מאת: ד"ר רויטל שורץ-סבירסקי
בימים שטופי שמש עם מזג אוויר נעים – אין כמו טיול טוב.
לאחר חודשים ארוכים במהלכם מתנדבי נגישות ישראל בצפון פעלו באופן אינטנסיבי בהסברה לבני נוער ולילדים, בסקירות מסוגים שונים, בראיונות, בכתיבת מאמרים בנושאי נגישות ועוד ועוד – אך טבעי היה לקיים טיול למילוי מצברים.
התלבטנו ממושכות מה יתאים ומה יהיה מקובל על כולם – ובו זמנית נגיש.
כשנקרה על דרכנו המדריך איציק מלאכי והציע טיול מזמר, החלטנו להרים את הכפפה.
את האוטובוס הנגיש הזמנו מחברת "אסיה טורס" בפרדס חנה -כרכור ובעזרת חסותם האדיבה של חברות פונוקול בקרית ביאליק ותמ"ן מנשר – יצא הטיול המזמר-נגיש לדרך.
התקבצנו בשעות הבוקר המוקדמות במרכז הספורט איל"ן בקריית חיים כ-30 חבר'ה, רובם המכריע מתנדבי נגישות ישראל בצפון וחלקם חברי קהילה נגישה קריית ביאליק וקריית אתא.
העלייה על האוטובוס הנגיש התגלתה כהליך מורכב למדי, שהפך במהלך הטיול ליותר ויותר מובנה ו"מתוקתק" בזכות תכנון מוקדם ושיתוף פעולה מדהים בין המתנדבים "ההולכים" שבינינו.
בשלב זה הצטרפה אלינו רותה שושני – נגנית האקורדיון והחלילית מרמת יוחנן, פצצת אנרגיה נפלאה שהצליחה להוציא מגרוננו שירה אדירה – בשעה בה אדם מן היישוב נעור למלאכת יומו…
נסענו דרך צומת המוביל עד לצומת גולני, שם אספנו את איציק המדריך, בואכה מוזיאון המרציפן והיקב בכפר תבור. המקום נגיש (למעט ריצוף מהסוג הישן שמקשה מעט) וכולל שיפועים לכל מקום ושירותי נכים תקניים. התכבדנו, שמענו הרצאה מעניינת, צפינו בסרטון אודות תהליך ההכנה של המרציפן, שרנו וקינחנו בארוחת בוקר במקום ובטעימות יין יקבי התבור.
מתנדבי העמותה בצפון ליד האוטובוס במהלך הטיול המזמר
עלינו לאוטובוס ומשם נסענו ל"מצפה הוד" הצופה על חלקה הדרומי של הכנרת מכיוון אלומות. המצפה הוקם לזכרו של אלוף מוטי הוד מפקד חיל האוויר במלחמת ששת הימים – ונמצאת בו פינת פיקניק נגישה לכ"ג.
משם המשכנו לחצר כנרת, לתחנת הרכבת ההרוסה של צמח העומדת בפני שיפוץ ועצרנו ליד בית המוטור באותה חורשת אקליפטוס שהעניקה למשוררת נעמי שמר את ההשראה לשיר הידוע.
במקום קיבלנו מאיציק הסבר על חיי המשוררות רחל ונעמי שמר גיבורות טיול זה וכמובן פצחנו בשיריהן. מבית המוטור המשכנו ל"תמר בכפר" במושבה כנרת. בת משפחת שניידמן ממייסדי המושבה ובעלי המקום קידמה את פנינו ושיתפה אותנו בתולדות חיי המשפחה: בחייהם הקשים של דיירי כמה בקתות חשופות לאקלים הקשה ולהתקפות הבדואים ליד הכנרת, ששדדו את הפרדות היקרות מפז והנס שאירע להם כאשר משפחת ארכאולוג פיני באה לגור איתם (ה"צימר" הראשון בארץ…) וכתוצאה מכך נקשר גורל שתי המשפחות לעד. סיפור מדהים שמעניק פרופורציות חדשות לחיינו בארץ הזו…
כמה מילים על הנגישות ב"תמר בכפר": המקום מוצג כנגיש לכ"ג. את השיפועים הקשים – תסביר הטופוגרפיה בשטח, אבל מדוע לתא השירותים הנגיש מוביל שיפוע תלול בנוי ממתכת שבקצהו מדרגה?! ומדוע אין שני מאחזי יד? לא קיבלנו את ההסבר שאישור נגישות התקבל מ"גורם מוסמך" והעברנו תלונה רשמית לתיקון הטעון שיפור.
לאחר התפנקות במעדני "תמר בכפר" ו"תידלוק" בארוחת הצהרים על הרחבה במקום, המשכנו לבית העלמין של המושבה על שפת ים כנרת לקבריהן של המשוררות רחל ונעמי שמר. בנוף עוצר נשימה של דמדומים, לקול ציוץ ציפורים ליד "דקל שפל צמרת", לצלילי שירה חרישית בליווי חליל ואקורדיון למילות השיר (מספר השירים הטמון בגומחה באבן) – התקבצנו ליד קברותיהן של המשוררות לשמוע הסברים "איך שיר נולד".
מתנדבי העמותה במהלך הטיול ליד קבריהם של רחל ונעמי שמר
הטיול המזמר הנגיש הסתיים בשירה אדירה כל הדרך הביתה, כשרותה שולפת את מיטב השירים ל"גראנד פינאלה" של היום. הכרנו טוב יותר איש את רעותו בקבוצת המתנדבים המופלאה שלנו בנגישות ישראל בצפון ולמדנו טוב יותר לסייע אחד לשני בכל צורך שהתעורר בטיול. מדהים היה לראות את הקצב המהיר בו עלה חבר בכ"ג במעלון ועל האוטובוס כבר חיכה לו צוות בקי ומנוסה בקשירה בטיחותית.
ולשלב הנעים של התודות:
תודה לאיציק מלאכי המדריך המזמר;
תודה לרותה שושני שהפליאה נגן;
תודה למתנדבת שלנו רחל שפק, שהייתה הרוח החיה להוצאת הטיול מהכול אל הפועל;
תודה לחברת "אסיה טורס" ולנהג האוטובוס הנגיש נעים ההליכות והסבלני פייסל;
תודה לנותני החסויות לטיול – חברות ת.מ.ן. ופונוקול שאפשרו לטיול להתממש…
והחשוב מכל – תודה לכם, מתנדביי האהובים שאתם כאלו נפלאים, הן בשגרה והן בכיף!!!
תודה לנגישות ישראל.