נגישות טכנולוגית - על מה מדובר
4/12/2006
 
 

"נגישות טכנולוגית" – נייר עמדה

רקע

איגוד האינטרנט הישראלי אשר בחסותו מופעלת מזה 3 שנים קבוצת משימה בנושא נגישות אתרי אינטרנט ועמותת נגישות ישראל הפועלת מזה 5 שנים לקידום הנגישות לנכים ולשילובם בחברה באופן שוויוני, מכובד ועצמאי, פועלים במשותף לקידום הנגישות הטכנולוגית בישראל.

שני הארגונים החליטו להוביל את נושא הנגישות לטכנולוגית המידע וטכנולוגיה אלקטרונית.

להלן נייר עמדה לגבי תוכניותנו להשגת המטרה.

תאור הצורך

מהפכה המידע והטכנולוגיה היא אחד התהליכים המשמעותיים ביותר המתחוללים בעולם בעשורים האחרונים. היא הביאה לשינוי דרמתי כמעט בכל תחומי החיים: עבודה, לימודים, פנאי, יחסים, תקשורת ועוד. ההתפתחויות הטכנולוגיות מאפשרות לנו לדלג על מגבלות זמן ומקום בנוחות ובמהירות. עבור אנשים עם מוגבלויות מזמנת מהפכת המידע והטכנולוגיה אפשרות לדלג מעל המוגבלות שלהם -  להתנייד, להשתתף, לבלות ולתקשר במרחב הוירטואלי ובאמצעות הטכנולוגיה ככל האדם. אולם, מסתבר כי חלק מטכנולוגיות המידע והטכנולוגיות האלקטרוניות אינן נגישות עבור אנשים עם מוגבלויות. לדוגמא, אתר אינטרנט שניתן להפעילו רק באמצעות עכבר, אינו נגיש לאנשים עם בעיות מוטוריקה בידים, משותקי/קטועי גפיים עליונות וכד', SMSאינו נגיש לעיוורים ולקויי ראיה, ומכשירי כספומט אינם נגישים לעיוורים ולאנשים בכיסאות גלגלים. תופעה זו דומה לבעיית הנגישות הפיזית, גרם מדרגות בכניסה לבניין, מונע כניסה של אדם בכיסא גלגלים, מעלית שעל כפתוריה אין כיתוב ברייל אינה נגישה לעיוורים.

נגישות טכנולוגית מאפשרת לאנשים עם מוגבלויות קלות וחמורות לממש את הפוטנציאל הגלום בהם. נגישות טכנולוגית היא מפתח לשילובם של אנשים עם מוגבלויות בחברה והפיכתם מאנשים התלויים בבני משפחה ובמדינה לאנשים עצמאיים, פרודוקטיבים ובעלי כבוד וערך עצמי.

קהל היעד

קהל היעד נחלק ל – 3 קבוצות

  1. היצרנים– מפתחי טכנולוגיות מידע ובכללם חברות פרטיות וציבוריות, גופי מחקר ופיתוח, אקדמיה. קבוצה זו צריכה להיות מודעת לצרכים המיוחדים של אנשים עם מוגבלויות ולספק להם מענה במסגרת המוצרים/השרותים שהם מספקים.
  2. בעלי טכנולוגית מידע– חברות וגופים ציבוריים הרוכשים טכנולוגית מידע מהיצרנים ועושים בה שימוש לצרכים פנימיים ולצורכי מתן שרות ללקוחותיהם (חברות סלולר, אתרי אינטרנט, בנקים וכד'). קבוצה זו צריכה לבוא בדרישה לקבלת מוצרים נגישים מהיצרנים ולפתח ולספק שרותים נגישים ללקוחותיה הפנימיים והחיצוניים.
  3. לקוחות – אנשים עם מוגבלויות:
    • כ 10% מהאוכלוסיה סובלים ממוגבלות פיזית.
    • כ 10% מהאוכלוסיה סובלים מלקויות למידה.
    • 17% מהאוכלוסיה הם בני 55 שנים ומעלה. חלק מבני הגילאים המתקדמים סובלים מאחד או יותר מהמוגבלויות : ראיה, שמיעה, מוטוריקה, קשיים קוגנטיביים.

להערכתנו כ 25% מהאוכלוסייה סובלים מבעיות נגישות לטכנולוגיה. קבוצה זו צריכה להיות מודעת ללגיטימיות של הצרכים שלה, להוות קבוצת לחץ על שתי הקבוצות האחרות ולדרוש קבלה של מוצרים ושירותים נגישים. יש להפיץ ידע אודות טכנולוגיה מסייעת, לעודד אנשים עם מוגבלויות להשתמש במחשב באינטרנט ובטכנולוגיות מידע אחרות ולתמוך בלימוד והקניית מיומנויות שימוש בטכנולוגיות אלו כחלק משמעותי מכישורי החיים הנרכשים.

מהי טכנולוגיית מידע וטכנולוגיה אלקטרונית

טכנולוגיית מידע וטכנולוגיה אלקטרונית היא כל ציוד או מערכת, המשמשת להשגה, איחסון, שינוי, ניהול, הזזה, שליטה, הצגה, החלפה, שידור או קבלה של נתונים או מידע. המושג טכנולוגיית המידע כולל מחשבים, ציוד נלווה, תוכנה, קשוחה (firmware) מוצרי טלקומוניקציה, אתרי אינטרנט ואינטרנט, עמדות מידע, מולטימדיה, וציוד משרדי כגון מכונות צילום ומכשירי פקסימיליה.

חזון

  • הפיכת מוצרים ושרותים מבוססי טכנולוגית מידע וטכנולוגיה אלקטרונית בישראל לנגישים לאוכלוסיות בעלות צרכים.
  • הכרה של היצרנים, הבעלים והלקוחות של המוצרים והשרותים מבוססי טכנולוגיית המידע בצורך ובחשיבות של הנגישות הטכנולוגית ובערך המסחרי הגדול שלה.
  • קידום שילובם את אנשים עם מוגבלויות כמשתמשי טכנולוגיית מידע והשתלבותם בשוק כגורמים יצרניים וכצרכנים.

מטרות

    1. הכרה ציבורית ע"י חקיקה ונורמות פיתוח ומתן שרות.
    2. הכרת וידיעת התחום בקרב אנשי מקצוע ומקבלי החלטות.
    3. מודעות ציבורית.
    4. פיתוח מוצרים ושירותים נגישים והנגשה של שירותים ומוצרים קיימים.
    5. קידום שימוש בטכנולוגיה בקרב אנשים עם מוגבלויות.

יעדים

1.      קידום המודעות לנושא, בכנסת, במשרדי הממשלה ובחברות עיסקיות.

2.      קידום המודעות לנושא בקרב קהלי היעד.

3.      נפעל לאימוץ וחקיקה / התקנת SECTION 508

4.      גיוס כספים לצורך עידוד מחקר ופיתוח של טכנולוגיה נגישה.

5.      כתיבת חומרי הדרכה והסברה והפצתם.

6.      קידום שימוש בטכנולוגיה בקרב אנשים עם מוגבלויות.

7.      הקמת אתר אינטרנט -  פורטל מידע בנושא נגישות טכנולוגית.

8.      קיום יום / ימי עיון בנושא. לציבור מפתחים מכל הקשת הטכנולוגית.

9.      הנגשת אתרי האינטרנט של הממשל וגופים ציבוריים ופרטיים גדולים

10.הנגשת פרוייקטים טכנולוגית וציבוריים שונים (לדוג' מרכזי להבה, מרכזי שרות, מחשב לכל ילד וכד').

 

 

 

 

 

 

 

הדפס
עבור לתוכן העמוד