אשר דנינו, פעיל נגישות מראשון לציון, במכתב פתוח לראש העיר בנושא קשיי הנגישות לטכסי יום הזכרון ויום העצמאות השנה.
בס"ד
06 מאי 2009
לכבוד
דב צור
ראש העירייה ראשון לציון,
הנדון: ליקויי נגישות בערב יום הזיכרון בשיכון המזרח ראשל"צ, ובערב יום העצמאות בגן הזיכרון
ערב יום הזיכרון
הנני אדם אשר מרותק לכסא גלגלים.
נתקלתי בתופעה בערב יום הזיכרון בעירי ראשל"צ,
מדי שנה בערב יום הזיכרון באנדרטה לנופלים בשיכון המזרח, כאשר אני מגיע להתאחד עם זכר חברי הנופלים, בצומת -ירושלים יגאל אלון כל שנה מוצב במקום מחסום שנחסמת ע"י שוטר מבוגר ואני מכבד אותו (כנראה מתנדב ) ומחסום משאית אשפה של העירייה. כאשר אני פונה אליו בכדי לאפשר לי כניסה למתחם שצמוד לאנדרטה לאחר הכיכר לכוון מחנה צריפין, הנ"ל לא נותן להיכנס לאנדרטה רק לאחר ויכוחים כאשרמגיע פקח העירייה ומבין במה מדובר מאפשר לי להיכנס, ושוב לאחר 100 מטר ישנו עוד מחסום עם רכב אשפה חוסם ושוטר מהמניין, שוב לא נותן להיכנס עם הרכב שאני יודע ששוב יהיה ויכוחים ויתנו להיכנס בסופו של העניין לחניה בצידי האנדרטה במקום, לאחר חניית רכבי צמוד לרכב האשפה במחסום הבן מסיע אותי עם כסא הגלגלים, אני פוגש קצין משטרה ומעלה לו את הבעיה, הוא עונה לי נכנסת למתחם למה לא המשכתה לחניה מאחורי הכיכר, הסברתי לו שהשוטר במקום לא מאפשר לי כניסה, ותשובתו היא שגם ישנה הוראה של משטרת ישראל שלא ניתן להכניס רכבים אלה באישור מתחנת המשטרה מראש, אני שואל את הקצין במקום האם לאדם נכה בכסא גלגלים עם תו חניה גם אוסרים עליו להגיע למתחם, נאמר לי רק עם אישור מראש ממשטרת ישראל להיכן הגענו? היכן החשיבות והרגישות בנושא הנגישות והיחס לנכים?
ערב יום העצמאות לבמות בגן הזיכרון (חי כיף)
ערב יום העצמאות נסיעה עם הבן לבמות בגן הזיכרון (חי כיף).
אני מגיע לצומת רמת אליהו ממזרח לכיוון מערב העיר בכדי להיכנס שמאלה למתחם, ושוב ישנו מחסום. בהמתנה ברמזור אני רואה שרכבים נכנסו דרך המחסום, אני פונה לעבר המחסום ישנו שומר מחברת שמירה. אני מבקש שיפתח לי את המחסום בכדי שאוכל להיכנס, עונה לי שלא ניתן להיכנס ללא אישור השוטריםשנמצאים במקום, אני מבקש ממנו לקרוא לאחד השוטרים. מגיע שוטר ושואל אותי מה רצונך, אני משיב לו שאני רוצה להיכנס לבמות הוא עונה לי שלא ניתן להיכנס רק באישור מראש. אני מפנה את תשומת ליבו שאני מרותק לכסא גלגלים, עונה לי אין שייכות אין כניסה נקודה, החנה את הרכב באחד הסמטאות והכניסה ברגל בלבד, מאוכזב וכועס מטון דיבורו חזרנו לביתנו –האם זו גישתה של משטרת ישראל, התייחסות המשפילה לנכים ?
כנראה שלא הופקו לקחים
כאשר נמצאו ליקויי נגישות בתערוכת הישגי הביטחון שנערכה בספטמבר 2008 בחניית חוף הים ראשל"צ. האירועים המתקיימים ברחבי העיר צריכים להיות מתואמים עם הגורמים הרלוונטיים כמו משטרת ישראל, החברה העירונית לביטחון וסדר ציבורי, על מנת לאפשר גם לבעלי מוגבלויות ליטול חלק באירועים השונים בעיר על פי החוק. אנו לא שונים מבני אדם בריאים.
אודה לך על התייחסותך.
ברצוני להסב את תשומת ליבכם להחלטת ממשלה מס' 3297 מיום 25.2.2008 שקיבלה תוקף ביום 13.3.2008, שבה הוחלט "...בעת קיומם של טכסים ממלכתיים יש לתת את הדעת לצרכיהם של אנשים עם מוגבלויות שונות ולנסות למצוא פתרונות הולמים על מנת שטכסים אלו יהיו נגישים, ככל האפשר לאוכלוסיה זו..."
לאירועים הנ"ל יש חשיבות ערכית ועל מנת שאוכלוסיית בעלי המוגבלויות יוכלו להשתתף באופן שוויוני, עצמאי ומכובד יש לבדוק את מידת ההנגשה ולהתייחס להיבטים כגון חניות נכים, דרכי גישה, שירותי נכים, שילוט הכוונה, מקומות ישיבה, מערכת שמע/שפת סימנים/תמלול, הדרכת הצוות/המאבטחים, פרסום בתקשורת על הסדרי נגישות וכד'.
לידיעתכם, ההיערכות להנגשת האירועים צריכה להיעשות בשיתוף מורשה לנגישות עפ"י החוק.
העתקים:
סגן ראש העירייה – מוטי עג'מי ,
מנכ"לית העירייה – אהבה לב ,
ממונת נגישות עירונית – איילה ורון ,
מנכ"ל החברה העירונית – אלי פולק ,
ניצב , ניסים מור – מפקד מחוז מרכז ,
סנ"צ , עמי אשד – מת"ח ראשל"צ ,
אדר' שמואל חיימוביץ', נציב נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות.
דר'יורם סבירסקי- אחראי על מדור תלונות נגישות ישראל ,
עו"ד עירית שביב-שני
בכבוד רב תושב העיר,
אשר דנינו
לטורים נוספים של אשר