יולי 2009 הגיעה אלינו התשובה הבאה מאמרכל בית החולים:

התשובה מאשרת את ההחלטה להרחיק את חניות הנכים מהקמפוס ולגרום לתלות מוחלטת בסיוע ובהסעה ברכב המיוחד. עם כל האדיבות המובטחת, זו הרעה משמעותית ביחס לאפשרות שהייתה עד לפני כמה שנים להיכנס ולחנות עם רכב נכים בתוך הקמפוס. זה גם תקדים מאד לא רצוי שעלול להיות מיושם במוסדות ציבור אחרים. יהיו מקרים שבשביל סידור קצר בבית החולים, נהגים נכים ייאלצו לבזבז לפחות שעה בהמתנה לרכב ההסעה (בשני הכיוונים) ובמעברים לתוך הרכב וממנו.

באוקטובר 2009 הגיעה תלונה על החמרה נוספת במצב: מי שמשתמש בהסעה מאולץ לרדת מהרכב לפני הכניסה לבית החולים ולחזור אליו אחרי המחסום לצורך בדיקה בטחונית. אנשי הבטחון מסרבים לבצע את הבדיקה בתוך הרכב.  יש מידע על בעיות כניסה וחניה לרכבים עם תג נכה גם ב"הדסה הר הצופים".

 

באוקטובר 2012 הגיעה תלונה של נכת פוליו מבוגרת:

"ביום …, בצאתי מבי"ח הדסה עין-כרם, עמדתי לצאת מהדלת הצרה שהיתה פתוחה זאת כדי לקצר את הדרך אך נתקלתי לדאבוני בשומר שחסם אותי ואת בן-זוגי וסגר את הדלת ולא איפשר לי לצאת ממנה. … הוא חייך חיוך של מרוצה מעצמו תוך זלזול לזולת. ניגשנו לשער הראשי שממנו נכנסנו ועמדו שם שומרת ושומר ואלה ניסו להרגיע אותי בלעג ובחוסר נימוס. מיותר לתאר לכם עגמת הנפש וההשפלה שעברתי בדקות הארוכות האלה כשהשומרים בשפתם הזרה דיברו גיחכו ואף ציחקקו. אני שואלת אתכם, עם כל הכבוד שמוסד כמו בית חולים הדסה הדואג שתהיה נגישות לנכים המרותקים על כיסא גלגלים – מה איתנו, המוגבלים שבקושי עומדים על רגלינו ובקושי שרירי הרגליים מתפקדים? מדוע, לנו – אין חנייה קרובה וצמודה לבית החולים? מדוע אנחנו צריכים לעבור מכשולים כדי להיכנס ולצאת מבית חולים, זאת כדי לפרנס על הדרך קניון שאיתו יש הסכם שכל עובר אורח צריך לעבור דרכו? הייתי צריכה להמתין בעמידה ארוכת זמן כ-20 דקות (מצב שהקשה עלי מאד …) (ספסל אחד בלבד נמצא שם אך השומר דאג להתיישב ולהסתכל עלי בעיניים מרושעות) … חזרתי לביתי מושפלת, עייפה עם כאבי שרירים ברגליי … כל הלילה והנה היום, אני מוצאת את עצמי מרותקת במיטה ….

הרשה לי לצטט מישהו מפורום 'זכויות ומגבלות' שכותב כך:
המהפך שנעשה בהדסה בשנים האחרונות, הוא שגרם לי להצמד לתל השומר, למרות שנים ארוכות וטובות של טיפול ומעקב בידי המחלקה המעולה של בית החולים, זו שטיפלה בי במסירות… כמה עגום ועצוב שמוסד כמו בית חולים שאמור לתת מענה לחוליו!! מבריח אותם הרחק מהם לבית חולים אחר!! כמה אווילי וכמה אבסורד הוא הדבר
".

  

במאי 2013 הגיעה תלונה נוספת של בעלת תג נכה שאיחרה לתור שנקבע לה בגלל בעיות החניה והגישה מהחניה לקמפוס. צירפנו את התלונה לקודמת וקיבלנו את התשובה הבאה מאמרכל בית החולים:

"

ברצוני להביא לידיעתך שבמהלך המחצית השניה של שנת 2012, חנכנו את הכניסה החדשה לבית החולים, הכניסה הנ"ל אינה מחייבת מעבר דרך המרכז המסחרי ומחוברת באמצעות גשר נגיש להולכי רגל למבנה החניה המקורה שבו כ-1000 מקומות חניה.

 

במבנה החניה הוכשרו בקומה 0,  70 מקומות חניה מוסדרים לנכים ובקומה 7 עוד 25 מקומות.

לנכים החונים בקומה 0 מוסדר שירות הסעה באמצעות רכב מותאם, המסיע לכניסות למבני ביה"ח ולמיון.

בין השעות 07:00-16:00 מוצב במקום שומר שאליו ניתן לפנות להזמנת הסעה ובשאר שעות היממה ניתן להזמין הסעה באמצעות טלפון המוצב במקום.

 

בנוסף קיימת אפשרות להגיע לכניסה באמצעות מעליות נגישות.

 

חשוב לציין ולהבהיר שבקומת הכניסה הוכשר כביש גישה להורדה בלבד, אין בצידי הנתיב הנ"ל מקומות חניה בכלל. מקומות החניה הסמוכים ביותר ממוקמים בקומות מבנה החניה  הנמצאים  מתחת למפלס הכניסה הראשי. (שם הוכשרו מתחמי החניה לנכים).

 

אנו רואים חשיבות גדולה בקידום מהלכים להקלה על ציבור הנכים והמוגבלים ובתכנון בניין האישפוז החדש ומבנה החניה, פעלנו למתן מענה הולם, מקיף וארוך טווח.".

 

למותר לציין שגם המצב המתואר לא מאפשר תנועה חופשית בכל שעות היום של בעלי תג נכה אל בית החולים וממנו.

 

בנובמבר 2020 מגיעה התלונה הבאה על חניות הנכים בקמפוס הר הצופים:

"היום מעט לפני השעה שלוש הגעתי עם אשתי לבית החולים הדסה הר הצופים בירושלים. הרבה מחניות הנכים בכניסה למיון ולשיקום היו תפוסות על ידי רכבי ההסעות של חברת "רם-שן", שמתאספים מידי יום בשעה זו במתחם, ולא משאירים חניות נכים פנויות עבור הנכים, בהמתנה לעובדי בית החולים המסיימים את משמרתם … זהו המצב עד השעה שלוש וחצי. זה הגיע למצב בו אני מגיע לחניה פנויה, עומד שם האחראי על ההסעות מטעם "רם-שן" ומסמן למונית שלהם להיכנס ולתפוס את חנית הנכים למרות שאני מראה לו שאני עם תעודת נכה. אציין כאן שיותר מאוחר התעוררה שיחה בין כל אלה שהיו מוזמנים לשיקום לשעה שלוש, וכולם חוו את אותה חוויה. כל מקומות החניה הפנויים במתחם, תפוסים על ידי רכבי הסעות שלא מאפשרים לבעלי תו נכה לחנות. היו לי שתי שיחות טלפון עם אדם שהציג את עצמו כקב"ט של בית החולים. באחת מהן הוא הסביר לי שהוא דיבר עם הממונה עליו, שאמר לו שחניות הנכים בתוך שטח בית החולים הן שונות מהחניות הדומות, מחוץ לשטח בית החולים, ושלבית החולים הזכות לאפשר לרכבים שאינם בעלי תו נכה להשתמש בחניות הנכים. לי זה נראה הסבר מופרך ושקר גס. … אציין עוד שרכב משטרתי שהזמנתי, הגיע לבית החולים באיחור ניכר, ועוכב לשיחה עם אנשי הביטחון של בית החולים, עד שאחרון רכבי ההסעות פינה את חניות הנכים".

הנושא בבירור מול הנהלת בית החולים.

 


מידע כללי

  • אתר בית החולים.
  • מידע על חניה מאתר בית החולים. ההבחנה בין סוגי תג הנכה (שהייתה ב- 2009) לא מוזכרת, אולי בזכות העתירה של "נגישות ישראל". ב- 2012 כתוב שם: "החונים בחניון הנכים יכולים להיעזר בשומר ולהזמין אמבולנס יעודי לצורך הסעה לכניסה לבית החולים".  ב- 2020 אין בדף הזה מידע על חניות נכים.
  • מפת קמפוס עין כרם, כולל מקום חניות הנכים ותחנות ההסעה הפנימית.
  • הצהרת נגישות, כולל פירוט בנושא חניות נכים והסעות פנימיות.
  • תחבורה ציבורית, מפות וחניות נכים (דף מחלקות הילדים). כאן יש גם ב- 2012 הבחנה בין סוגי תגי הנכה: "בעליה אל חדר מיון, החניה מותרת לנכים הנזקקים לכיסא גלגלים בלבד".  בהמשך הקישור נמחק אך הציטוט ממחיש את הבעיה ביחס למוגבלי ניידות.
  • דף בית החולים ב"ויקיפדיה".
  • "הדסה תמיד לשירותכם" .ב- 2011 (הקישור נבדק במאי 2013) נכתב שם כך: "החונים בחניון הנכים יכולים להיעזר בשומר ולהזמין אמבולנס  יעודי לצורך הסעה עד לכניסות לבית החולים. השומר נמצא במקום בין השעות 16:30 – 06:30. על מנת להזמין הסעה לאחר שעות אלו יש לפנות למודיעין בית החולים  (לפי שילוט הקיים במקום). ההסעה פועלת עד השעה 23:00.".  בהמשך הקישור נמחק אך הציטוט ממחיש את הבעיה ביחס למוגבלי ניידות.
  • גרירת רכב של נכה שחנה בקרבת תחנת אוטובוס ב"הדסה" (יוני 2009).
  • תלונה על מצוקת חניה וריבוי דו"חות באזור בית החולים. "קפה דה-מרקר", פברואר 2013. הוזכר גם סימון לקוי של חניות נכים (שתוקן).
  • נושא התשלום עבור חניה נדון בתוכנית "סדר יום" ברשת ב', 21.9.2009. הוזכר שם הקושי של נכים ושל הורים עם עגלות תינוק להשתמש בשירותי ההסעה. ממי שממש חייב לחנות בתוך הקמפוס נדרש תשלום של 25 ש"ח לשעה!  "איכילוב" ו"הדסה עין-כרם" הוזכרו כבעייתיים ביותר בכתבה הזאת.  האתר נסגר.
  • מצוקת חניה לנכים בבתי חולים בישראל.

 

מאמרים נוספים בנושא

הירשמו לנגישון והשארו מעודכנים
תשאירו מייל עכשיו ונדאג שתשארו מעודכנים כל הזמן