עובדים זרים מנפאל - האמת / נורית פלג
19/09/2007
 
 

סריז'אנהכ-12,000 עובדים זרים מנפאל נמצאים בישראל, רובם נשים. חלקם הגדול אינם יודעים אנגלית או עברית, אינם מוכשרים לעבודה כמטפלים ומובאים לארץ מחברות כוח אדם לא בצורה חוקית, המסבכת גם את העובדים וגם את המעסיקים.

סריז'אנה מאהאט הינה עובדת זרה מקטמנדו. היא באה לעבוד אצלי ולעזור לי.
בניגוד למרבית העובדים היא משכילה, יודעת אנגלית ומאוד אכפתית. היא גם דואגת לי וגם מדברת איתי שיחות ארוכות ומעניינות. שתינו  דומות מאוד (כותבות, מסייעות לאחרים, יודעות להקשיב) ואולי זה קשור לעובדה ששתינו במזל דגים.
ביום החופשי שלה, סריז'אנה ועוד כמה עובדים מנפאל מתנדבים במסילה ונרתמים לעזרת העובדים שמסתבכים.

הבעיה היא שחלק מחברות כוח האדם מביאים אותם אפילו לא באופן חוקי וכך גם לעובד אין בסוף ויזה להישאר והמעסיק צריך לדאוג לו. החברות מספרות למעסיקים שעובדים מנפאל הם חרוצים ומאוד נאמנים, גורמות להם להתלהב. חלק מהחברות גם טוענות שאפשר לשלם להם 450$ וכך הם מובאים בצורה לא חוקית.

שמעתי גם מכמה מעסיקים שחברות כוח אדם הביאו להם עובדת, כשהם לא היו מרוצים, החברה "נעלמה" והם היו חייבים לשלם עליה ולארגן את כל הסידורים במשרד הפנים.

"מה שקורה," מספרת לי סריז'אנה באנגלית רהוטה, "שחברות כוח האדם מביאות עובדים ללא השכלה, שפה והכשרה, המעסיק מאוד לא מרוצה, מפטר אותם והם נשארים בארץ ללא כלום, מחפשים עבודה ללא הצלחה".

כידוע, מרבית הדורשים עזרה טיפולית הינם אנשים זקנים, שכרגיל לא מתמצאים בשפה האנגלית ואף רובם לא צלולים מספיק.

"מותר להם להישאר בארץ כחודשיים לאחר הפיטורים ולמצוא עבודה אחרת", היא מבהירה, "אך חוסר ההכשרה והשפה מקשים".

סריז'אנה מספרת לי סיפורים מזוויעים. חלק מהעובדות הזרות נאלצות לקיים יחסי מין כדי שלא יפטרו אותם, אחרות לא מקבלות תשלום ועיקר העובדות מוצאות עצמן ללא תעסוקה וללא כסף.

העובדים הזרים צריכים לשלם סכום נכבד רק להגיע לארץ, וכשהן לא מסתדרות ומפוטרות, הן אינן יכולות גם לחזור לנפאל.

"הבעיה העיקרית," ממשיכה לספר "זה התקשורת. הם לא מובנים בארץ ולכן גם לא מצליחים להבהיר בעיותיהן למעסיקים שלהם. אני התנדבתי וכעת מסייעת הרבה במתורגמנות. חשוב לי מאוד לעזור להן"

סריז'אנה מתנדבת בכמה וכמה ארגונים. ביניהם ארגון מסילה, קו לעובד וקו חם למהגרים זרים. סריז'אנה ועוד כמה עובדים מסייעים כמה שביכולתם ללא תשלום וביום החופשי שלהם.
הם גם דואגים לנסות ולשמר את התרבות הנפאלית בארץ, על אף היעדר מקדש. היא מספרת לי על חתונה הינדית בין שני עובדים, חגים ומסיבות סטייל נפאל הכוללות ריקודים, שירים ומאכלים נפאלים. אני מקווה פעם לבוא איתה ולהיחשף קצת לתרבות.

לאחרונה הופסקה הקליטה מנפאל. עקב הבעיות שנוצרו וחוסר קשרים דיפלומטיים עם נפאל, הממשלה החליטה להפסיק להביא עובדים מנפאל. לפחות לעת עתה ישראל הפסיקה להנפיק ויזות לאנשים מנפאל, על אף החלטת הממשלה הנפאלית להקים בארץ שגרירות.

לא רק לנפאלים נוצרת בעיה, שכן המעסיקים רוצים לשמור על זכויות העובדים הזרים ולשלם כדרוש, אך רבים מהם מתקשים בזה, שכן קצבת ביטוח לאומי אינה מספיקה, בעיקר לאלו שמתקשים לעבוד וצריכים טיפול צמוד והרבה תרופות וטיפולים בבתי חולים, כאשר חלק ניכר לא בסל התרופות.

ועכשיו, כמה טיפים לבחירת חברת כוח אדם:

  • חייבים לוודא שיש לחברה תעודת הכשרה ממשרד התעסוקה והעבודה
  • אם מציעים לכם לשלם לעובד פחות מ 550$ לחודש – יש מקום לחשד.
  • התהליך לוקח זמן עד לקבלת אישור העסקת עובד זר, קבלת אישור ממשרד הפנים וקבלת ויזה לעובד. אם מבטיחים לכם קיצורי דרך, אין זה חוקי.
  • בכלל חשוב לשים לב לכל התהליכים ולוודא שהם כשירים.

 

לטורים נוספים של נורית

הדפסהוסף תגובה
עבור לתוכן העמוד