ביקורה של מיכל רחמים במוזיאון ההעפלה וחיל הים והנגשתו
9/11/2010
 
 

מאת: אבנר בטיסט

מוזיאון ההעפלה וחיל הים בחיפה, הוא מוזיאון המשלב ביקור בכלי שיט ישנים שהובאו למוזיאון, תצוגות מוזיאוניות וסרטים בהם ניתן לצפות במספר מקומות במוזיאון.

המוזיאון מציג את ההיסטוריה של חיל הים, ההעפלה והפלי"ם.

התבססותו על כלי שיט אמיתיים (אנית המעפילים "אף על פי כן", ספינת הטילים "מבטח" והצוללת "גל") נותנת לצופה חוויה בלתי נשכחת בביקורו בהם אך מנגד מקשה ביותר הסדרת נגישות הכניסה אליהם, יכולת ההסתובבות בתוכם וצפיה בכלי השיט עצמו, במכשירים שבו ובצפיה בסרטים בתוכו.

ב-1.4.09 ביקרתי במוזיאון חיל הים וההעפלה בחיפה על מנת לבדוק נגישותו ולשמוע על תכניות ההנגשה לעתיד.

תיאור הביקור וההנגשה במוזיאון הופיעו בכתבה שפורסמה בסוף מאי 2009 בנגישות ישראל על מוזיאון חיל הים והההנגשה בו.

את הביקור יזמתי בעקבות פגישתי עם דיירת בית קסלר, מיכל רחמים, העוסקת בנושא זמן רב. ואף הגישה בזמנו מסמך הנגשה שהוכן בשיתוף עם מנהל בית קסלר, מר משה דולב.

על מיכל רחמים ופעילותה החשובה (התנדבות בחיל הים ופרויקט הנגשת המוזיאון) בעידוד מנהל בית קסלר, מר משה דולב, יצאה כתבה נוספת שלי שמומלץ לקוראה ע"מ להבין את הקשר המיוחד שלה לחיל הים והקשר האמיץ בין חיל הים לבית קסלר. הביקור והסיור נעשו בעזרתו האדיבה של מנהל המוזיאון ניר מאור.

השנה, בסוף אוקטובר 2010, ביקרה מיכל רחמים שוב במוזיאון, התרגשה מיחס הצוות שאירח אותה בחום ובראשו מנהל המוזיאון מר ניר מאור וכן מהשיפורים בהנגשה שנעשו במקום מאז אמצע שנת 2009.

בעקבות ביקורה יזמה מיכל ביקורים נוספים של בעלי מגבלה מבית קסלר, אותו מאמץ חיל הים ובמיוחד פלגה 32 ובסיס ההדרכה של חיל הים בחיפה, במוזיאון. כמו כן הוחלט על יום ביקור של חברי ומתנדבי נגישות ישראל בצפון, ארגון בראשו עומדת ד"ר רויטל שורץ-סבירסקי, חברת מועצת קרית ביאליק, בתחילת ינואר 2011. כל זאת באדיבות מנהל המוזיאון ניר מאור וצוות העובדים במקום.

שמחתי להפגש עם מיכל בבית קסלר, לשמוע על התרגשותה מביקורה האחרון ולראות את עיניה הבורקות בדברה על הביקור, על התנדבותה ופעילותה בחיל הים ועל תכניותיה בעתיד. אכן כל הכבוד למיכל המתמידה בנושא התנדבותה והנגשת המוזיאון היפה.

יחד עם זאת במקביל לשיפורים שנעשו אני רוצה להצביע על מספר נושאים שהעליתי בכתבתי במאי 2009 ועדיין טעונים שיפור, שהבנתי מעובדי המוזיאון שעדיין לא הוסדרו. אני סמוך ובטוח שמנהל המוזיאון יעשה כמיטב יכולתו לשפר גם אותם.

נפנה לשיפורים המתוארים בסעיפים ובתמונות הבאות:

א. החלפת המדרגה בכניסה לאולם מחנות קפריסין (ראה תמונה מימין) בשיפוע הנגיש לכסאות גלגלים (תמונה שמאלית). עדיין רצוי לדעתי להוסיף גם מאחז יד לצדה לטובת המשתמשים בקביים ומקלות הליכה, כהמלצתי במאי 2009.

 

 

 

 

 

 

 

 

ב. דרך הגישה לספינת הטילים על מגרש הכורכר – נסללה, דבר המאפשר נסיעה והגעה נוחה יותר לספינת הטילים.



ג. בכניסה לצוללת גל הותקן מסך ועליו מוקרן סרט ברצף המסביר על תכולת הצוללת. נסללה גם רחבה באזור הצפייה בסרט  כך שבעל המגבלה יכול לנסוע על משטח חלק ולהעמד עם כסא הגלגלים על משטח בטון, לצפות בסרט ואז להמשיך בסיור. הדבר מהווה תחליף לביקור בצוללת עצמה הדורש עליה במדרגות וכמובן לא נגיש לכל בעלי המגבלה.



ד.  במוזיאון הותקנה רשת קיוסקים של מידע (מחשבים) רוב המחשבים מיועדים לצפייה בעמידה אבל אחד מהם מותאם לצפייה בישיבה  כך שניתן לשבת על כסא הגלגלים או על כסא רגיל (למי שלא משתמש בכסא גלגלים אך קשה עליו העמידה).



אלו השיפורים שבוצעו ועליהם אני מודה להנהלת המוזיאון. אציין את מה שנסקר בסקירתי מלפני שנה ועדיין לא בוצע.

א. בסקירה ממאי 2009 מופיעים תצלומי שירותי הנכים הנמצאים בתוך שירותי הגברים ואז התיחסתי לשיפורים הבאים הנדרשים:

• התקנת שלט "שירותי נכים" על תא השירותים לנכים וכן בחוץ על שירותי הגברים כדי שנכה המגיע ידע לאן לפנות ע"מ להגיע אליהם.

• התקנת מאחזי יד תקניים ורצוי גם כיור ומראה.

• אם ניתן, כדאי להעבירם לתא הקרוב לכניסה. דבר שיאפשר גישה יותר נוחה לנכה בכ"ג וימנע את הצורך שלו או של בחורה נכה הנאלצת כיום להשתמש בו, לעבור ליד יתר התאים ולהכנס ממש ממול ההתקנים לעומדים.

• המלצתי מאד, ואני חוזר על כך, להתקין במקום 2 תאים ראשונים בשירותי הנשים (מתוך 4 תאים פנימיים) שירותי נכים גם שם ובכך לגרום לעצמאות לבחורה נכה שלא תאלץ לשלוח מישהו לשירותי הגברים לראות שאיש לא עומד שם ומשתמש בהם באותה עת.

ב. מאחז יד לשיפוע בכניסה לאולם מחנות קפריסין.

ג. במידת האפשר מאחז יד לאורך השיפוע נעדר מאחז היד בירידה/עליה למי שיורד בגרם המדרגות המגיע מצד מערב (הכניסה הרגילה למוזיאון, ללא פתיחת השער המיוחד לנכים). זה נועד למי שמסוגל לרדת מדרגות אך משתמש במקל או קביים. החלק המשופע ובמיוחד עם רטוב מגשם, רצוי שילווה במאחז יד (ראה תמונה בסקירה משנת 2009).

בסקירה מ- 2009 דובר על תכנית להנגשת האניה "אף על פי כן" עם מספר מעליות. זוהי תכנית גדולה הדורשת תקציב מכובד, ועד כה לא הגיעה לידי מימוש למרות השתדלות מנהל המוזיאון.

נאחל לו ולנו שאמנם יום אחד נגיע לכך. עד אז, מומלץ ליותר לבעלי מגבלה (כמו גם לציבור הרחב) להגיע למוזיאון, ליהנות מהתצוגות וכלי השיט וללמוד על ההעפלה וחיל הים. בעל מגבלת נגישות שאינו יכול להגיע לספינות ולצוללת, יפצה עצמו בהעזרות בקיוסק המידע (מחשב) ובסרטים המוצגים במוזיאון.

אין מילים בפי להודות למנהל המוזיאון מר ניר מאור ולצוות על יחסם החם והשתדלותם להנגשת המקום ולעזרה לבעלי מגבלה  המגיעים אליו.

אני מזכיר שבעל מגבלה המגיע למקום ואינו מסוגל להגיע בכניסה הראשית, יכול להתקשר למוזיאון (04-8536249) ואז פותחים לו את השער התחתון דרכו הוא מגיע בקלות לשטח המוזיאון.

להלן מפת מקום החנייה לבעלי המגבלה ממנה ניתן להגיע לשער התחתון (ממש לידה).



מפת הגעה כללית, קישורים לאתר המוזיאון ומידע נרחב עליו מופיעים בכתבתי עליו ממאי 2009 שהוזכרה קודם.

* תמונות שיפורי ההנגשה צולמו ונמסרו ע"י מנהל המוזיאון – ניר מאור.

מצורף כאן מכתב התודה ששלחה מיכל רחמים למנהל המוזיאון ניר מאור לאחר ביקורה הנוכחי.


ב"ה,                                                         יום חמישי 28 אוקטובר 2010                                                 

לכבוד
מר ניר מאור
מנהל מוזיאון ההעפלה וחיל הים.
 

הנדון: תודה והערכה לכל צוות העובדים במוזיאון ההעפלה וחיל הים

ראשית אבקש להודות לכל צוות העובדים במוזיאון, ולך באופן אישי, על קידום הנגשת המוזיאון לבעלי צרכים מיוחדים. פעילות חשובה זו, מאפשרת לכולם ליהנות מכל מה שהמוזיאון מאפשר לכלל מבקריו.
אישית, כנוטלת חלק בהסברת נושא ההנגשה, וכמתנדבת בחייל,  אני גאה מאוד ומלאת תחושת סיפוק והנאה.
אשרי!


מוקירה ומעריכה,
מיכל רחמים
מתנדבת בחיל הים.

הדפסהוסף תגובה
עבור לתוכן העמוד