"עיר נגישה לכולם" בקה אל גרבייה - פרויקט הסיום

24/06/2013
 
 
פרויקט הסיום באיצטדיון היישוב

ב- 20.3.13 יצא לדרכו הפרויקט "עיר נגישה לכולם" ביישוב בקה אל גרבייה, בסבסוד קרן פרץ נפתלי.

ביום זה השתתפו כמאה תלמידים נבחרים משלושת בתי הספר ביישוב: אלזהראווי, אבן סינא ואלאנדלוס.

התלמידים חולקו לשתי קבוצות ועברו הרצאה אינטראקטיבית בה נחשפו למושגי היסוד מעולם הנגישות - מהן נגישות פיזית, נגישות השירות ונגישות בינאישית- חברתית.

בנוסף, הכירו התלמידים במהלך ההרצאה את המוגבלויות השונות ומשמעותן, תוך כדי שיח על נקודות הממשק הקיימות בסביבתם עם אנשים עם מוגבלות. ההרצאה הועברה לתלמידים בשפה הערבית, בהובלת מדריכת העמותה מנאל דקה ועם מחמוד קעדאן, מורשה נגישות ואדריכל מהיישוב.

 

בהמשך חולקו התלמידים לארבע קבוצות ועברו בין תחנות שונות של התנסות חווייתית, בכל תחנה הכירו אדם עם מוגבלות וחוו בעצמם את משמעות אותה המוגבלות.

בין התחנות: מסלול מכשולים על כסאות גלגלים, סדנה עיוורת, סדנה בשפת הסימנים והיכרות מעמיקה וחווייתית עם עולמו של אדם עם מוגבלות קוגניטיבית.

בתום יום העיון בחרו בני הנוער פרויקטים מעולם הנגישות, אותם יישמו לאחר מכן ביישובם בתקופה של כשלושה חודשים.

ב- 13.6.13 נערך הפנינג הסיום באצטדיון היישוב.

ההפנינג החל בפרישת תחנות התנסות בחניית האצטדיון, מהן נהנו המוזמנים והמכובדים. כל תחנה ייצגה מוגבלות אחרת (ראייה, שמיעה, ניידות ומוגבלות בידיים) ובכל תחנה יכלו המשתתפים להתנסות בעצמם ולחוות 'מהי המשמעות להיות עם מוגבלות?', כל זאת בליווי מדריכים דוברי השפה הערבית.

לאחר מכן התכנסו התלמידים באצטדיון היישוב - האצטדיון הנגיש הראשון ביישוב בקה אל גרבייה, בתכנון האדריכל מחמוד קעדאן, והציגו בפני שאר התלמידים, חברי העירייה, ראש העיר ומכובדים נוספים, את הפרויקטים שיצרו.

הפרויקטים:

בני הנוער יצאו לשטח עם כסאות גלגלים, כיסויי עיניים ומדריך עם מוגבלות בניידות ומוגבלות בראייה, וחוו את בעיות הנגישות כפי שנתקל בהן אדם עם מוגבלות. בנוסף למדו על תקנות חניות נכים והנמכת מדרכה, מיפו את היישוב והציגו את הליקויים ורעיונות לתיקון המצב.

במהלך הטקס הקריאו בני הנוער בפני ראש העיר מכתב המתאר את ממצאיהם, בו הם מבקשים לסייע לאנשים עם מוגבלות ביישוב ולייצר סביבה נגישה.

קבוצה נוספת יצרה פרויקט הסברה ובליווי מנאל דקה, למדו והכינו מצגת ומערך שיעור על עולם הנגישות ומאפייניו, אותו העבירו בשאר הכיתות במטרה לייצר מודעות נרחבת בקרב שאר התלמידים בבית הספר.

הקבוצה האחרונה יצרה סמל נגישות חדש ועיצבה חולצות עם מסרים הקוראים לשוויון ולעצמאותם של אנשים עם מוגבלות.

רזאן מסראווה, מחלקת חינוך בקה אל גרבייה:

"אנו בעיריית באקה אלגרבייה רואים חשיבות עליונה בהטמעת עיקרון השיוויון בין הגילאים הצעירים ובשינוי תפיסתם בנושא אנשים עם צרכים מיוחדים, וחובתנו בהיותנו בני אנוש לתת פתרונות לאנשים עם צרכים מיוחדים. 

יחד עם עמותת נגישות לישראל הופעלה תוכנית ״נגישות״ במטרה להגיע לבני נוער, וגיוסם בנושא והעברת המידע לחברים ולכל האוכלוסייה, עברו סדנאות התנסות , הכינו פרויקטים להנדסת מקומות ולמודעות , ונערך יום יישובי כיום סיום. 

המשוב שקיבלנו מבתי הספר , מהתלמידים , מבעלי צרכים מיוחדים ומכלל האוכלוסייה היו מאוד חיוביים, מה שמעיד על הצלחת הפרויקט.

מכאן אנו מודים לעמותת נגישות לישראל, לתורמים אשר תמכו בהפעלת הפרויקט ולכל מי שגרם להצלחתו. מקווים להמשך שיתוף פעולה. תודה" 

מדבריה של אחת התלמידות בטקס:

"השתתפותי בפרויקט נגישות גרמה לי לחוות חוויה שלא חוויתי בחיי. היא גרמה לי לשנות את התפיסה שלי ולהבין את עולמם הגדול והעמוק שלא ידעתי אותו... קבוצת המוגבלים בחברה שלנו היא קבוצה מאוד מעניינת אני אישית למדתי המון מהם והרגשתי שאני המוגבלת לא הם.

בחברה שלנו יש הרבה חוסר מודעות ביחס לאנשים עם מוגבלות וצרכיהם... תפקידנו בפרויקט זה להעביר את המודעות לגבי זכויותיהם וצרכיהם, להטמיע את הפן האנושי בכל גבר ואישה, ילד וילדה שחי על פני כדור הארץ, יש אנשים שסובלים בגלל הגורל ומה שאלוהים קבע להם. אנחנו בני האדם מוסיפים מלח על הפצע..

לסיום אני מבקשת, אפילו מתחננת בפני כולם, להתחשב בקבוצת האנשים האלה ותודה לכל מי שתרם ותורם, תמך ותומך ונתן לנו את המודעות לגבי אנשים עם מוגבלות"

בסיום הפרויקט הגיעו הדים רבים מהצופים, לדוגמה: שאקר, אדם מהיישוב המתנייד על כיסא גלגלים, שסייע לעמותה בהפעלת האירוע לכל אורך הדרך, הודה לנו על העשייה. כאדם המתגורר ביישוב העיד שאקר כי השינוי היה מיידי וקיצוני, בין דבריו ציין "אני הולך ברחוב וילדים כבר לא צוחקים עליי, הם אומרים לי אדוני אפשר לעזור לך".

בנוסף פנה אלינו מנהל האצטדיון וטען כי ביום הקודם הוא ראה ילדה מסתובבת סביב האצטדיון ומצלמת תמונות, כשפנה אליה ושאל למעשיה, ענתה 'אני רק מצלמת לקראת מחר'. כשחזר לכניסה, גילה כי היא שמה פתק על רכב שחונה בחניית נכים שלא כחוק בבקשה להזיז את רכבו.

עדויות אלו מהשטח מחזקות את העשייה הכה חשובה של פעילויות המודעות בנושא ומוכיחות כי ניתן להגיע לתוצאות. בני הנוער בבקה אל גרבייה ריגשו את כל הצופים עד כדי דמעות והוכיחו את כוחם של הצעירים להיות שגרירים ולייצר שינוי אמיתי.

תודות:

 

תודה ענקית לרזאן מסראווה ממחלקת החינוך ביישוב שיזמה והובילה יום זה.

תודה גדולה לראש העיר מר מורסי אבו מוח, שפתח בפנינו את דלתו ויישובו, תמך וקידם את קיום הפעילות ביישובו - עשייה זאת הינה אבן דרך במטרה לקיים ימים נוספים שכאלו בעוד רשויות ערביות ברחבי הארץ, אבן דרך המעידה גם על הצורך העז בקיום פעילות זו.

תודות נוספות למחמוד קעדאן ולמנאל דקה, שהובילו את הפרויקטים.

ותודה אחרונה והכי חשובה לבני הנוער מהיישוב, שהוכיחו שהכוח בידיו של הנוער ליצירת שינוי אמיתי.

תודה רבה! זוהי רק ההתחלה...

 

היכרות עם שפת הסימנים

 

ציור גרפיטי עם כפפות קשיחות

 

טעימה עיוורת של גלידה

 

התנסות בנסיעה בכיסא גלגלים

 

פוסטר של פרויקט חניות נכים ביישוב

הדפס
עבור לתוכן העמוד