Skip to main content

מידע מסייע

חניה לבעלי תג נכה במשחקי "מכבי חיפה" ב"סמי עופר"

באצטדיון "סמי עופר" בחיפה יש (עד שנת 2016) 113 חניות נכים. במשחקי "מכבי חיפה" רוב החניות האלה שמורות למנויים בעלי תג נכה שמשלמים תוספת של מאות שקלים בשנה עבור החניה. לצופים אחרים בעלי תג נכה אין סיכוי למצוא חניה מתאימה

.
בעת כתיבת שורות אלה הנושא מתועד היטב באתר של קבוצת הכדורגל "מכבי חיפה". רמת השקיפות גבוהה, אך התוצאה לא מקובלת עלינו.

 

חוק החניה לנכים  קובע:

"

פטור מתשלום בעד חניה במקום ציבורי (תיקון: תשס"ה)

 מקום ציבורי שהגישה הנגישה היחידה אליו לאדם עם מוגבלות היא דרך חניה במקום הציבורי הכרוכה בתשלום, תחול על המפעיל או המחזיק של המקום הציבורי חובה לשלם בעד חניה במקום האמור, בשל האדם עם המוגבלות, ….. "תשלום" – לרבות שיפוי בעד תשלום

".

 

 הטענה שנשמעת בזכות הסידור של "מכבי חיפה" היא שהתשלום הוא לא עבור חניות נכים אלא עבור שמירת חניה מסוימת עבור המנויים שמשלמים עבור זה. מנויים אלה יכולים להגיע 5 דקות לפני שריקת הפתיחה בלי חשש שייאלצו לבחור בין צעדה ארוכה ממגרש מרוחק לבין חזרה הבייתה. יש גם טענה למניעת אפלייה ביחס למנויים אחרים שרוכשים חניות:

"המועדון אינו מפלה בין אוהדים בעלי מוגבלות לכלל האוכלוסיה, ומאפשר לכל אוהד לרכוש חנייה, בהתאם לכמות המוקצית למכירה.
נכה, שאינו מסתפק בחנייה על בסיס מקום פנוי, ומבקש להבטיח לעצמו חניה בכל משחק – יכול לרכוש תו חנייה למקום מסומן (מספר חניות מוגבל).
בנוסף, אנו נפרסם באתר ובאמצעים העומדים לרשותנו, לפני כל משחק, מיקום ופרטי נציג מטעם חברת האבטחה אשר בידיו מרוכזים תווים לחניות נכים על בסיס מקום פנוי
."

(ציטוט מאתר "מכבי חיפה").

 

ביולי 2016 בדקנו את הדף שעוסק בחניה באתר של "מכבי חיפה". מצאנו שם את הטקסט הבא (בהשמטת קטעים לא רלוונטיים ובתוספת הדגשות שלנו):

"

חניות נכים
1.     באצטדיון 113 מקומות חנייה המוקצים לנכים ובעלי מוגבלויות בעלי תו מתאים. הכניסה למקומות אלה הינה על בסיס מקום פנוי או ברכישה מוקדמת של מקום חנייה (מנוי חנייה עונתי או רכישה חד פעמית).
2.     לאחר שרוב מקומות החנייה לנכים נמכרו כמנויים עונתיים (עונת 2015/16), נשמרו מספר מקומות חנייה עבור יתר האוהדים.
3.     …….
4.     במידה והנכם מעוניינים להבטיח מקום חנייה, באפשרותכם לרכוש חנייה חד פעמית בעלות 50 ש"ח. לרכישה יש להתקשר לטלפון 04-7704444. יש לשלוח בפקס או במייל תעודת נכה ותו נכה. שימו לב, נדרש לאסוף את תו החנייה מראש.

"

 

כפי שנראה בהמשך, הוגשה תביעה של אוהד קבוצה אחרת נגד "מכבי חיפה" בנושא. אוהדים נרתעים מלתבוע את הקבוצה שלהם למרות שהם כועסים מאד על הנוהל. אחד מהם כתב לנו:

"לא הייתי רוצה שתוגש תביעה כנגדם. זה כמו לתבוע את הבית, את המשפחה".

 

כתבנו לכל הנוגעים בדבר ("מכבי חיפה", הנהלת האצטדיון, עיריית חיפה, נציבות השוויון). לפי תשובות שהגיעו, האחריות היא על "מכבי חיפה" כי היא לקחה על עצמה את כל הסידורים סביב האצטדיון בזמן משחקי הבית, כולל שכירת מאבטחים / סדרנים לחניה.


 

אירועים עיקריים לפי סדר כרונולוגי

 

*. ינואר 2015 – תלונה של אוהד "הפועל באר שבע" שהגיע למשחק באצטדיון "סמי עופר". הוא סובל ממחלת ריאות שלא מאפשרת לו לצעוד למרחקים ארוכים ויש לו תג נכה. במשחק שהתקיים בינואר 2015 לא איפשרו לו לחנות בחניות הנכים הצמודות לאצטדיון. הוא גם דיווח על יחס השוטרים והמאבטחים.

*. 17.3.2015 – פנייה לעיריית חיפה שהאצטדיון באחריותה.

*. 18.3.2015 – תלונה של בעל תג "משולש" שלא התאפשר לו לחנות בחניות נכים של האצטדיון.

*. אפריל 2015 – "צו נגישות" נגד האצטדיון מטעם נציבות השוויון בעקבות סיור שהתקיים במקום.

*. 15.4.2015 – תשובת מ"מ וסגנית ראש העיר חיפה: "הנושא טופל על פי התשובה שהגיעה אלי. מקווה שלא תהיינה תלונות נוספות".

*. יולי 2015 – סיור נוסף של נציגי נציבות השוויון שבעקבותיו הפסיקו את הליכי האכיפה ("כל הליקויים … תוקנו").

*. 21.8.2015 – "בעל תו נכה לא הורשה לחנות בחניית נכים באצטדיון סמי עופר". חולה ניוון שרירים אולץ לחנות במרחק של מאות מטרים או יותר מהכניסה לאצטדיון. כתבה: מירית פנחס, "ידיעות המפרץ" ו- MYNET.

*. דצמבר 2015 – הגשת תביעה של נורית בר-חנין נגד "קשר ספורט בע"מ". התובעת היא אם לילד בכיסא גלגלים שהגיעה איתו למשחק באצטדיון ונתקלה בבעיה הידועה של מציאת חניה לבעלי תג נכה שאינם מנויי VIP.

*. יוני 2016 – נורית בר-חנין פונה ל"נגישות ישראל" באמצעות "ש.י.ל.". הם לא דיווחו על התביעה מדצמבר 2015.

*. יוני 2016 – תלונת נכה צה"ל בעל תג "משולש" על הסדרי החניה לנכים ב"סמי עופר" ובעיקר על הקפצת המחיר של חניות שמורות לבעלי תג נכה משנה לשנה.

*. 24.6.2016 – כתבה קצרה ב"רדיו חיפה" עם תגובת דובר "מכבי חיפה".

26.6.2016 – מייל להנהלת האצטדיון. התשובה המיידית הייתה הפנייה להנהלת "מכבי חיפה".

*. 10.7.2016 – תשובה מעניינת של רכזת הנגישות העירונית. היא כותבת, בין השאר: "מקומות חניה נגישים המיועדים לאדם מסוים, אמורים להיות מוקצים למענו במקום עבודתו ועל יד ביתו, …. ככל שאני יודעת, מקומות חניה נגישים במקומות ציבוריים אמורים להיות עבור כל אדם הבא ברכב עם האישור המתאים לחנייה בהם, וכל המקדים – זוכה".

*. 12.9.2016 – מכתב של מנכ"ל "מכבי חיפה" לנציבות השוויון. הוא מציין במפורש ש- 83 חניות נכים נמכרות למנויים עם תג נכה ו- 30 חניות נכים מוגדרות "צפות" ואפשר להשיג תווי חניה ביום המשחק.

*. 25.9.2016 – פסק דין בבית המשפט לתביעות קטנות בחיפה (נורית בר-חנין נגד "קשר ספורט בע"מ"). השופט דחה את התביעה. התובעת הגיעה למשפט בעצמה, ללא יצוג. החברה הנתבעת יוצגה ע"י שני בכירים בחברה ועורך דין "כצופה בלבד".

*. 9.10.2016 – מכתב של נציבות השוויון להנהלת "מכבי חיפה". המכתב כולל דרישה לפרט בנושא אופן חלוקת "תווי חנייה" לצופים מזדמנים בעלי תג נכה ובהפניה לחניונים "סמוכים". המכתב כולל גינוי של ציטוט לא נכון של הנציבות במשפט של נורית בר-חנין נגד "קשר ספורט בע"מ".

*. 10.10.2016 – תשובת נציבות השוויון לפניית "נגישות ישראל". עיקרי התשובה: "… הנציבות אכן אישרה את האפשרות למכור חניות נגישות למנויים. אנו סבורים כי כפי שלכל אדם יש אפשרות לרכוש מנוי לחניה, יש לאפשר גם לאדם עם מוגבלות לרכוש  מנוי. הוא לא בדיוק רוכש חניה נגישה, אלא הוא משלם על מנת שהחניה תהיה זמינה. אם לא נאפשר לאדם עם מוגבלות לרכוש מנוי לחניה זו הפליה כי למה רק אנשים ללא מוגבלות יכולים לקנות חניה?… לי הפריע שמכבי חיפה אמרו בדיון שהם צריכים רק 26 חניות למרות שאמרנו להם בכמה וכמה דרכים שצריך 113…".

*. 27.11.2016 – תשובת מנכ"ל "מכבי חיפה" לנציבות השוויון. המנכ"ל מפרט בנוגע להנחיות למאבטחים. כמו כן נקבע שיש 113 חניות נכים "מסומנות" (הכוונה למנויים בתשלום) ו- 100 חניות "צפות".

*. ינואר 2017 – תלונה נוספת על הסדרי התשלום ממנויים בעלי תג נכה.

*. יוני 2022 – אחרי תקופה ארוכה מגיעה תלונה חדשה. באתר של "מכבי חיפה" כתוב כך:

"

חניות נכים

  1. באצטדיון 113 מקומות חנייה המוקצים לנכים ובעלי מוגבלויות בעלי תו מתאים. הכניסה למקומות אלה הינה על בסיס מקום פנוי או ברכישה מוקדמת של מקום חנייה (מנוי חנייה עונתי או רכישה חד פעמית).
  2. תווי חנייה לבעלי תו חנייה לנכה, על בסיס מקום פנוי, מחולקים מדי משחק בכיכר נאות פרס החל משעתיים לפני שריקת הפתיחה. במידה ותווים אלה אוזלים- אותם אוהדים מופנים להחנות בכביש נתיב האור (ליד חברת חשמל) המוקצה גם הוא לחניות נכים".

בדף שו"ת נאמר כך:

"

מה לגבי חניות נכים?
מספר החניות המוקצות לרווחת בעלי המוגבלויות באצטדיון וכמותן עומדות בכל הוראות החוק והתקנות הרלוונטיות ואף הרבה מעבר לכך. המועדון אינו מפלה בין אוהדים בעלי מוגבלות לכלל האוכלוסיה, ומאפשר לכל אוהד לרכוש חנייה, בהתאם לכמות המוקצית למכירה.
נכה, שאינו מסתפק בחנייה על בסיס מקום פנוי, ומבקש להבטיח לעצמו חניה בכל משחק – יכול לרכוש תו חנייה למקום מסומן (מספר חניות מוגבל).
בנוסף, אנו נפרסם באתר ובאמצעים העומדים לרשותנו, לפני כל משחק, מיקום ופרטי נציג מטעם חברת האבטחה אשר בידיו מרוכזים תווים לחניות נכים על בסיס מקום פנוי".
 
ניסיון להשיג מקום נתקל בתגובה הבאה:

 

 


 

הסדרי חניות נכים באצטדיונים אחרים

 

קבוצות גדולות אחרות שיש להן אצטדיון ביתי מתחילות לנהוג באופן דומה למתואר לעיל. לכן חשוב לטפל במקרים האלה (אם החוק מאפשר) או לחדד את חוק החניה לנכים בהתאם.

 

  • אצטדיון "טרנר" באר שבע – הגיעה תלונה כבר מאירוע חנוכת האצטדיון בספטמבר 2015. ב- 2018 התלונות מגיעות שוב, כנראה עקב דרישות לתשלום גבוה עבור חניה לבעלי תג נכה.
  • אצטדיון "טדי" בירושלים – תלונות על קשיי חניה לבעלי תג נכה ועל נוקשות הפקחים / שוטרים.
  • מצב דומה אך פחות מתועד קיים גם בהיכל הספורט ברוממה, חיפה. היכל זה הוא המגרש הביתי של "מכבי חיפה כדורסל" ומצוקת החניה שם קשה מאד. גם בהיכל הספורט מוכרים חניות נכים למנויים בעלי תג נכה.

  • אצטדיון "בלומפילד" המחודש – ביוני 2021 מגיעה תלונה של בעל תג משולש שנאלץ לחנות כקילומטר מהאצטדיון. לדבריו, החניות הקרובות שמורות למקורבים, מוזמנים, למי ששילם VIP ולבעלי תג "כיסא גלגלים".

 

 

 

 

 

חניה שמורה בסמי עופר

מאמרים נוספים בנושא

הירשמו לנגישון והשארו מעודכנים
תשאירו מייל עכשיו ונדאג שתשארו מעודכנים כל הזמן